Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков: Заглъхване на протестите няма да реши проблема на ГЕРБ, недоволството остава

Снимка: БТА

При положение, че доверието в управляващите е изчерпано, няма как те да държат ключа за излизане от кризата. Единственото, което могат да направят, ако искат да запазят политическо и човешко достойнство, е подаването на оставка. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков.

До вчера сутринта тази възможност изглеждаше изключително реална, коментира Чолаков. Според него провокациите на протестите са наклонили везните в друга посока.

Ситуацията вчера сутринта изглеждаше на кантар. Вероятността за оставка и предсрочни избори беше най-голяма в зората на вчерашния ден, но също така имаше и възможност за обрат.“

Снимка: БТА

Провокациите според Чолаков се използват от защитниците на правителството и критиците на протеста за опорочаване на протеста „и да се извадят аргументи веднага, че правителството трябва да продължи да работи, че, ето, видите ли, тези хора, които отиват там да протестират, те са всъщност истинските рушители на мира, Конституцията и т.н.“

Запитан кой позиционира провокаторите, Петър Чолаков отбеляза, че това е „този, който има интерес да остане на власт, не протестиращите, не тези, които искат да свалят правителството и искат предсрочни избори“.

Използването на футболни фенове в българската политика е много добре документирано. Те си личат, с невъоръжено око, като се отиде там. Стоят си в групички заедно, те си пеят футболни песнички, които се чуват по стадионите и в определени ситуации се хвърлят на такива действия, такъв щурм, какъвто беше планирано вчера да се случи, според мен от тези, които искат да опорочат протеста“, допълни политологът.

Снимка: БТА

Дори протестите да заглъхнат и да отблъснат много хора заради провокациите, недоволството ще остане, категоричен е Чолаков.

Това, че Иван, Драган и Петкан не е излязъл на площада, с плакатите и знамената да отиде да вика „Оставка“ и „Долу“, не означава, че тези лица са се успокоили, седнали са, пили са една студена вода и са казали „Ами, хубаво, ще го търпим това правителство още повече от половин година. Това, че хората няма да са толкова на площада, не означава, че ГЕРБ са си решили проблема.“

Според Петър Чолаков случващото се в пленарната зала на парламента е „абсолютно безпардонна наглост“. Той анализира обрата в позицията на ВОЛЯ и слагането на подписи от депутати на партията под проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията, часове след като лидерът Веселин Марешки обяви, че няма да има подкрепа от тяхна страна.

„Какво е обещано на Веселин Марешки аз не мога да кажа. Вчера е било взето решение от Министерски съвет за продължаването на концесия на един плаж, който се ползва от колега, определят го като дясната му ръка, бивш депутат от ВОЛЯ, за 20-годишен период, при това с по-ниска цена. Става дума за близо едни 14 хиляди квадратни метра. Дали това е част от сделката, дали сделката е за това, че срещу самия Веселин Марешки има повдигнати обвинения и той е практически човек, който зависим от прокуратурата, а всички знаят чия оставка се иска“, коментира Петър Чолаков.

Снимка: БТА

Вижда се с просто око, че ДПС доста добре се разбира с управляващите, подчерта още политологът. По думите му сега за ДПС е изгодно, когато попадат в мерника и на медии, и на анализатори, и на журналисти заради казуса „Росенец“, изведнъж „да се представят като най-големите демократи и най-големите критици на властта“.

Като лицемерие и елементарна интрига Чолаков определи поисканите от ДПС оставка едновременно и на правителството, и на президента. Елементарен според него е и ходът, предприет от ГЕРБ за нова Конституция.

„Не работи, няма да сработи. Такъв тип козметични промени няма да успокоят хората. Не мисля, че това ще реши нещата на ГЕРБ и на управляващите в тяхна полза“, изтъкна анализаторът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17