Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пещерата Добростански бисер - живописен дар от природата

Пещерата е добре социализирана, в нея домуват колонии от прилепи

Пещерата Добростански бисер
Снимка: bg.wikipedia.org

В разгара на лятото изборът за прекарване на отпуската може и да не е непременно на морския бряг. Много хора предпочитат планината, а в горещините прохладата на гората привлича туристите и през почивните дни в края на седмицата. Засилен интерес на българските туристи към планинските маршрути в Асеновградско регистрират вече от два месеца от общинското предприятие "Туризъм" в града.

Къщите за гости са пълни, а в тази част на Родопите предложенията за разходка сред природата са многобройни. Едно от местата, които някои избират да посетят, е пещерата Добростански бисер. В началото на октомври тя се затваря и не е достъпна за посетители до края на април, за да не се смущава зимният сън на колониите от прилепи, за които е техен дом. Тази година, заради различната ситуация, породена от кризата с коронавируса, пещерата беше отворена на 5 юни, а желаещите да я разгледат стават все повече с напредването на лятото.

Село Добростан се намира на 28 километра от Асеновград. Землището му е и част от най-големия биосферен резерват в Родопите - „Червената стена“. В района има множество карстови пещери, но единствената подходяща за посещения е Добростански бисер. Тя се намира на 5 километра от селото. Пътят е асфалтиран до вече нефункциониращата хижа "Марциганица", където могат да се паркират колите, а след това се поема пеша по пътеката, чиято крайна точка е хижа "Пашалийска", уточнява директорът на Общинското предприятие "Туризъм" Димитър Кирков.

"До пещерата се стига по туристически път, който започва от хижа "Марциганица" и в рамките на 20-30 минути се стига до пещерата и тъй като районът там се намира в резерват, трябва туристите да се придвижват по маркираните пътеки, без да се отклоняват от тях. Там е забранено брането на билки, лагеруването, паленето на огън, с тези неща туристите трябва да се съобразяват", подчерта Димитър Кирков.

Пещерата е проучена за първи път през 1963 година. Благоустроена е за посещения от местно туристическо дружество през 1990 година, но постепенно е занемарена. През 2012 година е възстановена със средства по Оперативната програма „Околна среда“, а от 2018 година я стопанисва асеновградското общинско предприятие "Туризъм". 

"Общата дължина на пещерата е 44 метра, денивелацията е 14 метра, има обезопасена стълба, стигаща до дъното. Отворът е с размери 60-70 сантиметра и дължина 7 метра, води отвесно в единствената голяма зала в дъното", допълни  Димитър Кирков.

Могат да се видят сталагмити, сталактити, сталактони. Има и струпване на големи гравитационни блокове в центъра на югозападната част на залата. Изваяните от природата различни образувания провокират въображението на всеки, който навлезе в този магичен и причудлив свят. Между образуванията могат да се видят и синтови езера, в някои от които има пещерни бисери. Всичко вътре е много впечатляващо, разказва след посещението си Милена Димитрова, която е очарована и от целия район около село Добростан.

"Неочаквано за мен намерих изключително красива пещера, много живописна и е пригодена за хора, които нямат голям опит в туризма. Осветено е, не е голяма пещерата по площ, но е с много интересни образувания, всичко е обезопасено. При влизане е малко стръмно надолу, но за това се предупреждава", допълни Милена Димитрова.

Добростанският карстов район е определян като вторият по богатство на пещери след карлуковския. Над 250 са картираните пещери. Освен в Добростански бисер, прилепи зимуват на колонии в пещерите Иванова дупка, Каргина дупка и Иванова вода. Изключително известни са и други 3 пещери  - Дружба, Ледница, в която снегът се задържа до юни-юли и Топчика - тя се намира над коритото на река Сушица и там са открити рисувани от първобитни хора изображения на кон, козел и елен. Влизането в тези пещери е забранено.

Единствената социализирана пещера, в която туристическите посещения са разрешени, това е Добростански бисер. В тази част на Община Асеновград са разработени и туристическите маршрути до Сливодолското падало - най-високия водопад в Родопите и до връх Червената стена.  Отделно могат да се посетят Кръстова гора, защитената местност Караджов камък и светилището в местността Хайдут кая, подчертава Димитър Кирков. Скалното плато Белантаж с надморска височина над 1250 метра също привлича много туристи. Предполага се, че светилището там се е използвало най-активно през първото хилядолетие преди Христа от тракийското племе беси.

Целия репортаж на Кремена Данева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Селските къщи за гости в Триград - хит в предпочитанията за празниците

Селските къщи за гости са хит в предпочитанията за предстоящите празници. Девинското село Триград и околностите са сред предпочитаните дестинации за туристите, които вече са резервирали места за Коледа и за Нова година .  Триград е известно с природните си забележителности и с уникалната си природа. С мястото се свързва митът за Орфей, който се..

публикувано на 24.11.20 в 18:27

На екскурзия – до Турция може, у нас – не

Заповедта на здравния министър от началото на ноември, с която се преустановява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната, не е изчистена и не е конкретизирана, твърдят туроператори. Те не виждат логика в това екскурзиите в страната да са забранени, а автобусните екскурзии до съседна Турция например –..

публикувано на 24.11.20 в 12:55

„Тренд“: 40% от българите смятат Covid-19 за биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Малко над една трета смятат, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. Данните са от проучване на агенция „Тренд“.  Според половината от българите коронавирусът е изкуствено създадена болест. 45% са на мнение, че ваксина..

публикувано на 24.11.20 в 12:26

Необходима е възстановителна програма за Covid пациенти на интензивно лечение

Мултидисциплинарен екип трябва да изготви програма за преболедували коронавирусната инфекция в интензивни сектори, за да се намалят дълготрайните усложнения и с цел максимално бързо възвръщане на силите. Това каза пред БНР  управителят на Спортния диспансер в Пловдив д-р Влатко Глигоров. Според него програмата следва да бъде подготвена от ф..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Таксиметровият синдикат готов да разпъне палатки пред Министерството на транспорта

Националният таксиметров синдикат изразява готовност за протестни действия във връзка със  законови промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници . Още от края на 2019-а тече  обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози , припомни пред БНР Красимир Цветков, председател на синдиката. По думите му този тип превози..

обновено на 23.11.20 в 14:28
Юлиан Попов

Юлиан Попов: В Черно море има подходящ вятър за енергия

За пръв път Европа има стратегия за възобновяемата енергията от разположени в морето инсталации. Тя беше представена в края на миналата седмица. В нея присъства и Черно море, което за пръв път попада в стратегически документ, свързан с производството на ток от офшорен вятър. Стратегията поставя изключително високи цели, а за постигането им според..

публикувано на 23.11.20 в 10:32
Биляна Вутова

Биляна Вутова: Важно е да останем свързани в изолацията

„От началото на тази година периодът , в който се намираме, е много предизвикателен за всеки един от нас и поотделно като човешко същество, а и разбира се за всички нас в контекста на семействата ни и отношенията в тях“, каза за БНР психологът Биляна Вутова. За някои от семействата изолацията е поставила на дневен ред въпрос -..

публикувано на 22.11.20 в 19:45