Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за платформата “Европа като общност на граждани“

Снимка: Фейсбук

Още няколко дни е отворена възможността за включване в програмата за подкрепа на активни граждани на местно ниво на фондация “Софийска платформа“, тя се казва “Европа като общност на граждани“. Това обяви пред БНР Луиза Славкова, изпълнителен директор на фондация “Софийска платформа“.

Програмата иска да помогне на активни граждани на местно ниво, които не е задължително да имат регистрирана организация да докарат една идея до малко по-добре разработен проект. И съответно те имат възможност да го реализират, защото ние предлагаме на тези проектни идеи на местно ниво“.

Програмата е отворена за между 15 и 20 участници, като ще се съобразим и със ситуацията покрай Covid-19 – според това каква ще бъде тя наесен. Финансирането е сравнително малко, но програмата е богата дотолкова, доколкото инвестира в граденето на капацитетите на хората“, каза още тя и поясни:

“Програмата се състои от пет модула през пет уикенда на есен и зима и минава през целия спектър от теми – през събиране на средства, през съмишленици, как се пише една добра продуктна идея, как се работи с институции на местно ниво, какво представлява правенето на политики на местно ниво изобщо. Темите са широко отворени. Миналата година, в предната група, имахме участници и от образователния сектор, учители, които и на есен ще преподават предмета “Гражданско образование““.

“Има голяма разлика както в нагласите, така и в работата на гражданския сектор между големите населени места и малките градове. Често там ще чуете, така да се каже, за единия местен луд, който има някаква идея и иска да я реализира, но няма средства, няма съмишленици, понякога не знае как да подходи – тази програма е именно за такива хора“, разказа още Славчева.

Срокът за кандидатстване в платформата е до 27-и юли, на страницата на “Европа като общност на граждани“ са описани всички условия за кандидатстване.

Интервюто на Силвия Великова с Луиза Славкова можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на скандали, обиди и заплахи

Седмица на скандали, обиди, заплахи и откровено просташко говоренe изпращаме на 25 февруари. С наближаването на ротацията нервите на политиците се опънаха почти до краен предел. Във вторник вечерта от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ управленски меморандум за следващите 9 месеца. И заплашиха, че, ако не се разберат по него, ще се ходи на..

публикувано на 25.02.24 в 09:42
Пропалестинска демонстрация събра около 15 000 души в Милано, 24 февруари 2024 г.

Хиляди се събраха на пропалестинска демонстрация в Милано

В Милано се проведе национална пропалестинска демонстрация, организирана  от асоциации, синдикати и противопоставящи се на военните конфликти организации. Над 15 000 души призоваха за свободна Палестина. Демонстрантите бяха единодушни,  не само за прекратяване на огъня, а един от тях уточни пред медиите: "Ние сме тук, за да нарушим..

публикувано на 25.02.24 в 09:09
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

По оценка на Лондон Русия е изгубила над 350 000 бойци в Украйна

Русия е загубила повече от 350 000 войници във войната в Украйна, но е успяла да компенсира загубите си в жива сила и техника, твърди британското министерство на отбраната. Русия е загубила цялата си първоначална войскова сила, с която започна нахлуването в Украйна, в хода на войната, гласи последната сводка на министерството на отбраната на..

публикувано на 25.02.24 в 09:01

"Рециклирай с нас" - ученици насърчават отпадъците да се изхвърлят разделно

В столичната 9-а Френска езикова гимназия започна проект за разделно събиране на отпадъци. "Рециклирай с нас" е проект, иницииран от училищния клуб за екология с подкрепата на една от фирмите за сметосъбиране в София. Учениците от 10-и клас заедно с техните учители решават да насърчат своите съученици да изхвърлят разделно отпадъците си,..

публикувано на 25.02.24 в 08:53

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити в бъдеще. Тя предвижда те да бъдат избирани от Светия Синод, а не както досега чрез епархийско избирателно събрание. Промяната е във връзка с касирането на избора за Сливенски митрополит и други случаи, в които висшите духовници откриват факти за предпоставен избор при така..

публикувано на 25.02.24 в 08:44
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Продължава издирването на изчезналата ученичка от Дупница

Продължава издирването на изчезналата в четвъртък 17-годишна ученичка Ивана Георгиева в Дупница и района, потвърди за БНР кметът на града Първан Дангов. Вчера в операцията се включиха над 200 полицаи, жандармерия, планински спасители, доброволци. В операцията се използват следови кучета, дронове, термокамери. Претърсен е целият район в..

публикувано на 25.02.24 в 08:36

Продължава увеличаването на цените на храните на едро

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро..

публикувано на 25.02.24 в 08:25