Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иларион Иларионов: ЦИК е в много тежко положение

Снимка: Ани Петрова

Внасянето на законопроект за изменение на Изборния кодекс показва, че управляващите трескаво са започнали подготовка за избори. Това каза в предаването "12+4" Иларион Иларионов, бивш член на Централната избирателна комисия.

Има мъгляви текстове, които се оставят на ЦИК да вземе решение как да ги изпълни, същевременно се отнемат права от ЦИК и от наблюдателите да контролират изборния процес, що се отнася до машинното гласуване, посочи като слабости на поправките Иларион Иларионов. Премахването на тези възможности за контрол „намеква, че има нещо нечисто“, смята той.

„ЦИК е в много тежко положение. Ако тези промени се приемат, тя просто няма как да ги изпълни. Има много неща, за които тя няма компетентност. Машините са едно от нещата.“

Иларионов е против машинното гласуване. Твърди, че при него „отсъства всякаква възможност за контрол на резултата“. Той не би гласувал с машина, защото „няма никаква гаранция какво ще излезе от тази машина“, когато натисне определено копче.

Крайно време е да се създадат преброителни центрове към общинските или районни избирателни комисии и там да се броят бюлетините, подчерта Иларионов пред БНР. Така по думите му ще се избегне съмнението, че преброяването не е коректно.

Идеята за удължаването на изборния процес според Иларион Иларионов е „едно от предложенията, чиято цел е да създаде хаос, за да може при неудачен за някого изборен резултат той да бъде обжалван в съда“.

Експертът обясни, че не знае за присъствено гласуване в два дни другаде по света. Там, където има гласуване по пощата, срокът е по-дълъг.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 6 години затвор грозят шофьора, катастрофирал на бул. "Тодор Александров" в София в четвъртък

От 1 до 6 години затвор може да получи шофьорът, който вчера под въздействието на наркотици катастрофира на столичния булевард "Тодор Александров", като при инцидента пострадаха 5-ма души, сред които и двете му деца.   Положителна е наркопробата на шофьора, причинил катастрофата с петима пострадали в София От Софийската районна прокуратура..

публикувано на 02.08.24 в 19:01
Калин Стоянов в с. Петрово.

Калин Стоянов: Когато овладеем ситуацията, всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени

След като тази сутрин лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради това, че е наградил посланика на САЩ, а не огнеборците, Калин Стоянов коментира, че всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени: "От прохладните студия, от Пленарната зала е много лесно да критикуваш и да даваш..

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Премиерът се надява ремонтът на Дунав мост да приключи по-рано

Служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова посетиха строителите на обекта Дунав мост и бяха обнадеждени, че ремонтните дейности може да приключат по-рано от предвидения 2-годишен срок.  Проблемът с увеличения трафик от лични и товарни автомобили може бъде преодолян с прилагането на..

публикувано на 02.08.24 в 18:52
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Кабинетът иска НС да приеме проект за придобиване на зенитно-ракетен комплекс IRIS-T от Германия

Служебното правителство внесе искане в парламента да приеме проект за инвестиционен разход за придобиване на зенитно-ракетен комплекс IRIS-T SLM от Германия. Стойността на комплекса се оценява на 182 114 000 евро - или 356 000 000 лева без ДДС. Пред представители на германското министерство на отбраната, посетили София в края на юли, страната ни е..

публикувано на 02.08.24 в 18:41

Отново започна да гори пожар в Малешевската планина над село Микрево

С покачването на температурите и усилването на вятъра днес следобед отново започна да гори Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни. Продължаваме да правим просеки с цел превенция, каза Георги Динев, областен управител на област Благоевград: "Теренът там позволява да се включва и тежка верижна машина. Има два верижни..

публикувано на 02.08.24 в 17:58

Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар

Два дни след като бе убит в Техеран, политическият лидер на палестинската терористична организация "Хамас" Исмаил Хания беше погребан в Катар.  На церемонията в джамия северно от столицата Доха присъства и Халед Мешал, сочен за вероятен наследник на ликвидирания Хания. Американският президент Джо Байдън заяви, че убийството не е помогнало за..

публикувано на 02.08.24 в 17:50

Руските войски продължават напредването си в Донбас

По последна неофициална информация руските войски продължават напредването си в Донбас и вече са на по-малко от 17 километра от ключовия град Покровск. Въпреки сведенията, че Киев е получил от западните си партньори първите изтребители Ф-16, през последните дни руската авиация е засилила съществено бомбардировките в това направление, съобщава..

публикувано на 02.08.24 в 17:41