Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кин Стоянов за ценни находки във Фонд "13 Века България"

Кин Стоянов
Снимка: Мария Мира Христова

За някои от ценните находки, които се намират в Национален дарителски фонд "13 Века България", разказа пред "Хоризонт" Кин Стоянов, бивш директор на фонда и журналист от БНР.

Стоянов си спомня как когато поръчва на изкуствоведката Бисера Йосифова да направи преглед на хранилището на произведенията на изкуството към Фонда, откриват рисунки на скулптора Атанас Качамаков.

„Един ден тя идва и казва – имаме изключителна находка. Това са серия от рисунки на Атанас Качамаков – „Хлябът наш насъщен“, където целият цикъл  на българското село е изрисуван през различните сезони и фолклорни традиции. И така, още преди 15 години Фонд "13 века България" издава в книга тези произведения.

Това са 32 рисунки и тогава е направена и първата изложба в Силистра. Това съвпадна и с отбелязването на 25 години от създаването на Фонда. Регионалната ни комисия по дарителство в Силистра беше най-силната тогава. Така тази изложба и книгата „Хлябът наш насъщен“ обиколи цяла България“, казва Кин Стоянов.

Тази година се навършват 40 години от създаването на Национален дарителски фонд "13 Века България".

През 1994 година синът на Илия Бешков – Александър Бешков, прави дарение към Фонда от всичко, което е наследил от баща си – рисунки и дори жилището – с една обща формулировка – че го дарява на българския народ.

Това богатство стои в хранилището дълго време. Тогава поисках Сашо Бешков да конкретизира дарителската воля, като му казах, че най- подходящото място за картините е галерията „Илия Бешков“ в Плевен – родното място на баща му. Той прие това предложение и оформихме всичко документално“, разкрива още Кин Стоянов.

Кин Стоянов коментира и случая с книгата „Добри“, написана от журналистката Моника Шанън за българчето Добри, по разкази на скулптора и художник Атанас Качамаков.

„За мен ценна е книгата „Хлябът наш насъщен“ на самия Качамаков. Разглеждали сме преди години дали да издадем книгата „Добри“ и тогава издателският съвет на Фонда прецени, че по-ценното ни е да издадем книгата „Хлябът наш насъщен“. Тя е изключително луксозна и добре подготвена, включвайки изключително вдъхновен текст на самия художник за рисунките“, пояснява журналистът.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световна премиера на операта "Хората на Борг" във Велико Търново

Тази вечер във Велико Търново е световната премиера на операта „Хората на Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в научен и музикален експеримент от световно значение . Под диригентската палка на маестра Бистра Дилянов ще се изявят 15 солисти, хор и..

публикувано на 19.03.24 в 09:50

Отзвук от премиерата на “Вълшебната флейта“

Софийската национална опера представи втората си нова продукция за 2024 г. – операта “Вълшебната флейта“ от Моцарт в режисьорския прочит на Вера Петрова. На среща с журналистите в навечерието на премиерата, и постановъчният екип, и изпълнителите на главните роли ни подсказаха, че ни очакват изненади в една нетрадиционна продукция. Наистина..

публикувано на 18.03.24 в 18:38

"Нашето тяло" - от микроистории към макроплана на френското здравеопазване

В мозайката от микроистории филмът хваща и макроплана на френското здравеопазване . Това каза  Савина Петкова, кинокритик и селекционер на документалния конкурс на София филм фест , която представи пред БНР  документалния филм "Нашето тяло" на Клер Симон , който е част от програмата на София филм фест. Във филма, разказващ над 40..

публикувано на 18.03.24 в 15:23

Инес Субашка представи новата си книга "Детелина: живот в бездната"

"Детелина: Живот в бездната" е книга за дете, изоставено от майка си, и майка - изоставена от дъщеря си поради най-трудната причина за възприемане - смъртта. Книга за живота в бездната и за отчаяния опит да продължиш напред." - Инес Субашка Инес Субашка се занимава  професионално със спорт от 12 годишна. Първоначално тренира баскетбол в продължение..

публикувано на 18.03.24 в 10:39
Снимката е илюстративна

Мерседес Гозано: Правя нестандартни бижута за нестандартни хора

В Израел много от жените сами си правят украшенията . Други - търсят необичайното в бутиците.  Мерседес Гозано пристига от Буенос Айрес в Израел преди 26 години, когато е малко дете, многообещаваща комбинация от баща италианец и майка французойка. Какво се е получило? Според израелците, Мерцедес е автомобил. Затова всички я познават като Мерси...

публикувано на 16.03.24 в 11:30

Музикалната академия представя ново издание с песни на Тодор Попов

"Диалогът със самотата в камерните песни на Тодор Попов" е наречен концертът, който ще се състои на 17 март от 18:00 ч. в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София с участието на певците Гергана Георгиева - сопран, Анна Янкова - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор, Георги Бейков - бас и пианистката Александра..

публикувано на 14.03.24 в 17:06
Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today

Радослав Механджийски: Съвременното изкуство освежава перспективата

"Широко изкуство", или Wide Аrt – този форум ще се състои идната събота - 16 март, от 14,00 до 18,30 часа в Центъра за съвременно "Топлоцентрала" в София. Искаме да разширим понятието за изкуство , поясни за БНР изкуствоведът Радослав Миханджийски, който живее и работи в Китай. По думите му, съвременното изкуство е изключително..

публикувано на 14.03.24 в 11:28