Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приложенията за проследяване на Сovid-19 - ползи и вреди

Застрашени ли са личните ни данни след отминаване на пандемията

Снимка: БТА

Приложенията за проследяване на заболели от Сovid 19 не са новост, но дебатите за това колко правилно е използването им, дори в условията на пандемия, винаги са в дневния ред на правозащитните организации.

Голямата част от европейските държави разполагат с национални приложения за проследяване на заразени с коронавирус. Във всички държави приложението е доброволно за инсталиране. Само в Словакия не действа правилото, че проследяващото приложение ще бъде деактивирано след края на пандемията. 

Данни, обобщени в европейски доклад, посветен на техническите възможности за оперативна съвместимост между приложенията обаче показват, че във Франция, Унгария, Норвегия и Словения данните от приложенията са централизирани. Това означава, че те не се съхраняват на телефона на потребителя, каквато е практиката на повечето страни-членки, а на централизиран сървър. 

За да успокои здравните работници, религиозните общности и тези, които се тревожат за защитата на личните данни, Австрия например наскоро пусна уебсайт, разясняващ националното мобилно приложение за проследяване на коронавируса. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни от началото на юли, над 600 000 потребители от близо 9-те милиона австрийци са свалили приложението. В Германия приложението за коронавируса е изтеглено от 15 милиона потребители само в първите три седмици на неговото активиране. Там е имало опасения, че в страната с население към 83 милиона ще има недостатъчен брой хора, които ще го изтеглят, за да докаже то своята ефективност. Имало е и известна съпротива, заради спомените от следенето по времето на ГДР.

Костас Чалкиотис, вицепрезидент на Deutsche Telecom, който се занимава с 5G мрежата в Германия, обяснява, че пандемията е променила значително начина, по който телекомите взаимодействат с правителствата.

„Сега правителствата, въз основа на свързани със здравето мотиви, искат данните на крайните потребители. За да определят какво е поведението им, какво правят и с кого могат да общуват. И телекомите са принудени да дават тези данни“, изтъква Костас Чалкиотис.

„Например, когато влизате във Фейсбук и търсите нещо, после алгоритъмът ви „проследява“ анонимно. Сега, след Сovid 19 вие трябва да се регистрирате и с други данни като адрес, телефонен номер. В случай, че „нещо се случи“ как може да ви намерим? Властите могат да се свържат с вас. Но това също важи и за приложението за коронавирус. То е свързано с вашия телефон. Здравните власти имат достъп до тези данни и се свързват с вас и това се случва по легалния начин, защото живеем в извънредни времена все пак.“

Снимка: БГНЕС

В миналото хората са били по- чувствителни по отношение на личните данни, коментира още Чалкиотис. За да бъде избегната пандемията и заразяването, сега хората са по- отворени към това да споделят данните си, смята той. 

Точно това обаче притеснява Габриел Гилемин, адвокат по човешки права в британската организация „Член 19“, която насърчава свободата на изразяване и на информация. Гилемин предупреждава, че заради бързото разрастване на пандемията, навлизането на приложения се прави без нужната оценка за тяхната ефективност.

„Ситуацията около тази пандемия настина дава доста поводи за нарушаване на човешките права. Навлизаме в етап, в който ще се възприема за нормално използването на инструментите за следене. Това определено се прави с малко прозрачност, точно заради обяснението, че има пандемия. Казват ни, че те са полезни, но в страни като Великобритания те се превръщат по-скоро в допълнителна мярка. Третият проблем е с това, че данните от тези приложения ще се пазят доста повече от времето, нужно за преодоляване на пандемията. Във Великобритания ще се пазят 20 години. А това поражда притесненията ни, че данните ще бъдат ползвани за прилагане на закона или за комерсиални цели“, коментира юристът.

Снимка: БТА

Габриел Гилемин настоява да се използват методи, при които данните не се пазят дълго и се гарантира анонимността им. В държавите от ЕС има изискване данните, предоставяни през приложения, да бъдат анонимни. Според Марк Врийхоф, председател на Европейска асоциация на специалистите по защита на данните, европейският регламент GDPR за защита на личните данни се е провалил.

Приложенията за коронавируса са поредните „кукички“, които единствено подхранват бизнес модела за допълнителни услуги през телефоните. А това е част от стратегия, която има двайсетгодишна история и обслужва светия Граал на бизнеса - да се проучва поведението на потребителя. Данните от което се продават на трети страни. За мен точно тук европейският регламент просто се проваля, защото той не ни защитава, третира ни като субекти, произвеждащи данни. Трябва сериозно да се обмисли да бъде постановено, че ние сме пълноправните притежатели на личните си данни“, изтъква Врийхоф.

