Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите и управлението през погледа на психиатър, музикален журналист и деца

Палатков лагер през сградата на бившия Партиен дом
Снимка: БГНЕС

Музикалният журналист Васил Върбанов и психиатърът д-р Светлозар Василев коментираха в ефира на БНР протестите и управлението на държавата в кризисна ситуация.  

Васил Върбанов се възстановя след операция и прекарва времето си в четене на книги.

"Чета предимно документална и историческа литература, художествена литература  - не, но това, което мога да кажа тук, е, че историческата и художествената литература са единодушни в това, че политиката е игра, в която могат да спечелят само тези, които разполагат с много пари. И тук историческото ни пътешествие през последните 30 години е много важно от гледна точка на това да видим как се движеха парите. Защото е ясно, че в България богатите хора в много по-голямата си част станаха такива не просто по некоректен начин, а направо по сбъркана схема“, коментира  Васил Върбанов в предаването "Чуй лятото".

Психиатърът д-р Светлозар Василев, който преподава психология в НБУ, е солидарен с протестите и почти всяка вечер е на площадите, за да изрази своето възмущение от това, което се случва в държавата.

"Истинският тумор не е настоящата управляваща партия, а ДПС, които продължават толкова години след 1989 винаги да бъдат в политическата игра и да ръководят държавата. В България не можем да говорим за автокрация, точно поради това разделяне на различни кръгове - политически, и обвързаността им с икономически структури по този мафиотски, престъпен начин. Така че общото между всички тези страни - Русия, Америка, България, Унгария и много други, е всъщност мафиотската държава", заяви Светлозар Василев.

В момента това да си експерт в някаква област не се уважава, допълни той. 

"Вижте само министрите ни и способността им да говорят чужди езици, да не говорим за експертността им за министерствата, които управляват, и това е на всички нива на държавата. Ако нямаме способност за дебати като общество, много трудно може да възникнат умения за водене на политически дебати и на практика способно, адекватно лидерство", подчерта Василев.

Репортерът Еленица Маринова направи анкета с деца от столичната 48-а детска градина "Братя Грим", които също изразиха мнение за случващото се през последния месец у нас. 

Чуйте повече от звуковите файлове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова, част от 32-та Българската антарктическа експедиция: В търсене на звуците и цветовете на Антарктида

"Случката с моето решение или със събуждането ми на голямото желание да видя Ледения континент беше отпреди една година, в Деня на Антарктика - 2022 г., когато слушах интервю на Светлана Дичева по БНР с проф. Христо Пимпирев . Тя го попита кой е най-вдъхновяващия звук за нега, а ние тук в радиото работим със звуци, и той й каза, че това е грохотът на..

публикувано на 19.03.24 в 10:46

Разделят Враца на 11 цветови зони. Във всяка засаждат различни дървета

Във Враца започва мащабна кампания за цялостно озеленяване на града . Кампанията е част от инициативата "Зелена Враца". Идеята на местната управа е всеки квартал да има свой характерен дървесен вид. Първите фиданки ще бъдат засадени утре от 9:30 ч. в четири района. Отвисоко градът да изглежда като цветен пачуърк - това е дългосрочната..

публикувано на 19.03.24 в 09:40

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел. "Казвам се Михаел Гордон . Моят стартъп намалява..

публикувано на 17.03.24 в 08:45

Локомотив (Пловдив) изненада Славия в София

Локомотив (Пловдив) победи с 2:1 като гост срещу Славия в мач от 25-ия кръг в Първа лига.  В 18-ата минута шут на Евандро от фаул затрудни изключително много Светослав Вуцов, който изпусна топката и тя излезе в ъглов удар.  Точно 11 минути след това Тони Тасев стреля неточно от фаул.  В 32-ата минута Ертан Томбак центрира, получи се разбъркване в..

публикувано на 16.03.24 в 15:01
Проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: До средата на юли трябва да имаме избран патриарх

Сливенски митрополит трябва да се избере преди новият патриарх. Следващата седмица се събират 12-те митрополита в България, за да изберат наместник председател, който ще организира избора на новия патриарх. Това обясни в интервю пред БНР богословът проф. Иван Желев. В предаването „РадиоТочка“ коментира сроковете и процедурите за избор на..

публикувано на 15.03.24 в 20:33
арх. Йорданка Кандулкова

Арх. Йорданка Кандулкова: Най-тежката рана за един народ е разрушителното отношение към историята му

Правото на културно наследство е правото на идентичност. Правото да бъдем ние. Да бъдем народ . Това каза в интервю за БНР проф. арх. Йорданка Кандулкова. "Отношението към наследството е отношение към себе си и към другия. То е въпрос на морал, пряк израз на нашата ценностна система. Най-тежките рани един народ понася, когато се..

публикувано на 15.03.24 в 11:16

Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за..

публикувано на 15.03.24 в 07:03