Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туроператори: Да се облекчат условията за субсидиране на чартърните полети

| обновено на 04.08.20 в 15:50
Снимка: Архив

Демонстрация пред Народното събрание проведоха туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение "Бъдеще за туризма". Те подчертават, че изявата им не е протест, а начин да заявят готовност да отстояват исканията си.

Ясен ангажимент от правителството за последваща финансова помощ, програма за спасение на сектора, както и конкретна процедура, критерии и срокове за кандидатстване, за обещаните помощи настояват туроператорите.

"Няма как да не благодарим, правителството пое ангажимент това да е само първата стъпка към оздравяване на бранша. Тези 10 млн. лева, сумата е крайно недостатъчна“.

“За да можем ние да извършим каквито и да било пътувания, ние просто трябва да оцелеем физически като стопански субект. Цялата борба на туроператорите и на турагенциите е да се даде възможност, първо, за ликвидност, да можем да задържим нашите служители, и трето - да имаме възможност за рестарт на туризма", казаха протестиращи.

Да се облекчат условията за кандидатстване по мярката за субсидиране на чартърните полети настояха туроператори от Бургас. Те са изпратили писмо до Министерството на туризма, в което настояват мярката да се разшири и в нея да се включи и организираният автобусен транспорт. За този сезон мярката е закъсняла, категорични са представителите на туристическия бранш - няма откъде да пристигнат очакваните над 400 хиляди туристи до края на годината.

Над 50 милиона лева са предвидени за спасяването на туризма чрез субсидиране на заетите седалки на чартърните полети в самолети с над 100 места. Кандидатстването от страна на туроператорите започна преди дни, а отварянето на мярката беше официално обявено от министъра на туризма Мариана Николова на среща с представители на бранша в курортния комплекс Слънчев бряг.

"Другата мярка, която е разрешена от Европейската комисия, е предоставянето на държавната помощ за субсидирането на туроператорите за чартърните полети, изключително важна мярка за нас за подпомагането, освен това лято и за предстоящия зимен сезон, но също така за сезоните 2021 и 2022 година, за да се възстанови най-засегнатият сектор". 

Министър Мариана Николова уточни, че помощта ще бъде предоставена на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до нашата страна с цел туризъм. "Размерът на субсидията - 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета", припомни Николова.

Документите, с които се кандидатства за субсидията, са публикувани на сайта на Министерството на туризма. В тях са включени общо 5 декларации, множество заверени копия на договори. С едно заявление може да се кандидатства за всички полети, които е осъществил даден туроператор през месеца. Срокът между подаването на заявлението и получаването на парите е близо два месеца, което прави тази мярка неприложима за настоящия летен туристически сезон. Сложни са изискванията за кандидатстване по тази мярка, коментира туроператорът Ивелина Пулева: "Не смятам, че в този сезон - лято 2020, това ще проработи. Всички големи туроператори вече си отказаха чартърите". Единствено германски туроператори могат се възползват от тази финансова помощ, коментира туроператорът Иван Кирязов: "В момента вие виждате, че почти всички пазари нас са ни затворили, остава пазар Германия, остава пазар Полша, пазар Чехия".

Мярката е закъсняла, а нерешените въпроси пред оставащите няколко седмици от летния сезон стоят, твърди председателят на туристическата камара в Бургас Иван Иванов. "През месец август не е решен въпросът с два големи пазара - това е Руската федерация, това е Обединеното кралство - Великобритания."

Отчита се единствено ръст на туристите от Украйна. Тази година са пристигнали 2 217 украински туристи, миналата година нашата страна е посетена от 534 украински туристи. 

Данните на летището в Бургас показват, че за месец август са планирани близо 1500 чартърни полета, като най-много са от Германия и Русия. Германия подготвя ограничаване на пътуванията на туристи до България заради неблагоприятните данни за разпространението на Covid-19. Засега полетите от Русия се анулират. 

Целия репортаж на Даниела Костадинова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лияна Панделиева

Лияна Панделиева: Санторини е много популярно място за фотосесии за двойки

Журналистката Лияна Панделиева посети Санторини заедно с 5 нейни приятели: „За първи път на такова място аз отидох с дрон и всяко излитане с дрона е това великолепно откритие на свободата на птица и изведнъж това, което виждаш се оказва или още по-красиво или фасадата е онова, което скрива нещо, което не е предвидено всички очи да видят",..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на катастрофите

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на нарушенията от страна на шофьорите и ограничаване на катастрофите. Кампанията се казва „Летните послания на „Хоризонт“ и Пътната полиция“. „Лятото е изключително приятно за всички, защото са във ваканция, започват отпуските и човек си почива. Много е..

публикувано на 28.07.21 в 17:04

Предприемат мерки срещу превоза с джипове в района на Седемте рилски езера

Проведе се операция на полицията с участието на жандармерията и екипи на НАП срещу нерегламентиран превоз на туристи с джипове в района под Седемте рилски езера. Това се случва, след като в социалните мрежи се появиха снимки на високопроходими джипове по единствения път до седалковия лифт, въпреки въведената забрана за достъп на МПС в..

публикувано на 28.07.21 в 15:02
40% ръст на търсенето на електрически велосипеди

Инвестират 60 милиона евро в завод за производство на велосипеди

Край Пловдив започна изграждането на нов завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства . Планира се инвестицията да надхвърли 60 милиона евро, а реализацията на проекта ще доведе до разкриването нови 1000 работни места. Очакванията са страната да стане водеща в Европа по производството на електрически..

публикувано на 28.07.21 в 13:13
Фестивалът Узана поляна фест

"Узана поляна фест" постави акцент върху темата за екологията

Фестивалът Узана поляна фест се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово. „Децата и екологията, защото за нас всички публики са изключително важни, но най-интересни са най-малките, защото те са инвестиция от гледна точка на нашата институция и създаването на лоялност и любопитство към това, което правим, но и защото..

публикувано на 28.07.21 в 11:42
Слънчевата обсерватория Чанкильо.

Древна слънчева обсерватория в Перу е включена в световното наследство на ЮНЕСКО

Слънчевата обсерватория в Перу, структура от 13 каменни кули на 2300 години, беше включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП. Античната обсерватория Чанкильо е на 400 километра северно от столицата Лима, на върха на хълм. Била използвана като слънчев календар от неизвестна цивилизация, две хилядолетия преди..

публикувано на 28.07.21 в 08:29
Занимания за деца, организирани от Регионалната библиотека в Ловеч

Регионалната библиотека в Ловеч организира занимания за деца

За поредна година Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч организира интересни занимания за деца. Всеки вторник и четвъртък от 10 до 12 часа се провеждат занимания в Културно-образователния център "Д-р Васил Радославов" в стария квартал "Вароша" в рамките на инициативата "Лятна читалня"...

публикувано на 27.07.21 в 19:25