Към момента няма индикации ЕС да планира преосмисляне на регламента за личните данни. Съвсем наскоро държавите-членки на Европейския съюз се договориха за техническите стандарти, които да позволят оперативна съвместимост между приложенията за проследяване на коронавирус за смартфони.

Очаква се да има и централизиран портал, който да позволи разработените в различи държави приложения да обменят информация. В европейската статистика за съвместимост на европейските приложения данните за българското приложение липсват. 

От предишни отговори е ставало ясно, че то обработва информация за хроничните заболявания и местоположение. Информацията ще бъде достъпна в централен регистър само с квалифициран електронен подпис от личните лекари на регистрираните, РЗИ-тата, както и лечебното заведение, което следи клиничното протичане на заболяването. От активирането му преди три месеца не са представяни данни за неговата ефективност.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дезинфекция на шезлонг на плаж в Гърция, 16 май 2020 г.

На почивка в Гърция през лятото - без сертификат за ваксиниране

За почивка в Гърция това лято няма да се изисква сертификат за ваксиниране. Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове преди влизане в страната. „Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация, като задължително условие за влизане на туристи“, заяви пред медиите министърът на туризма Харис Теохарис. Желаещите да влязат в Гърция,..

публикувано на 15.01.21 в 12:01
Евелина Славкова

„Тренд“: Икономическите емигранти задържат младите хора в България

Всеки четвърти български гражданин е готов да емигрира, сочат данните от последното изследване на изследователски център „Тренд“ , направено по поръчка на „24 часа“. „ По-голяма част от хората, имащи роднини зад граница, са тези от селата и малките населени места – това е т.нар. икономическа имиграция“, обясни в предаването „Хоризонт до..

публикувано на 15.01.21 в 11:32

Климатологът Георги Рачев: Мрънкаме срещу природата, а просто трябва да я обичаме

Ужасно е глупаво да се бориш с времето. Трябва да живееш в унисон и да го приемаш, каквото е - това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването  „Преди всички“. „ На хората трудно се угажда. Винаги има едно мрънкане срещу природата, а просто трябва да я обичаме и да се съобразяваме с нея “, коментира климатологът. За климата е необходимо..

публикувано на 15.01.21 в 08:09

Общините в Израел с цялостна помощ за карантинираните и хората в третия локдаун

Близо една пета от населението на   Израел  вече е имунизирано срещу Covid-19 . Въпреки това заради повишаване на нивото на заболеваемост беше обявен трети локдаун. За разлика от първия, дълги опашки за стоки от първа необходимост нямаше, но за малкия и среден бизнес новата карантина може да има фатални последици. Затова в големите общини на..

публикувано на 14.01.21 в 10:41
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Тръмп е следствие от дълбоката криза, а не причина за нея

„ В продължение на 4 години САЩ – това беше Тръмп. Гледката не беше особено вдъхновяваща. Днес мотото е: Тръмп – това не е САЩ, но това в най-добрия случай е само наполовина вярно, с оглед дълбоко разделената Америка . Това, на което сме свидетели в момента, е своеобразен политически махмурлук. И докато за някои това означава преосмисляне, то..

публикувано на 14.01.21 в 09:40

Заключващите чипове за входните врати - защита, но и риск в спешна ситуация

Чипирахме входовете на жилищните си сгради, заключихме ги със сложни системи. Защитени ли сме обаче не само срещу нежелани „гости“, но и в аварийна или спешна ситуация, когато трябва бързо да напуснем дома си? „ Има различни системи – с двойни врати, с усложнения до безкрайност. Не трябва да забравяме, че освен сигурността от външни..

публикувано на 13.01.21 в 11:48
Снимките са предоставени от слушателите, подали в „Хоризонт“ сигнал за проблема.

Пешеходна алея в столичния квартал „Люлин“ тормози местните жители

Жители на столичния квартал „Люлин“ се борят пешеходна алея да стане достъпна и безопасна за преминаване. Тя се намира в междублоково пространство, оформило се през годините като едно от малкото зелени места в района. Състоянието на пътеката, която е и най-прекият път на живеещите в съседните блокове до пазара, метростанцията и пощата,..

публикувано на 13.01.21 в 10:08