Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Слушаме последната плоча от десетгодишна музика

Затягат ли протестите възела за властта

Милен Любенов: Последният ход на ГЕРБ би бил правителство тип "Беров"

Снимка: БГНЕС

Август не намали градуса на общественото недоволство. След бурното политическо лято навлизаме в още по-бурна политическа есен. Това каза в предаването "12+3" политологът Борис Попиванов. „Упоритостта, с която се пази властта, е изключително голяма. Навлизаме в период на агония“, посочи той.

Тези, които са си правили сметка, че исканията за оставки на правителството, на главния прокурор ще отшумят от само себе си, с хода на времето, трябва да бъдат разочаровани. Напротив – тази точка не е снета от дневния ред, тя продължава да бъде на централно място в него.“

Снимка: БГНЕС

"Бойко Борисов не желае по никакъв начин да направи крачка назад. Въпросът за политическото му оцеляване стои остро за него, по начин, който го притеснява, коментира Попиванов и припомни, че в много по-леки ситуации в предишните си мандати Борисов е подавал оставка, а сега е категорично решен да изкара мандата докрай и „изглежда е заложил твърде много на тази карта“.

Поведението на Борисов, ГЕРБ и парламентарното мнозинство издава притеснение, категоричен е Борис Попиванов. Едно опасение, че това, което се случва, може да бъде последна плоча в тази десетгодишната музика, която слушахме всички досега.“

Снимка: БГНЕС

Борисов ще използва всякакви средства, за да остане на власт до край – чрез нови идеи и алтернативи, които ще подхвърля, прогнозира Попиванов, според когото и сега от ГЕРБ се опитват да намерят „всякакви екстравагантни и абсурдни решения на ситуацията“.

ДПС са много влюбени в експертните кабинети още от времето на Любен Беров, каза още Борис Попиванов. Според него ДПС чете събитията в момента така:

Борис Попиванов  Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов е неспасяем като премиер. По-добре е да „закачим“ за него Румен Радев, за да няма силна политическа фигура, която да концентрира някакви обществени надежди в бъдеще, за да може ДПС да продължи да стои като фактор, който да търси национални съгласия и да упражнява натиск в различни посоки. ДПС няма интерес от силна политическа воля насреща си. Затова днешното им действие е в тази посока.“

Колкото по-бързо са изборите, толкова по-малко ще загуби ГЕРБ, обобщи политологът Борис Попиванов.

„Не го разбирам вече това упорство за неподаване на оставка. Очевидно е, че разрешаването на тази политическа криза може да мине само през предсрочни парламентарни избори, които да прелегитимират отново политическата система в страната“, коментира пред "Хоризонт" политологът Милен Любенов.

Снимка: БГНЕС

В края на своята политическа кариера премиерът реши да влиза в ролята на диктатори, каквито познаваме от Близкия изток или от Беларус, смята Любенов. „Това, което той се опитва да прави в момента, е да задържи властта с насилие. Аз не виждам какво друго остана на това управление, освен да задържи властта с насилие.“

Поисканата от ДПС оставка на президента Любенов нарече „меко казано несъстоятелна теза“.  

ГЕРБ и ДПС работят заедно. ДПС отказаха да се включат в проекта за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, но Борисов също не гледа сериозно на тази идея.“

Любенов е на мнение, че от ДПС са дали време на Борисов с късното оповестяване на становището си относно предложенията на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

Борисов не подава оставка, защото трябва да се разплати по определени инфраструктурни проекти, най-вече свързани с „Южен поток – 2“, заяви Милен Любенов, според когото „икономическите кръгове около ГЕРБ и ДПС работят заедно в това, което наричаме политическо задкулисие“. 

Милен Любенов  Снимка: Личен архив

Последният ход на ГЕРБ би бил опит за сформиране на ново правителство тип „Беров“, очаква Милен Любенов. Оставките са неизбежни – както на правителството на Борисов, така и на главния прокурор, подчерта той.  

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Велислав Минеков: В София са събрани 9 хиляди полицаи

"Имаме информация, че в София, от цяла България, са събрани 9 хиляди полицаи. Софийската полиция не участва заради неразбирателство с ръководството си", съобщи в предаването “12+4” проф. Велислав Минеков от т. нар. Отровно трио. Според него на..

публикувано на 02.09.20 в 14:43

Сблъсъци, обгазени и задържани пред парламента

Продължава протестът на пл. „Независимост“, обявен като " Велико народно въстание ".  Как участниците в него реагираха на новината, че ГЕРБ и ВМРО са събрали необходимите подписи за внасяне на проект за нова Конституция . Протестиращите..

обновено на 02.09.20 в 19:12

"Има такъв народ": Експертен кабинет означава правителство на ГЕРБ

Трети експертен антикризисен кабинет означава управление на ГЕРБ и на статуквото, коментира в интервю за предаването “12+4” Тошко Йорданов, заместник-председател на партия “Има такъв народ”. “Статуквото е негласна коалиция между ГЕРБ, Обединените..

публикувано на 02.09.20 в 13:55
Стоян Мирчев, депутат от БСП

Стоян Мирчев, БСП: Единственото решение е безусловна оставка на Бойко Борисов

"Ситуацията е много напрегната и единственото решение е безусловна оставка на Бойко Борисов ", каза в предаването "12+4" Стоян Мирчев, депутат от БСП. Политическата криза се решава по един единствен начин - оставка на Бойко Борсов и на..

публикувано на 02.09.20 в 13:46
Тома Биков

Тома Биков: Кризата ще ескалира след парламентарните избори

Обикновено политическите кризи се решават с парламентарни избори. Тази политическа криза ще ескалира след парламентарните избори, а нейното решение ще се случи след президентските избори . Това заяви пред БНР Тома Биков от ГЕРБ. „Докато г-н Румен..

публикувано на 02.09.20 в 12:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите...

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори..

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си,..

публикувано на 23.04.24 в 09:11