Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи на "Кулата" искат отваряне на "Илинден-Ексохи"

| обновено на 02.09.20 в 14:59
Снимка: БГНЕС

За пореден път десетки превозвачи от Гоцеделчевския регион излязоха днес на протест, този път на граничния пункт „Кулата-Промахон“. 

Те са недоволни от решението на Гърция да затвори пункта „Илинден-Ексохи“ като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Преди дни МВнР съобщи, че „Илинден-Ексохи“ ще бъде отворен за товарни автомобили на 7 септември. Превозвачите обаче остават скептични, защото не са сигурни, че Гърция ще спази обещанието.

Един от организаторите на днешната акция, Кръстьо Веселинков, обяви отново, че намерението им е да алармират евроинституциите за това, че Атина нарушава правото на свободно преминаване на стоки и услуги:

"За нас общо взето нищо не се случва. Тези последни реакции, които се получиха на ниво външно министерство, за мене са изключително закъснели и не виждаме някакъв ефект. Днешният протест на Кулата е чисто и просто да алармираме европейските институции, тъй като е нарушено основно правило в договора, а именно свободното движение  на стоки и товари".

Ако искането им не бъде изпълнено, протестиращите са готови да преминат към гражданско неподчинение.

Протестът премина при засилено полицейско присъствие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гърция отваря ГКПП "Илинден - Ексохи" от 7 септември

Гръцкото правителство съобщи по дипломатически път на Министерството на външните работи на Република България, че по настояване на българската страна, считано от 7 септември т.г. ГКПП "Илинден - Ексохи" ще бъде отворен за товарен транспорт, съобщиха..

публикувано на 29.08.20 в 20:51

Протестите срещу затварянето на „Илинден-Ексохи“ вървят към своята кулминация

Протестите на българския бизнес срещу затварянето на пункта „Илинден-Ексохи“ за товарни превози неотменимо вървят към своята кулминация - на 2 септември, сряда, десетчасова блокада на най-натоварената гранична връзка с южната ни съседка..

публикувано на 31.08.20 в 15:04

МВнР подкрепя протестите за отваряне на ГКПП „Илинден- Ексохи“

Граничният пункт Кулата-Промахон ще бъде блокиран, ако до понеделник гръцките власти не отворят граничен пункт „Илинден-Ексохи“ за товарни превози. Това заплашиха представители на бизнеса от Гоцеделчевско на днешния им протест при с. Господинци. Въпреки..

обновено на 25.08.20 в 19:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20