Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карикатуристът Мартен Волтеринк в интервю за БНР:

Тиквата и каскетът са недвусмислени образи за случващото се в България

Европа е изоставила България да се справя сама с корупцията, смята нидерландецът

Карикатурата на Мартен Волтеринк, изобразяваща фигурите на премиера и главния прокурор
Снимка: Twitter

Тиквата и каскетът са недвусмилени и категорични образи на това, което се случва в България. Това заявява в ексклузивно интервю за "Хоризонт" нидерландският карикатурист Мартен Волтеринк. В първото си интервю за българска медия, Волтеринк признава, че не познава добре ситуацията в България, но е възмутен от случващото се.

„Ситуацията в България бе обект на два или три журналистически материала, които някак изплуваха над останалите теми. Докато четях статиите, вниманието ми бе привлечено от прозвищата "Каскета" и "Тиквата". Не можах да устоя. Аз съм карикатурист, така че нямаше как това да не стане сюжет в моя карикатура. Но трябва да бъда честен. Както, когато попитате американците къде е Нидерландия, те посочват Белгия или Франция, защото изобщо нямат идея, така и аз залагам върху картата на Източна Европа. Оглеждам я внимателно и си казвам: "България? Това май беше на Черно море", разказва Мартен Волтеринк в предаването „12+4“.

„Когато си карикатурист, винаги се опитваш да предадеш посланието колкото се може по-просто и ясно. Естествено, повечето хора са запознати с политическата обстановка, но когато искаш да се докоснеш до всички, трябва да сведеш изображението до послание, което биха разбрали и децата, които си играят в пясъчника в парка. Именно в това е магията на карикатурата - много сложна ситуация намира контурите на семпло изображение“, казва той.

„Но тези два образа - Тиквата и Каскета, съответно премиерът и главният прокурор, са категорични. Затова първо нарисувах тиква, а след това й сложих каскет. Исках да покажа как България страда заради корупцията. Държавата е на колене. Ето защо картата й, върху която стои тиквата с каскет, е огъната и намачкана. Хората искат да избягат, да променят ситуацията, но винаги се срещат с най-голямото си притеснение, а именно - корупцията. Това е моето послание.“

„Хората се вълнуваха, когато България се присъедини към Европейския съюз. Тогава се говореше, че страната се изчиства от корупцията и че има изключително нисък държавен дълг. Сега обаче ми се струва, на базата на това, което чета във вестниците, че корупцията продължава да бъде голям проблем. В същото време ми се струва, че Европа е изоставила България да се справя сама. За мен не трябва да е точно така, а обратното - всички ние трябва да подкрепяме страната в усилията й да се пребори с това явление и да бъде честна с хората, които живеят в България. Всъщност, това се случваше преди страната да се присъедини към европейското семейство, защото имаше натиск от Брюксел. Факт е, че тук не се говори много по този въпрос.“

„Знаете ли, има един нидерландец, който е много крайнодесен. В момента той се намира в Унгария. Той непрекъснато прави публикации в Туитър, в които казва: "Колко прекрасна държава - тук няма нито джамии, нито мюсюлмани". И това е не просто обида към мюсюлманите, но към демокрацията, а той изобщо не се интересува от факта, че я погазва по толкова грозен начин. Както се случва в самата Унгария, където правосъдието е заменено с диктатурата на премиера, който възнамерява да продължава така с години напред. Той буквално отнема права, например от хората с различна сексуалност. Този крайнодесен нидерландец обаче изобщо не се интересува от това, а просто се радва, че в Унгария няма мюсюлмани. Срамувам се, че такъв човек, роден в демокрацията на Нидерландия, има такива възгледи. Разказвам всичко това, за да може да си представите как различните хора в Западна Европа възприемат това, което става в източната част на континента“, отбелязва Волтеринк.

„Прилагам този пример за България, защото ми се струва, че западноевропейците изобщо не осъзнават колко е трудно да живееш в държава, в която нямаш реална възможност за избор заради избирателната система например. Тя не може да се промени, защото всичко е почернено и корумпирано“, коментира карикатуристът и не пропуска да се извини за думите си.

Как Мартен Волтеринк се отнася към диалога между нидерландския премиер Марк Рюте и българския Бойко Борисов, в който Борисов е казал на Рюте, че се опитва да бъде полицаят на Европа?

„Що се отнася до този фонд за помощ на страните, засегнати от коронавируса, мисля, че г-н Рюте и останалите представители на т.нар. "пестелива четворка" не са прави. Изобщо не одобрявам позицията им, защото те изхождат от тезата, че хората в Южна и Източна Европа са обикновени мързеливци, а западноевропейците трябва да платят сметката за начина им на живот. Това изобщо не отговаря на истината. Факт е, че в страните от този регион хората се пенсионират на много по-ниска възраст от нидерландците. В същото време в Италия работната седмица е много по-дълга, а и много нидерландски компании, които оперират в тази част от Европа, плащат за това по-евтино. След това облагането на печалбите им обаче в Нидерландия става чрез разни счетоводни хватки за избягване на по-високите данъци. Казано по друг начин - ние изкарваме парите си благодарение на хората в тази част на Европа, но след това отказваме да им помогнем. Изобщо не е честно.“ 

Как избира сюжетите, по които работи?

„Следя случващото се по света и понякога просто казвам "Уау". Има събития, които ме оставят безмълвен - например 11 септември. Това беше огромна трагедия. Друг път събитията просто ме вбесяват. Искам да крещя. Мога да се запиша на терапия, но това е моментът, в който започвам да рисувам“, признава нидерландецът.

Той е изкушен от множество сюжети около американския президент Доналд Тръмп. Казва, че Тръмп е много труден за рисуване. „Просто е много бърз за карикатуристите. Когато човек е готов с карикатурата, тъкмо да я публикува в социалните мрежи или в някой вестник, и Тръмп вече е казал нещо ново и то е толкова идиотско, че трябва да започнеш работа отново и да нарисуваш нова карикатура.“

Путин и Ердоган са други често срещани герои в карикатурите на Волтеринк.

„О, да. Обичам ги като герои в моите карикатури. И Путин, и Ердоган са диктатори и притежават онази характерна черта, при която хората, които имат много власт, правят странни неща. Най-впечатляващо е, че каквото и да се случва, независимо колко тежък е политическият период, те просто променят закона, за да останат на власт. Тези хора си позволяват вмешателство в съдебната система, променят решенията на съда, само и само да останат вечно в управлението. Тезата им е - който не е с мен, просто бива премахнат.“ 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30