Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Марина Георгиева: Можем да взимаме от дивата природа само ранени животни

Снимка: Фондация „Дивите животни“

Не всички животни, които виждаме и си мислим, че имат нужда от спасяване, наистина имат нужда от спасяване - това е най-основното и първо правило, което трябва да запомним. Това подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" Марина Георгиева от фондация „Дивите животни“. Мисията на организацията е да повишава екологичната култура на обществото и да помага на животни в беда. Това е обединение на доброволци, които се занимават с лечението на пострадали и осиротели диви животни.

„Ще ви дам един кратък пример - бебешкия сезон. В момента ние сме в него и много хора носят диви зайчета, птици и всякакви бебета животни. При бозайниците например майката оставя бебетата, отива да търси храна или когато са малко по-големи, ги оставя известно време самички, за да могат те сами да се научат да ловуват някакви дребни неща - насекоми, червейчета или всякакви други от заобикалящата среда. И след това се връщат, но с едно око ги наблюдават отдалече и когато мине човек, види някакви бебета, които са някъде сами, инстинктивно решава, че те трябва да бъдат взети от природата и ги взима, и ги гледа в дома си - огромна грешка, защото ние по този правим бебетата сирачета насила“, допълни Марина Георгиева.

Тя призова да не взимаме дивите животни бебета от природата, освен ако няма видимо нараняване и е необходима човешка намеса.

"Ще дам пример с бозайник, особено хищните бозайници, в никакъв случай не опитвайте да хващате - хапят, логично. Понякога животните изглеждат зашеметени или в несвяст - не се лъжете, те в момента, в който им премине шока, изведнъж от адреналина стават едни сериозни хищници или ако сте сложили птица до вас на седалката, която е зле и вие смятате, че не лети, в един момент тя може да започне да лети и да се блъска в стъклата на колата, ако сте тръгнали да я карате", подчерта Марина Георгиева.

Освен че се грижат за лечението и отглеждането на осиротели или пострадали диви животни, както и освобождаването им обратно в природата, в момента от фондация „Дивите животни“ работят активно върху създаването на спасителен център край София, в който ще се приемат, лекуват и отглеждат диви животни от всякакъв вид, независимо от статута им на защитени или не.

Този център е безкрайно необходим, защото ще създаде условия за адаптация на животните в естествена среда. Т.е. ако вие имате птица, която е била със счупено крило, а след това е излекувана - тя трябва да може да се разлита и трябва да се направят големи ограждения, в които тази птица да може да рехабилитира сама. Тоест ние имаме нужда от големи ограждения, в които животните да усетят естествената среда преди да бъдат освободени“, разказа доброволката.

Интервюто на Зорница Близнашка с Марина Георгиева можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полицията извежда екоактивист от района на протест пред парламента в Берн, Швейцария. 23 септември 2020 г.

Климатичните промени и гласът на младите

На предстояща през октомври конференция на Софийския форум за сигурност младежки активисти и студенти ще "влязат в обувките" на политици и в рамките на ролеви игри ще вземат решения, посветени на климатичните промени. „ Щом като има протести, това означава, че обществото се е пренаситило от неспазени обещания или мерки , които не са били..

публикувано на 23.09.20 в 12:02

"Надбягай мината" или екотуризъм срещу въглища

Ще успее ли едно бягане да промени нагласите към една мина? Може ли алтернативният туризъм да наклони везните и да вземе превес пред аргумента - мината създава работни места? Това ще се опитат да направят застаналите зад  инициативата "Надбягай мината".  На 3 октомври "Грийнпийс" - България организира спортно събитие за защита на природата в района..

публикувано на 21.09.20 в 12:07

Планинските водачи ще стават все по-търсени

Училището в троянското село Черни Осъм е едно от уникалните в страната ни, защото е единственото, в което младежи се обучават за планински водачи. В условията на все по-развиващ се планински туризъм завършилите училището са все по-търсени от туристическите агенции и за организирани високопланински преходи, заради опасностите и неизвестните,..

публикувано на 17.09.20 в 14:42

Социалната страна на бягането и състезанието "По стъпките на Алеко с приятел"

Наближава крайният срок за регистрация в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер " По стъпките на Алеко с приятел ". То ще се проведе на 3 октомври на Витоша, а надпреварата е посветена на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. "Нашето мероприятие, бих..

публикувано на 16.09.20 в 16:26
Веска Георгиева,началник на Столичния инспекторат

Инспекторите от Столичния инспекторат ще ползват велосипеди и ще ходят пеша

От 16-ти септември до 22 септември ще се проведе ежегодната кампания "Европейска седмица на мобилността". На самия 22 септември, когато отбелязваме Световния ден без автомобили, заявката на много хора е да се придвижват изцяло пеша или с обществения транспорт в София. От днес до 22 септември инспекторите от Столичния инспекторат ще ползват..

публикувано на 16.09.20 в 09:04

Разширяват зоните за достъп за колела и тротинетки в столицата

За 30 лева до три часа ще можете да наемете велосипед от буферния паркинг пред Националния исторически музей до Витоша . Велосипеди под наем се предлагат и на още едно място в София - на бул. „Никола Габровски" 1. Предстои разрастване на местата, откъдето може да се наеме и да се върне велосипед. „За миналата година 800 души са..

публикувано на 14.09.20 в 12:42

На всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса

На този етап от съвременния живот докосваме по-често пластмаса, отколкото близките си . Изводът е на страниците на българското издание на „Атлас на пластмасата“ - съвместен труд на международното гражданско движение Break Free From Plastic  - Свободни от пластмаса - и фондация Heinrich Böll. В Атласа са представени историята на пластмасата,..

публикувано на 09.09.20 в 11:07