Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното съвещание на прокуратурата в понеделник ще бъде в резиденция „Бояна“

Снимка: БГНЕС

На 24 август 2020 г. от 11,00 часа в Дом №2 на резиденция „Бояна“ ще се проведе Национално съвещание на Прокуратурата на Република България на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз“.

Съвещанието се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10.08.2020 г. по повод опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск. За участие в Националното съвещание желание са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Покани да присъстват на Националното съвещание са отправени към представители на парламентарно представени политически партии, до президента, министър-председателя, министри, членове на Висшия съдебен съвет, до Инспектората към ВСС, както и до дипломатическите представителства на страните членки на ЕС.

Събитието е открито за медии, уточняват от държавното обвинение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Гешев

Гешев събира прокурори и следователи на национално съвещание на 24 август

Над 700 прокурори и следователи се събират на национално съвещание в София следващия понеделник.   То е на тема “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона..

публикувано на 18.08.20 в 15:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средно шестима безработни се конкурират за едно място в страната

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта.  Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и..

публикувано на 17.08.24 в 08:51

Пет пожара в защитените територии на България от началото на годината

От началото на годината са възникнали пет пожара в защитените територии на България. Четири от тях са потушени. Това са пожарът в „Национален парк Рила“, който е на малка площ от около 150 кв.м.; два в Централен Балкан със значителни площи - от..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Започва военното учение "Тракийско лято"

Ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка "Тракийско лято" започва днес.  Тя ще се проведе в районите на авиобаза в Крумово, летище Пловдив, Чешнегирово.  Заради тренировката ще има временно затворени райони от въздушното..

публикувано на 17.08.24 в 08:33

"Хамас" отхвърли и най-новите предложения на САЩ за спиране на войната в Газа

Групировката "Хамас" е отхвърлила най-новите предложения на Съединените щати за спиране на войната в Газа, съобщава Франс прес. Предложенията бяха представени от Вашингтон като компромис след края на двудневните консултации с посредниците от Египет и..

публикувано на 17.08.24 в 08:21
Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници

Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област

Щурмовите части на украинските въоръжени сили са напреднали между един и три километра в някои участъци в руската Курска област, докато руските сили в Донецка област вече са близо до град Покровск. Украинските сили контролират 82 селища в Курска..

публикувано на 17.08.24 в 08:05

Десетки пожари на Балканите и в цяла Европа

Десетки пожари горят и в съседни на страната ни държави.  И днес остана много висок рискът от пожарна активност са райони в Северна Гърция . През изминалия ден гръцките власти гасиха по въздух пожара по билото на планината Славянка. Турция..

публикувано на 17.08.24 в 07:54

Жълт код за високи температури в 14 области

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.  Предупреждунието от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца,..

публикувано на 17.08.24 в 07:43