Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Шри Ланка: Братя Раджапакса се стремят към абсолютна власт

Шриланкийският президент Готабая Раджапакса се надява след утрешните избори да затегне хватката си върху фрагментираната политическа сцена в страната. Изборите може да издигнат на власт неговия брат и да позволят на двамата да променят конституцията.

Раджапакса, който смята, че има заслуга за овладяване на разпространението на коронавируса в островната страна, се цели в победа с абсолютно мнозинство и се надява да постави официално на премиерския пост по-големия си брат и бивш президент - сегашния служебен премиер Махинда Раджапакса.

На утрешните парламентарни избори гласоподавателите в малката островна 21-милионна страна в Индийския океан ще гласуват с маски, ще си носят своя химикалка за отбелязване в бюлетината и ще спазват физическа дистанция. Изборите бяха отлагани два пъти заради пандемията от Covid-19.

Гласовете ще се броят в четвъртък.


Към неделя регистрираните заразени с коронавируса в Шри Ланка бяха 2816, а починалите от Covid-19 - 11. Това са по-ниски стойности от тези в съседните страни от Южна Азия и се задържат такива от март досега, когато беше въведена строга карантина.

"Ще ви осигурим безопасни условия за гласуване", заяви шефът на местната ЦИК Мехинда Дешапрая, призовавайки хората да гласуват, без да изпитват страх.
Братята Раджапакса, които изградиха своите политически кариери като синхалски будистки националисти, са най-известни с това, че разгромиха тамилските сепаратисти, воюващи за създаването на независима държава за етническото си малцинство. Гражданската война с тях, продължила 26 години, завърши при управлението на по-големия Раджапакса.

По-малкият брат Готабая Раджапакса стана президент, след като спечели изборите през ноември.

Имайки предвид подкрепата, на която се радват двамата братя сред синхалското етническо мнозинство, Махинда е фаворит за спечелване на премиерския пост в надпреварата с главния си опонент Саджитх Премадаса, смятат анализатори. В Шри Ланка няма традиция да се правят изследвания на политическите нагласи.

Опозиционният кандидат е син на президента Ранасингхе Премадаса, който през 1993 г. беше убит от тамилски атентатор самоубиец.


Братята Раджапакса искат да върнат на президентската институция правомощията, които предишни правителства й отнеха в рамките на реформите за предотвратяване на злоупотребата с власт.

"С избирането на Готабая Раджапакса (етническото) мнозинство в Шри Ланка показа, че иска братята Раджапакса да се върнат на власт", каза Джаяндева Уянгода, независим политически коментатор. Според него въпросът е дали те ще получат голямо мнозинство в парламента, за да правят мащабни промени.
Съгласно реформите бяха създадени редица независими органи, включително комисии по правосъдие, правата на човека и по въпросите на полицията, които да упражняват правомощия, които преди това бяха съсредоточени в ръцете на президента.

Президентът Раджапакса заяви, че поради орязаните си правомощия не може да изпълни програмата си за икономически растеж.

"Няма как да предприема каквито и да било осезаеми промени и да изпълня програмата, която представих на хората", каза той миналата седмица.

Възстановяването на тези правомощия минава през изменения в конституцията, а това от своя страна изисква парламентарно мнозинство от две трети.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  Министерството на образованието и науката обществената поръчка е разделена на 10..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40