Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осман Октай: Борисов се страхува да не бъдат осветени други негови зависимости

Снимка: БГНЕС

Случилото се на протеста на 2 септември заглуши призива на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за оставка на премиера и президента и за съставяне на експертен кабинет. Мнението изрази в предаването “Хоризонт за вас” политическият анализатор Осман Октай.

Според него зад думите на Карадайъ стоят “сенките на задкулисието”:

“Винаги съм казвал, че са други центровете, които чрез модела Доган контролират процесите в страната”.

Каква е целта на идеята за експертен кабинет?

Експертният кабинет цели хаос, чрез който задкулисието да поеме целия контрол във властта, както през 1992 година правителството на Любен Беров”, коментира Октай.

“Показването на спалнята на Бойко Борисов, с чекмеджетата, задкулисието, чрез службите, му каза, че е достатъчно зависим и трябва да изпълнява всяка, поискана от тях услуга и задача. Затова след показването на тези снимки и записи поведението на Бойко Борисов е неразбираемо за толкова много анализатори. Как той ги превърна в заложници на страха си от това да не бъдат осветени негови други зависимости”, заяви анализаторът.

Октай е на мнение, че в момента Борисов е пред много сериозна дилема за личното си оцеляване - политически и физически.

Според Осман Октай тези, които са употребили “тотално грубо” управлението на Борисов в третия му мандат, а той ги е “обслужил”, накрая, чрез изказването на ДПС му е бил даден знак, че е “време да си събира багажа и да освободи пространство”.

Анализаторът не смята, че политическият път на Бойко Борисов ще приключи като тази на Орешарски.

Той обясни, че събитията от 2 септември вечерта, “с нападението на полицейските части, които окървавиха площада”, много напомня случилото се през януари 1997 година.

“Всичко това е последен удар, за се окървят ръцете на Бойко Борисов с тези действия на полицейските части. Още когато Борисов назначи бившия шеф на Националната полиция за министър, който беше отговорен за побоя под колоните на Министерския съвет и ексцесиите на Росенец, все едно даде сигнал на всички полицейски части - “ще ви бием и ще има кръв”.

Цялото интервю с Осман Октай можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 13:50
Асен Генов

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно..

публикувано на 29.07.24 в 13:50

Главчев: Работим, докато трябва - най-добре е да се състави редовен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев отново даде да се разбере, че би останал на поста, ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство: "Работим, докато трябва. Не съм от тези, които дезертират, но има конституционна процедура. Най-добре е да се състави редовно правителство с третия мандат", каза Главчев, след като по-рано днес..

публикувано на 29.07.24 в 13:46
Съдебна палата

Съдът пусна под гаранция задържания за оскверняване на "Мемориал дьо ла Шоа" в Париж

Софийската градска прокуратура задържа за 72 часа български гражданин, разследван от френските власти за участие в изрисуването на 35 червени ръце на стена на "Мемориал дьо ла Шоа", както и на сгради в 4-ти и 5-и район в Париж. От държавното обвинение уточняват, че за мъжа - посочен само с инициалите Г.Ф.,  е издадена Европейска заповед за арест..

публикувано на 29.07.24 в 13:37

Саботаж на оптични кабелни мрежи в шест френски департамента

В понеделник бяха прекъснати оптичните кабелни мрежи в шест френски департамента, посочиха властите пред Франс прес. Инцидентите са докладвани в Од, Буш-дю-Рьон, Дром, Еро, Маас и Оаз, но не и в Париж. Според телевизия BFMTV някои оптични кабели са били прерязани от "злонамерени лица", причинявайки прекъсвания на сигналите. Кабелите..

публикувано на 29.07.24 в 13:28

Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов

Към 11 часа днес е постъпил сигнал за инцидент в производствен цех в Свищов. Според първоначалните данни при товаро-разтоварна дейност е възникнал пожар, който към момента е напълно овладян от отзовалите се на място пожарникари, съобщиха от МВР. Всички работници са изведени невредими от производствената база, двама служители на ведомствената..

публикувано на 29.07.24 в 13:18
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Продължават гърмежите след пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Продължават гърмежите след пожара в складовете за пиротехнически изделия в Елин Пелин, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Петров, община Сандански, заедно с премиера Димитър Главчев, във връзка с пожара около българо-гръцката граница. Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин..

публикувано на 29.07.24 в 13:11