Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българските хорá като мандала

Стъпките на над 30 български хорá вече имат графичен образ

Снимка: Проект „Таратанци“

Катя, Ема, Ива и Цвети са четири млади дами, които популяризират българския фолклор по нетрадиционен начин, създавайки графични изображения на стъпките на българските хорá. Досега са успели да нарисуват стъпките на 34 хорá. Изобразени в кръг, те придобиват формата на мандала или шевица и носят силни послания.


Проектът се нарича „Таратанци“. Това е стара българска дума, която много хора употребяват със значението за неразбираеми и безсмислени неща, обяснява Цветелина Панова, дизайнер на проекта. „На нас много ни хареса звучността на думата, хареса ни, че в самата дума се съдържа думата танци, макар че не е свързана с танците като смисъл."

И четирите съмишленички в екипа вярват, че фолклорът е важен и съдържа „много истини и мъдри неща“. Затова искат да го представят на модерния човек по забавен, интересен, разбираем и неочакван начин. Така начинът, по който се представят българските хора, не е свързан с танцуване, а с наслада от формите, които хората образуват, изобразени графично.

Вече са развили изображенията на 34 хора. Планират да се свържат с различни школи за танци и заедно да правят нови схеми, за да обогатяват колекцията си от графични изображения.

Представете си, че танцувате хоро в кръг и сте боядисали краката си с боя. Танцувайки в кръг, ще се получи една фигура. Това са нашите фигури“, разказва Цветелина в предаването "По първи петли".

Освен нея, останалите дами в екипа са Екатерина Петрова, която има опит в народните хора и икономическо образование, Емануила Живкова, която се занимава с видеата, анимациите и GIF изображенията по проекта и Ива - педагог, който разработва детските програми на фолклорна тема, простиращи се не само върху танците, но и върху приказки и гатанки.

„Започнахме от един младежки форум, където направихме основните стъпки на едно хоро. По-късно направихме продукт за деца – една детска игра, пъзел за танцуване, където могат да си подредят на различни хора стъпките и да си танцуват отгоре. Като видяхме как децата изиграват основното движение, връщат се обратно, изиграват го отново, и всъщност по този начин – чрез наблюдението на малките въодушевени играчи се сетихме, че ако завъртим стъпките, за да се получи непрекъснат кръг, няма да има нужда децата да се връщат и да се редят на опашка. По този начин се появиха тези схеми. Обратната връзка от хората е, че са много силни като форми.“

„Хората ги възприемат като шевици, като българските мандали, всякакви цветя, слънца, снежинки…“

Всяко хоро, изпълнено в кръг и визуално представено чрез неговите стъпки, има автентична и уникална форма. Тактовият размер е изобразен чрез броя линии на фона на визуализациите, а използваните цветове съответстват на българските фолклорни костюми, характерни за региона, от който произхожда хорото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки в текста: Проект „Таратанци“

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се спонсори за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм

Основно училище от веригата Български прогресивни училища набира средства за построяване на спортна площадка за деца със специални образователни потребности. „ Децата започнаха да правят кризи, проблеми, затова че не можем да ги извеждаме ежедневно навън. Става дума за децата от специалния клас, които са от аутистичния спектър . Тази година..

публикувано на 22.10.20 в 10:47

Съпрузите Гергана и Акил водят битка с институциите, за да живеят заедно

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 20.10.20 в 16:06
Любомир Данчев/вляво/ и Марин Павлов / вдясно /

Бездомникът, подпалил Тютюневите складове: Добър човек ме намери и вече виждам бъдещето си

„Една вечер гледах по телевизията репортаж за бездомен човек, който запалил сградата на тютюневите складове в Пловдив. Казах си, този човек за що не взема да му помогна . Свързах се с журналистите от телевизията и после се срещнах с него“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Марин Павлов, един от бившите кметове на несебърското..

публикувано на 20.10.20 в 12:35

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

На Седмицата на модата в Торино бяха представени 26 маски, създадени от затворници от Сърбия . Те също така са автори на дизайна. Осъдените са са преминали и обучение с подкрепата на германската неправителствена организация "Help". Целта е да им се помогне да намерят работа след като излежат присъдите си. Британският принц Уилям..

публикувано на 19.10.20 в 15:30

Стотици хора от цялата страна помагат на семействата от Разлог, чиито къщи изгоряха

Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ към семействата, чиито скромни къщи изгоряха напълно при пожар в ромската махала в Разлог преди месец.   Почти всеки ден живеещите в квартала се събират в своя храм - Българската божия църква. Обсъждат всичко с пастора си, вярват му и търсят помощ, но преди това помагат на..

публикувано на 19.10.20 в 14:41
Кадър от филма

"Осъдени души" – христоматия за съвременните кинаджии

Навършиха се 45 години от премиерата на филма „Осъдени души“ на режисьора Въло Радев.  Само  за две години от излизането си на екран филмираният роман е гледан от над 3 милиона зрители , което за мащабите на България от онези години, пък и сега, е безспорен успех.  Авторът на музиката е Митко Щерев. Това е шестият и предпоследен..

публикувано на 19.10.20 в 14:33
Община Златоград

От храна за зимата или от млади лекари се нуждае болницата в Златоград

Призивът на общинската болница в Златоград за събиране на хранителни продукти, дърва за огрев, парични дарения и лични предпазни средства във връзка с пандемията бе възприет нееднозначно. Апелът за дарителската кампания дойде от социалните мрежи. Имаме нужда от всичко, декларира д-р Людмил Личев, управител на многопрофилната болница за..

публикувано на 19.10.20 в 11:20