Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 15 октомври родителят трябва да прецени дали детето ще присъства в училище

Д -р Росица Милчева: При положителна проба на учител от горните класове се затваря училището

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В Регионалната здравна инспекция в Ловеч вчера получихме от д-р Ангел Кунчев указанията на МОН и приложението какъв е редът ученик да не посещава присъствено учебните часове“, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Росица Милчева, изпълняващ длъжността директор на РЗИ – Ловеч.

В края на август от Министерство на образованието публикуваха насоки за работа на училищното образование в условията на Covid-19 за здравословните причини, поради които ученик не може и не желае да посещава присъствена форма на обучение (в т.ч. и ако негов родител/настойник попада в рискова група). Това се удостоверява или с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия по реда на Закона за здравето, или за заболяванията, включени в Приложение № 2 - с етапна епикриза от лекар специалист, проследяващ заболяването на лицето.

„В Указанията изрично е упоменато, че списъкът със заболявания подлежи на корекции в зависимост какво във времето се установи“, поясни пред БНР д-р Милчева.

„Ако детето има заболяване от списъка в Приложение № 2 и родителят желае да бъде освободено от присъствени учебни занятия, личният лекар издава талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година. С този талон се отива при директора на училището.“

Списъкът съдържа диагнози – хронични заболявания, имунни дефицити и други.

"Ако близък на детето е рисков за коронавирус, документ за това се издава от личния лекар на съответния възрастен роднина", допълни д-р Росица Милчева.

До 15 октомври е срокът, в който родителят трябва да прецени дали детето ще присъства или не в училище, подчерта тя.

РЗИ ще изготвят и предписания и образец на списък, по който медицинските специалисти от училището или директорите да предоставят информация за деца, които отсъстват и са със съмнителни симптоми за коронавируса.

"Ако един учител от горните класове даде положителна проба за коронавирус, се затваря цялото училище и се изследват абсолютно всички за вируса. Следва 14-дневна карантина и всички преминават онлайн обучение.“

Снимка: Здравка Маслянкова

Предстои инспекторите от РЗИ да контролират спазват ли се противоепидемичните мерки в училищата.

Учениците ще се движат в коридорите в два отделни потока. При минимум 800 ученици в училището трябва да има на щат един медицински специалист – гласят разпоредбите в  нормативната база.

„На този етап родителите няма за какво да се притесняват относно инфекцията", смята д-р Милчева.

"Още не съм получил Указанията на МОН и МЗ за освобождаване на ученици", съобщи пред "Хоризонт" д-р Кирил Иванов, личен лекар от Ловеч. "Най-често нещата стават в движение и сега ще е така. Все още няма родители, които са искали да освободят децата си от училище", допълни той. 

„Указанието на МОН е публикувано още на 28 август на страницата на министерство и аз съм запознат", каза пред БНР Диян Стаматов от Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ в столицата. При мен досега са дошли две семейства с деца със сериозни заболявания, които се лекуват дълго. Родителите си имат медицински документи за децата – те са дългосрочни. За всеки един от случаите ще се действа индивидуално“, коментира Стаматов.

„Няма достатъчно яснота как ще се действа в тези ситуации, но все пак Министерството на здравеопазването изпълни своя ангажимент да предостави списък с конкретни заболявания, от които ако дадено дете боледува, се счита за рисково за вируса,“ заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.
„Това, което аз виждам като проблем, е че за целият период на пандемията тези неясноти можеше да се изчистят – като мерки в класните стаи, отделни входове, големината на стаите, заразяването на персонал", посочи тя.

„Формулата, която ще прилагаме, е намаляване на средата на взаимодействие – насърчаваме да няма близки контакти между класовете и учениците“, коментира в предаването „12+3“ Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието в Плевен. „Във всички училища и детски градини в Плевен учебната градина ще започне и всички са в готовност да спазват противоепидемичните мерки“. 

Снимка: Радио Шумен

„Монтирали сме дизенфектанти, отворени са всички входове, направили сме различен график за започване на часовете и за използваме на голямото междучасие, обособили сме зона на всеки клас за отдих, въведена е домофонна система за родителите“, изтъкна в предаването „12+3“ Даниела Кермова, заместник-директор в основно училище в Плевен.

„Има възможност и родителските срещи да се проведат онлайн. В класните стаи ще има информация как се спазват противоепидемичните мерки“, разясни още Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието в Плевен.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Тезата за ваксинационните паспорти е теза за продължаване на ограниченията

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация.  Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично..

публикувано на 26.02.21 в 08:50

Михаил Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

" Гледам с все по-нарастващо безпокойство и объркване на това да се пътува, ако имаш документ, че си ваксиниран , още повече, че България се проваля във ваксинационната си кампания и план", каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати . "Европа няма в своята история подобно..

обновено на 25.02.21 в 11:46
Опашка от желаещи да се ваксинират в Пловдив

Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

"Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност,  хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато,  затова пък хората се объркват и в информацията", коментира в предаването "Преди всички" д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността..

публикувано на 25.02.21 в 09:18
село Калайджии свлачище

Спирането на укрепване на свлачище заплашва да откъсне достъпа до златаришко село

Несвършена навреме работа по укрепване на огромно свлачище заплашва да откъсне достъпа до половината къщи в село Калайджии в Златаришкия Балкан . За решаване на проблема държавата отпусна преди повече от година 320 хиляди лева. Обявена е обществена поръчка от Община Златарица, която с най-ниска цена през миналото лято печели строителна..

публикувано на 24.02.21 в 10:00
Проф. Кристиан Хесе от Университета в Щутгарт

Омъжената жена в града - с най-добри шансове за дълъг живот у нас

Животът има начало и край и те се характеризират със своята еднаквост – микромортите при първия и последния дъх . Всъщност твърдението е валидно, ако Смъртта ни посети на 100-годишна възраст, казва в интервю за „Изотопия” професорът по математика и статистика Кристиан Хесе. Той преподава в Университета в Щутгарт, а една от любопитните скали,..

публикувано на 23.02.21 в 16:00

Ще остане ли образованието закотвено за фактите или ще развива ключови умения

„ Дебатът трябва да е не за премахване за външното оценяване в 4 и 10 клас, а дали това оценяване показва на учениците, училищата и образователната система имаме ли качествено образование или не .“ Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Златка  Димитрова, експерт по образователни политики в Сдружение “Образование България 2020-2030”...

публикувано на 23.02.21 в 12:09

Какво се постига с промените в Закона за устройството на територията

„ Проблемът е, че се върви не към едно опростяване, а към опростачаване на Закона за устройството на територията . Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Огнян Атанасов. Той коментира промените в ЗУТ след отхвърленото вето на президента...

публикувано на 22.02.21 в 11:31