Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев: Има опасност общински болници да затворят врати

Лечебните заведения изпитват кадрови и финансови дефицити, искат увеличение за недооценените пътеки

Снимка: БГНЕС

Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито финансово. Има опасност някои болници да затворят заради липсата и на двете. Това предупреди в предаването "Преди всички" д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Относно заявката на здравното министерство да отпусне допълнителни средства за болниците Тотев коментира, че от огласените 19 милиона се оказва, че сумата е 6 милиона.

Пари, които да бъдат дадени само за заплати, за да можем да мотивираме нашия персонал да продължи да работи в отделенията, при положение, че е в пенсионна и следпенсионна възраст, с всички рискове, които има тази възраст. И при тази ситуация ние няма да успеем най-вероятно да дадем заплати. Най-вероятно ще има хора, които ще предпочетат да се приберат вкъщи, за да се спасят от заплахата

Според Неделчо Тотев общинските болници биха били по-полезни, ако си лекуват патологията, която така или иначе имат, защото наличието на един Covid-пациент би затворило цяло вътрешно отделение, а предстои и грип с неговите усложнения.
     

Искаме увеличаване на цените на пътеките, които са недооценени до момента и които козметично винаги са били увеличавани“, заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев във връзка с исканото 10% повишаване на цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури и новия анекс към Националния рамков договор.

„Това са масовите пътеки. Пътеките, които се работят на първо и второ ниво, които са основни за нас, че даже и за областните болници и за немалка част от частните болници“, уточни той.

Надценените пътеки от порядъка на няколко хиляди лева, процентно увеличавайки ги, те винаги са били добре оценени, посочи д-р Тотев в предаването „Преди всички“. „Защото на 400 – 10% е 40, на 8000 е 800, може да се направи проста аритметика.“

Тези нови допълнителни пари ще позволят да се задържим над водата, казано образно“, коментира Неделчо Тотев и припомни, че болниците искат като антикризисна мярка до края на годината да остане и разплащането на 85% от заработеното от онези лечебни заведения, които не успяват да достигнат определения за месеца бюджет. „Както 60/40 за бизнеса. Защо ние да бъдем ощетени?“

Исканото увеличение няма да компенсира допълнителните разходи на общинските болници, които те правят заради пандемията, защото макар и не на предния фронт, те приемат пациенти от спешните портали. 

И приемайки тия пациенти, ние не знаем какви са. Ние се сблъскваме с тях, ние ги диагностицираме, констатираме, че някои от тях са Covid-позитивни и ако вече са влезли в стационара, трябва да извикаме републикански консултант и допълнително да си платим консултацията и те да бъдат извозени към съответната болница, която има разкрито Covid-отделение. Отделно карантините. Затваряме отделения за 14 дни, дезинфекции безкрайни“, описа ситуацията Неделчо Тотев. 

За първото полугодие Здравната каса е изплатила на болниците с 200 милиона по-малко от предвиденото в бюджетите.

„Основната причина е, че рязко пациентопотокът спадна. Към всички болници. Хората решиха под страха да не се заразят от Covid да стискат зъби и да правят опити за лекуване вкъщи. И когато вече състоянието им до такава степен зазлее, че няма накъде вече, през Бърза помощ влизат – силно комплицирани, силно усложнени заболяванията, които имат. И съответно – лечението за тях е по-скъпо. Но намалявайки пациентопотока, ние реално не можем да стигнем определените ни лимити.“

Общинските болници нямат информация с какви натрупани резерви разполага НЗОК заради неусвоени лимити, стана ясно от думите на д-р Тотев. 

„Опасност винаги има, защото от тия пари, икономисаните средства, могат да отидат за изплащане на задължения към други каси извън страната, за лекарства и точно за това са нашите опасения. Затова настояваме пред Лекарския съюз да бъде по-твърд в преговорите, защото винаги в крайна сметка отстъпваме.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35