Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Илия Бешков със знаково представяне в най-старото читалище в Плевен

В читалището се съхраняват дневникът на Бешков и досието му

Снимка: Читалище Съгласие 1869

„В началото бе Словото… и Словото е божествено, а изображението не е!“ – казвал Илия Бешков, когато хвалели рисунките му. Намирал карикатурите си за недостойни, а за Словото смятал себе си за недостоен. Според него бил еднакво нереализиран и като художник, и като писател. Но всички били запленени и от рисунките, и от думите, а най-вече от самия него.“

Така читалище „Съгласие“ в Плевен представя в рубриката „Големите“ – художника и писателя Илия Бешков.

Бешков е роден на 24 юли 1901 година в тогавашното плевенско село Долни Дъбник, сега вече град. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Маринов. Печата карикатури в сп. „Маскарад“, „Див дядо“, „Българан“, „Стършел“, „Вик“; илюстрира издания. Арестуван за участие в Юнското въстание от 1923 г. и повторно арестуван след априлските събития 1925 г.

От 1953 г. е редовен професор в Художествената академия, завежда катедра „Графика“ до края на живота си. Умира в София на 23 януари 1958 година.

„Илия Бешков е известен най-вече със своите рисунки, но той оставя и изключително оригинално публицистично творчество. Сега голяма част от изданията плевенчани откриват в богатата библиотека на най-голямото и старо читалище „Съгласие1869“, поясни в предаването „По първи петли“ по „Хоризонт“ Мая Паскова, секретар на читалището.

„От 1979 г. най-голямата художествена галерия в Плевен носи името на Илия Бешков. Днес тук се съхраняват над 6 000 произведения на изкуството. Смятаме, че това е един достоен българин и голямо име в изкуството, което трябва да бъде отбелязано.“

Паскова допълва, че в библиотеката е съхранен руски албум с 48 репродукции на карикатури и рисунки на Бешков, издаден в годината на смъртта му - 1958. В друго издание на Богомил Райнов на три езика има включена информация за живота и творчеството на художника. Библиотеката притежава и много сборници с произведения на Илия Бешков, както и албуми с рисунки на твореца от 1925 година.

Най-новото попълнение на библиотеката е последното издание с произведения на Бешков, които включват неговия дневник и досието му.

Екипът на читалището ще продължи представянето на събития и личности, които е добре да се припомнят, за да се опазят за историята и поколенията.

„Само който познава истината, може да бъде свободен“ – пише Илия Бешков, припомня Мая Паскова.

Плевенската галерия притежава 1 213 негови произведения.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зураб Церетели, за когото няма вчера, има само утре

От днес до 15 ноември столичната галерия „Графикарт“ ще покаже рисунки, графики и монотипии на Зураб Церетели . От възхита до възмущение - 86-годишният грузински скулптор и художник предизвиква полярни оценки от десетилетия. В София ще бъдат показани за първи път негови графични листи, монотипии и рисунки. Освен като творец, Зураб Церетели..

публикувано на 19.10.20 в 12:42
Убавка Тончев

Болка, страдание и много любов в творчеството на Убавка Тончев

Изложба на творческия тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика беше открита в Плевен. И въпреки че Костика вече не е между нас, неговите творби ни пренасят в света на твореца.   Живопис, рисунка и пластика са подредени в галерия АРТ – Център – Плевен.   Болката и страданието представят нова творческа страна на Убавка Тончев...

публикувано на 18.10.20 в 06:47
Иван Алексиев - Байо

Иван Алексиев: Родното място за мен е първо и водещо

Родният край и природата са вдъхновението на 74-годишния Иван Алексиев от Враца. Моето ежедневие, казва той, не може без Българското национално радио. Роден е в отдавна обезлюдена високопланинска махала, на която от години посвещава почивните си дни. Там, горе, по склоновете на Стара планина е възстановил бащината си къща. Нарекъл я е "Сиромашка..

публикувано на 18.10.20 в 06:25

Камелия Кучер: Написах „Сън“, вдъхновена от Португалия

„ Мислех си, че с времето ще свикна с вълненията за нова книга, но – не . Чувствам се така, както се чувствах и първия път. То е като раждане на дете“. Това сподели пред БНР писателката Камелия Кучер, която наскоро издаде третата си книга. След „Дом“ и „Нощ“ – разказваща за мрачните моменти на Втората световна война, „Сън“ разказва една..

публикувано на 16.10.20 в 13:29
Джон Ланган

Джон Ланган пред БНР: Добрата история на ужаса се докосва до човешките емоции

„За една ефектна история на ужасите, не просто мимолетна уплаха, е нужно да се докосне до по-дълбоки човешки емоции . Тъгата е много дълбока човешка емоция. Предполагам, че виждам хоръра и готиката като жанрове, които се занимават с човешките загуби . С онези моменти в нашия живот, в които светът няма смисъл за нас“. Това сподели пред БНР..

публикувано на 16.10.20 в 12:55

Румънската сензация Roxen: Трябва да танцувам дори когато съм най-тъжна

„ Имам възможността да правя каквото обичам и то на много големи сцени . Реакциите на хората са невероятни, аз съм толкова благодарна. Благодаря на Бога всеки ден за живота си“. Това сподели пред БНР една от големите звезди на Румъния Роксен (Roxen). Почти всеки неин клип в сайтовете за видеосподеляне има милиони гледания. Догодина ще я..

публикувано на 15.10.20 в 14:37
Дудъл на Гугъл, посветен на годишнина от рождението на Фритьоф Нансен.

Какво (не) знаем за Фритьоф Нансен

На 10 октомври се навършиха 159 години от рождението на Фритьоф Нансен. Определян като основоположник на съвременните полярни изследвания, той е ренесансова личност - пътешественик, океанограф, писател, търсен лектор, филантроп, дипломат, идеалист.   Миналата седмица представихме книгата на испанския учен и полярник Хавиер Качо , посветена на..

публикувано на 13.10.20 в 11:57