Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Профилактичните прегледи на зрението трябва да започнат в най-ранна детска възраст

Снимка: Асоциация „Грижа за пациента"

Профилактиката на зрението трябва да започне още от най-ранна детска възраст, съветват офталмолозите. Според тях родителите трябва да потърсят консултация, когато детето е на 6 месеца. Това е периодът, в който лекарите могат да се ориентират за общото очно състояние на детето. Следващият обстоен преглед трябва да бъде на 3,5 години, след това в предучилищна възраст.

"Установяването на очни проблеми в тази възраст ни позволява да концентрираме усилията си и да помогнем за възстановяване на зрението. Най-честият проблем, с който се сблъскваме, това са рефракционните аномалии или нуждата от очила, като неносенето на очила в тази възрастова група най-често води до развитие на амблиопия - мързеливо око, и това е най-сериозният проблем, тъй като мързеливото око, подобно на глаукомата при възрастни, много често няма никакви външни прояви, децата не разбират, че имат проблем. Проблемът го установяват, когато пораснат, обикновено, когато закрият едното око, тогава установяват, че не виждат с другото око", каза доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница в София.

Мързеливото око означава намалена зрителна острота, много рядко се срещат случаи, при които зрението на засегнатото око е толкова ниско, че практически пациентът да не вижда с него. Амблиопията сама по себе си не води до слепота, каза доц. Оскар. 

До 12-годишна възраст е добре детето да посещава профилактично офталмолог всяка година. Задължителни са и прегледите след 50-годишна възраст, когато значително се увеличава честотата на заболявания като глаукома, диабетни промени и макулна дегенерация, чиято честота нараства основно сред 60-годишна възраст. 

Според доц. д-р Александър Оскар глаукомата и макулната дегенарация при възрастните може да доведе до необратима загуба на зрението.

"Всяко едно заболяване има лечение, стига да се хване в ранен етап в началото. Макулната дегенерация протича в две основни форми - суха форма и влажна форма. През последните няколко години фармацевтичните фирми и медицината като цяло инвестираха огромен ресурс за намиране на медикаменти, които могат поне да забавят прогресията на макулната дегенерация, тъй като прогресиралата макулна дегенерация води до тотална, необратима загуба на зрение", допълни доц. д-р Оскар.

Глаукомата е много коварно заболяване, защото обикновено пациентите усещат, че има някакъв проблем, когато глаукомата е прогресирала до степен, когато необратимо е увредила значителна част от зрението на пациентите.

В периода от 15 до 30 юни в Александровска болница се проведоха безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация. Прегледани са над 320 възрастни пациенти.

"Като целенасочено търсихме макулна дегенерация, глаукома, както и диабетни промени, диабетна ретинопатия и при приблизително една четвърт от пациентите, при около 85 души,  установихме изменения, които наложиха допълнителното провеждане на изследвания, съответно потвърдиха наличието или на глаукома, или на макулна дегенерация, или на диабетни промени в очните дъна", подчерта специалистът.

Българското национално радио е медиен партньор в информационната кампания "Зрението е всичко" на Асоциация "Грижа за пациента" и Българското офталмологично дружество.

Интервюто на Поли Начева с доц. д-р Александър Оскар можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48