Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските хорá като мандала

Стъпките на над 30 български хорá вече имат графичен образ

Снимка: Проект „Таратанци“

Катя, Ема, Ива и Цвети са четири млади дами, които популяризират българския фолклор по нетрадиционен начин, създавайки графични изображения на стъпките на българските хорá. Досега са успели да нарисуват стъпките на 34 хорá. Изобразени в кръг, те придобиват формата на мандала или шевица и носят силни послания.


Проектът се нарича „Таратанци“. Това е стара българска дума, която много хора употребяват със значението за неразбираеми и безсмислени неща, обяснява Цветелина Панова, дизайнер на проекта. „На нас много ни хареса звучността на думата, хареса ни, че в самата дума се съдържа думата танци, макар че не е свързана с танците като смисъл."

И четирите съмишленички в екипа вярват, че фолклорът е важен и съдържа „много истини и мъдри неща“. Затова искат да го представят на модерния човек по забавен, интересен, разбираем и неочакван начин. Така начинът, по който се представят българските хора, не е свързан с танцуване, а с наслада от формите, които хората образуват, изобразени графично.

Вече са развили изображенията на 34 хора. Планират да се свържат с различни школи за танци и заедно да правят нови схеми, за да обогатяват колекцията си от графични изображения.

Представете си, че танцувате хоро в кръг и сте боядисали краката си с боя. Танцувайки в кръг, ще се получи една фигура. Това са нашите фигури“, разказва Цветелина в предаването "По първи петли".

Освен нея, останалите дами в екипа са Екатерина Петрова, която има опит в народните хора и икономическо образование, Емануила Живкова, която се занимава с видеата, анимациите и GIF изображенията по проекта и Ива - педагог, който разработва детските програми на фолклорна тема, простиращи се не само върху танците, но и върху приказки и гатанки.

„Започнахме от един младежки форум, където направихме основните стъпки на едно хоро. По-късно направихме продукт за деца – една детска игра, пъзел за танцуване, където могат да си подредят на различни хора стъпките и да си танцуват отгоре. Като видяхме как децата изиграват основното движение, връщат се обратно, изиграват го отново, и всъщност по този начин – чрез наблюдението на малките въодушевени играчи се сетихме, че ако завъртим стъпките, за да се получи непрекъснат кръг, няма да има нужда децата да се връщат и да се редят на опашка. По този начин се появиха тези схеми. Обратната връзка от хората е, че са много силни като форми.“

„Хората ги възприемат като шевици, като българските мандали, всякакви цветя, слънца, снежинки…“

Всяко хоро, изпълнено в кръг и визуално представено чрез неговите стъпки, има автентична и уникална форма. Тактовият размер е изобразен чрез броя линии на фона на визуализациите, а използваните цветове съответстват на българските фолклорни костюми, характерни за региона, от който произхожда хорото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки в текста: Проект „Таратанци“

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Русев

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, създател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, своеобразна духовна връзка между природата и майстора , между човешкия дух и бога. Мястото е недалеч от Мелник, в пиринското село Илинденци. Всичко това, което се случва в Арт..

публикувано на 27.07.21 в 10:48

Проект, чрез който не получаваш пари, а възможност да промениш живота си

Семейства на деца от ромската общност и в неравностойно положение от планинското село Джурово, Софийско ще се учат да гледат шафран и да вадят мед от производители благодарение на проекта на фондация „Биоселена“ – „Деца с бъдеще, фермери и предприемачи“. „Целта ни е да създадем устойчив поминък на тези семейства с деца, където няма..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Брадатата агама Мишо е най-новият обитател на Екомузея с аквариум в Русе

На първия етаж в единствения по рода си Екомузей с аквариум, от няколко дни живее в собствено пространство екзотичен гущер с роднини в Австралия.  Този вид често е избиран за домашен любимец, тъй като не е агресивен, а много гальовен. Екологът Красимир Киров от Екомузея запознава с агамата Мишо и разказва историята на живота му.  Ако сте..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина.  Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа. 12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването..

публикувано на 24.07.21 в 11:30

Как се суши банският старец и за свинския бут в Разложко

Лятото  е сезон, в който  много хора съчетават почивката в планината с кулинарните познания и дегустации. В Района на Банско и Разлог най-търсените деликатеси са сушеният свински бут и „бански старец“.  Едва ли са много хората обаче, които знаят колко труд, търпение и майсторлък стоят зад готовия за консумация домашно приготвен деликатес ...

публикувано на 23.07.21 в 17:32

Константин Кръстев–Костура: Ако имаш разпонаваем стил, създаваш изкуство, което ще се запомни

Графити артистът Константин Кръстев–Костура разпъна найлони в студиото на „Изотопия“, за да покаже нагледно как твори върху кецове. „Това си е движение – за персонализиране на маратонки и кецове . Има по света много хора, които си колекционират маратонки и тези хора, освен лимитираните модели, в един момент решават, че искат да има някаква..

публикувано на 23.07.21 в 11:10
Меди Бенато

Базар на занаятите във влак проведоха в Израел

Пазарите или шук, както ги наричат в Израел е една от главните атракции за гостите на страната. Има всякакви пазари - за плодове и зеленчуци, за подправки, за екологични храни, за национални и религиозни предмети, бит пазар, за екологични храни и още много други. Веднъж седмично на една от успоредните улици на най-известния пазар на Тел Авив..

публикувано на 22.07.21 в 19:55