Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Познаваш ли Родопите, познаваш и България

Родопи
Снимка: Таня Милушева
Кратка разходка из Родопите - високо над Триградското ждрело, изключително живописен пролом на Триградска река в Западните Родопи. Ждрелото е с дължина около 7 км, има тясно скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Триградското ждрело е трето по дължина в България, след Буйновското и Трънското ждрело.

През 1963 г. е създадена защитена местност Триградското ждрело. То е част от Стоте национални туристически обекта на България. Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло. В източния му склон, много по-високо се намира друга известна пещера - Харамийска дупка.

Отговарям на поздрава - сърдечен и благодарен - "Добре дошли!" и потегляме с джипа под звуците на родопските песни. Нашият гид Велизар Шанов е доволен, че избрахме да посетим най-високата панорамна площадка в Бългалия - Вълчи камък в Родопите пред другата възможна - Орлово око. Площадката се намира в защитена територия по Натура 2000 заради ценни видове растения. Сантиментално председателят на сдружението "Зелена долина" е свързан със селото под нея - Гьоврен.

От баба си помни разказите за тази скала. Хората свикнали с вълка като с домашен любимец, при инцидент с детето на войводата вълкът се опитал да го предпази от падане през дувара, но съседите разтълкували обратно - че иска да му навреди. Тогава войводата върнал вълка на скалата.

Половинчасовия път с джипа някои от туристите предпочитат да изминават пеша. Както и да се изкачите, гледките си заслужават. Това са Малък и Голям Персенк, диамантите на Родопите. Единият се намира над град Девин, а другият - над Кричим. Обръщаме поглед си вдясно. Спира се на следващата местност отсреща - резерват Казаните, най-големия по територия в Родопите - и за растения, и за животни. Другите възможни туристически маршрути са до Орлово око и до Чаирските езера.

Красивите места привличат чужди туристи от Израел и Великобритания, само че тази година заради пандемията са отменени всички резервации. За тези места се смята, че са били на дъното на море.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Пороците на законодателния процес бяха пренесени върху конституционния

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия , която беше създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция.  Миналата седмица в Народното събрание стана ясно, че няма мнозинство за нова Конституция, а..

публикувано на 01.12.20 в 09:56
Октомври 2020 г.

Как да се стопят опашките пред Дирекция „Миграция“ на МВР

Обединението на свободните адвокати предлага шест варианта за намаляване на опашките пред Дирекция „Миграция” на МВР в центъра на столицата.  Седмица след подаването на становището реакция и отговор от МВР няма, уточни пред БНР адвокат Петромир Кънчев. Това е една спокойна търговска улица, но когато стигнете „Мария Луиза“ 48, изведнъж..

публикувано на 01.12.20 в 09:13
Павел баня

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от България и Северна Македония в рамките на проект, в който участваха студенти и университетски..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун , макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации..

публикувано на 30.11.20 в 14:55
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия , за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“. Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя. „..

публикувано на 30.11.20 в 11:38

Какви ще бъдат последиците от втория локдаун за бизнеса и за работниците

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори , затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.  Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма..

публикувано на 30.11.20 в 08:51

Политиката и хуморът – допустимо и недопустимо

„Усмивките на хората са кошмарът на диктаторите” , пише Лю Саобо – китайски дисидент и носител на Нобеловата награда за мир за 2010-а, докато се намира в затвора.  Пример за употреба на хумора като политическо оръжие е случилото се преди две десетилетия в Сърбия , когато студенти залепят снимка на Слободан Милошевич на варел и приканят..

публикувано на 29.11.20 в 13:20