Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хараламби Анчев: Скептичен съм, че ще се стигне до ВНС

Хараламби Анчев
Снимка: Стопкадър, ТВ Европа

Най-прагматичното решение би било един проект за нова Конституция да се гледа именно в последните 6 месеца от мандата на един парламент. Но настоящият е с изчерпано доверие. Това коментира в предаването "12+4" Хараламби Анчев, министър на правосъдието в служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 година.

“При сегашната ситуация дори и великолепен проект да бъде внесен, вече се лишава от своята представителност заради ниското доверие", уточни юристът и заяви, че е скептичен дали ще се съберат 160-те гласа, за да продължи процедурата по свикване на ВНС. 

Той смята, че предложенията за намаляване броя на депутатите в обикновено и Велико народно събрание са абсурдни и популистки“Напротив. Колкото по-голям е броят на народните представители, толкова е по-висока представителността. Тук всякакви формални бюджетни съображения са безмислени. Една хилядна да се спре от това, което се краде, в бюджета има средства да бъдат не 240, а 500 депутатите”

Според юриста трябва да се закрие институт на Велико народно събрание, защото “в този си вид той е почти неприложим”: “Може и да остане, заради гръмкото слово, но реда за неговото свикване да бъде много по-облекчен”.

По отношение на това защо трябва да бъде променена Конституцията, Хараламби Анчев коментира:

“Тази Конституция поначало беше порочно зачената. При констиуирането на Великото народно събрание имаше една голяма резерва. Тогава двама наши експерти - Николай Вълчанов и Михаил Константинов откриха един тежък порок - около 500 хиляди гласа не се връзваха с официалните резултати. Тогава нямаше формална законова процедура, която да направи проверка и институция, пред която да оспориш резултата от изборите. За да се заглуши скандала, се създаде една комисия във ВНС, която сама да провери законността на изборите. Но работата ѝ заглъхна и с тази работа се приключи. Някак още тогава Конституцията загуби част от своята легитимност.”

Според юриста предложението за нов обществен договор трябва да се разгледа от парламент с доста по-голяма степен на легитимност.

За смяната на Данаил Кирилов като правосъден министър Хараламби Анчев каза: "Той не трябваше да бъде министър. При него има едно изначално несъответствие на неговите качества, възможности, за да заема този важен и подценен от дълго време пост в държавното управление".

Според него липсата на мотиви за освобождаването на Кирилов оставя негативно отношение във всяка една от страните - както при тези, които го критикуват, така и при тези, които избират новия министър.

Анчев обясни, че не познава новия правосъден министър Десислава Ахладова, но в краткото време, което има, едва ли ще има възможност да постигне нещо съществено.

Според Хараламби Анчев вариант за изход от създалата се политическа ситуация в държавата е да се постигне някакво споразумение: Било да се върви към назначаване на служебен премиер, управляващите да бъдат защитени от евентуални опасения за някаква вендета или гонения. Това състояние на обществото предполага задълбочаване на тези конфликти, което не е от полза на никого”.


Цялото интервю с Хараламби Анчев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Десислава Ахладова: Върху съдебната система не се оказва политическо влияние

Електронното правосъдие ще бъде един от приоритетите на новия министър на правосъдието Десислава Ахладова. Тя беше одобрена от Народното събрание да замени на поста подалия оставка Данаил Кирилов. Пред журналисти Ахладова заяви, че върху..

обновено на 03.09.20 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59