Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади хора почистват гората на село Искра

Илюстративна снимка
Снимка: Пламен Генчев

В село Искра, община Ситово млади хора организират акция за почистване на гората край селото. Инициативата е част от кампанията на Сдружение информационен център за развитие на община Ситово и е посветена Международния ден на младежките умения, който се отбеляза тази седмица на 15 юли. 

„Това ще бъде една местна кампания във връзка със защита правата на човека и срещу всяка форма на дискриминация, ще протече под мотото „Заедно за нашата гора“, каза в предаването „По първи петли“ председателят на сдружението Моазес Джевдет.

Кампанията е част от проекта „Време да бъдем активни“. Той се реализира с финансова подкрепа в размер на близо 10 хиляди евро, предоставени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

"С младежи доброволци сме планирали почистването на гората в село Искра. Тази кампания показва, че всеки човек има право да живее в безопасна и екологично чиста среда“, категорична е Моазес Джевдет.

Хората продължават да изхвърлят отпадъци, без да се съобразяват със забележките на общината. Явно трябва се направи нещо в тази посока. Общината ще ни подпомогне в извозването на боклука. Мотивирани сме да поразбудим хората“, посочи още председателят на Сдружението информационен център Ситово.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Любомир Попйорданов

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него..

публикувано на 16.10.20 в 18:08
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

„ Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга . „ Нещо, което от много време стои на масата..

публикувано на 15.10.20 в 08:46

Връща ли коронавирусът пластмасата в детските градини

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмасови изделия в целия свят. Природозащитни организации алармираха за проблема още през пролетта. Днес активистите от екологичното сдружение „За Земята“ отчитат и друга негативна тенденция – завръщането на пластмасовите чашки за еднократна употреба и в детските градини , които бяха обещали..

публикувано на 07.10.20 в 12:15

Една трета от храната в света се изхвърля

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект . Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза в предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”. Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия..

публикувано на 07.10.20 в 10:16

Никола Бончев: Общината не подпомага градското градинарство

Общинското дружество „Софпроект“ и  Инициативата за развитие на градско земеделие в София  са изготвили карта с потенциални общински терени, подходящи за градско земеделие. В момента няма административна уредба, която да улеснява гражданите в достъпа им до тези места – ако намерят подходящ терен, да заявят пред общинската администрация..

публикувано на 01.10.20 в 11:52
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата . Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия..

публикувано на 28.09.20 в 10:01