Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В три общини на Пловдивска област ще изследват насилието над ромските жени

Снимка: БГНЕС

Екип на социалната Фондация "Инди рома 97" ще работи по изследване за дискриминацията, неравенството и насилието над ромските жени в три общини на Пловдивска област - Куклен, Перущица, Родопи. Представители на фондацията са категорични, че голяма част от жените от ромски произход са малтретирани в дома, но те приемат това за нормално явление и не считат за необходимо да сигнализират институциите.
В хода на проучването, по време на което ще бъдат анкетирани над 400 ромски жени, ще се търси отговор на въпроса как на местно ниво да бъде създаден модел за адекватна работа по случаите на насилие в ромските общности.

В България всяка четвърта жена е жертва на насилие, а в ромската общност това е много по-сериозен проблем, подчертава Сребрина Цветкова, експерт във Фондация "Инди рома 97":

"През 2015 и 2016 година имахме проект, който се казваше "Заедно в служба на обществото - помощ за ромските жени срещу домашното насилие". По този проект имахме създадени два информационни центъра в Розино и в Куклен и конференции, на които се насърчаваха обществени дебати, свързани с насилието и различни аспекти на домашното насилие. Дискутирайки с различни представители на институции, които прилагат закона за защита от домашно насилие, забелязахме доста пропуски както в координационния механизъм, така и в работата на конкретните институции - на съда, прокуратурата, адвокатурата, полицията, социалните работници", допълни Сребрина Цветкова.

Вече има случаи, за които се съобщава на полицията, но те са много рядко, подчерта Цветкова. При анкетите с жените от ромските махали ще се подхожда внимателно, обясни социологът Николай Близнаков.

"Тъй като темата е деликатна, тези проучвания ще се правят с доста косвени въпроси, с въпроси, свързани не само директно с практиката на интервюираната, но и с нейните впечатления от съседи, приятелки, познати, роднини. Същевременно ще обучим няколко десетки момичета от трите общини, по специална методика ще ги обучим, на които ще им възложим да играят ролята на ключови наблюдатели, на наши агенти", подчерта Близнаков.

В резултат на проучването ще се направи наръчник, който да бъде в помощ на институциите и на обществени организации, допълни социологът.

"Наши предишни изследвания показаха, че дискриминацията към ромите у нас не е по-висока, даже е по-ниска отколкото в много други страни от Централна и Източна Европа, в сравнение с Чехия, с Унгария, показаха по-ниско ниво на възприемане на самите роми като дискриминирани", изтъкна Близнаков.

Целия репортаж на Кремена Данева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18