Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: 126 задържани, 62 от тях - с криминални прояви, и 80 ранени полицаи

Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски даде в НС отчет на действията на полицията през вчерашния ден на протести. Той заяви:

"Още от ранните часове на сутринта е започнало събиране на хора, които са се установили в района на сградата на Народно събрание. След 9 часа обособилото се множество е започнало да проявява агресия спрямо полицейските служители, осигуряващи опазването на обществения ред.

Част от протестиращите започнаха да хвърлят множество предмети и бомбички по служителите на реда, опитаха се да повредят полицейски автомобили. Бяха извадени жълти павета и използвани срещу полицейските служители, след което беше изсипана и слама при тях и беше направен опит да бъде запалена.

След това беше използван и спрей от част от протестиращите към самите полицейски служители. Към 14 часа на вчерашния ден, за нарушаване на обществения ред бяха задържани 36 лица.

Около 18:30 ч. вечерта, на площад „Независимост“ започнаха да се събират множество хора като част от тях проявиха агресия и започнаха да хвърлят срещу полицейските служители множество технически средства, самоделни взривни устройства, химически газове. Замерени бяха с всякакви твърди предмети като бутилки, камъни, столове, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели и други.

След ескалиране на напрежението полицейските служители трябваше да реагират. След тези часове на пасивност използваха тактическите си действия, изразяващи се в разцепване и изтласкване на събралото се множество за възстановяване на обществения ред.

След преглед на видеозаписите от деня се установи, че в палаткови лагери се съхраняват опасни предмети, вследствие на което в 3 часа на 3. 09. 2020 година бяха предприети действия по премахване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.

За различните противообществени прояви са задържани общо 126 лица, като 62 от тях са с криминални прояви. От всичките задържани лица 35 са с постоянен и настоящ адрес извън град София.

Образувани са 16 бързи производства както следва: 12 – за извършено престъпление по чл. 325 от НК – хулиганство. По едно от тях е осъществен и втори състав на престъпление по чл 131 от Наказателния кодекс - за нанесена лека телесна повреда на полицейски служител; и 4 бързи производства за извършено престъпление по чл 216 от Наказателния кодекс - увреждане на чуждо имущество.

Пострадали са 80 служителя на Министерство на вътрешните работи. Транспортирани са както следва: трима в болница "Пирогов", 23-ма в Медицински институт на МВР, 13 - в болница „Царица Йоана“ и 41 са прегледани на място. Служителите са със следните наранявания: фрактура на крайници, травматични наранявания, увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване.

От трибуната на Народното събрание благодаря на всички редови полицаи, техните командири и ръководители за това, че не позволиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино започва в София

Започва първото издание на Фестивала за съвременно българско детско и младежко кино, организиран от Sofia Summer Fest. В рамките на пет уикенда от 16 ч. ще бъдат излъчени 10 съвременни български детски и младежки филми в Южен парк II, зад музея “Земята и хората” в София. Входът за деца и младежи до 18 години е свободен. Евелина Стоянова с още..

публикувано на 20.07.24 в 10:26
Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: Победата на Тръмп може да бъде една от най-големите в историята

" Тръмп тръгва като една армада. Не виждам изобщо някой да го спре ". Това заяви пред БНР Симеон Гаспаров - журналист и писател от Чикаго. Той отбеляза, че вижда много голямо обединение на републиканците . А закандидата за вицепрезидент - Джей Ди Ванс, коментира: "Това, което направи Тръмп, от негова гледна точка е може би много..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Балкански жеги, Доналд Тръмп и футболни страсти - обзор на събитията от седмицата

След стрелбата срещу него, на която реагира със завидно самообладание, бившият американски президент Доналд Тръмп изглежда все по-вероятен бъдещ. Балканите и други части на Европа се задъхваха от непоносими жеги. Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите седмици заради големия брой пожари и горещата вълна. Пристигна..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. "Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички..

публикувано на 20.07.24 в 10:06

Овладени са двата пожара в Кюстендилско

Овладени са двата пожара в Кюстендилско, които възникнаха през седмицата - в района на с. Ваксево-Фролош, община Невестино, който засегна около 250 декара иглолистна гора, и при с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, където са засегнати около 600 декара бивши земеделски площи, треви и храсти и около 10 декара широколистна гора...

публикувано на 20.07.24 в 09:56

Д-р Ивана Николова: По-млад и свеж кандидат може да докара победа за демократите в САЩ

" Цяла седмица слушахме как Тръмп едва ли не е нов човек след опита за убийство . Реално в първия половин час беше малко по-различен - говори за случилото се, как го е изживял, говори за обединение. В следващия един час беше типична реч на Тръмп – разделителна, накъсана, с лични атаки срещу демократите, каквато уж нямаше да има. Метаморфоза..

публикувано на 20.07.24 в 09:55