Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 15 октомври родителят трябва да прецени дали детето ще присъства в училище

Д -р Росица Милчева: При положителна проба на учител от горните класове се затваря училището

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В Регионалната здравна инспекция в Ловеч вчера получихме от д-р Ангел Кунчев указанията на МОН и приложението какъв е редът ученик да не посещава присъствено учебните часове“, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Росица Милчева, изпълняващ длъжността директор на РЗИ – Ловеч.

В края на август от Министерство на образованието публикуваха насоки за работа на училищното образование в условията на Covid-19 за здравословните причини, поради които ученик не може и не желае да посещава присъствена форма на обучение (в т.ч. и ако негов родител/настойник попада в рискова група). Това се удостоверява или с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия по реда на Закона за здравето, или за заболяванията, включени в Приложение № 2 - с етапна епикриза от лекар специалист, проследяващ заболяването на лицето.

„В Указанията изрично е упоменато, че списъкът със заболявания подлежи на корекции в зависимост какво във времето се установи“, поясни пред БНР д-р Милчева.

„Ако детето има заболяване от списъка в Приложение № 2 и родителят желае да бъде освободено от присъствени учебни занятия, личният лекар издава талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година. С този талон се отива при директора на училището.“

Списъкът съдържа диагнози – хронични заболявания, имунни дефицити и други.

"Ако близък на детето е рисков за коронавирус, документ за това се издава от личния лекар на съответния възрастен роднина", допълни д-р Росица Милчева.

До 15 октомври е срокът, в който родителят трябва да прецени дали детето ще присъства или не в училище, подчерта тя.

РЗИ ще изготвят и предписания и образец на списък, по който медицинските специалисти от училището или директорите да предоставят информация за деца, които отсъстват и са със съмнителни симптоми за коронавируса.

"Ако един учител от горните класове даде положителна проба за коронавирус, се затваря цялото училище и се изследват абсолютно всички за вируса. Следва 14-дневна карантина и всички преминават онлайн обучение.“

Снимка: Здравка Маслянкова

Предстои инспекторите от РЗИ да контролират спазват ли се противоепидемичните мерки в училищата.

Учениците ще се движат в коридорите в два отделни потока. При минимум 800 ученици в училището трябва да има на щат един медицински специалист – гласят разпоредбите в  нормативната база.

„На този етап родителите няма за какво да се притесняват относно инфекцията", смята д-р Милчева.

"Още не съм получил Указанията на МОН и МЗ за освобождаване на ученици", съобщи пред "Хоризонт" д-р Кирил Иванов, личен лекар от Ловеч. "Най-често нещата стават в движение и сега ще е така. Все още няма родители, които са искали да освободят децата си от училище", допълни той. 

„Указанието на МОН е публикувано още на 28 август на страницата на министерство и аз съм запознат", каза пред БНР Диян Стаматов от Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ в столицата. При мен досега са дошли две семейства с деца със сериозни заболявания, които се лекуват дълго. Родителите си имат медицински документи за децата – те са дългосрочни. За всеки един от случаите ще се действа индивидуално“, коментира Стаматов.

„Няма достатъчно яснота как ще се действа в тези ситуации, но все пак Министерството на здравеопазването изпълни своя ангажимент да предостави списък с конкретни заболявания, от които ако дадено дете боледува, се счита за рисково за вируса,“ заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.
„Това, което аз виждам като проблем, е че за целият период на пандемията тези неясноти можеше да се изчистят – като мерки в класните стаи, отделни входове, големината на стаите, заразяването на персонал", посочи тя.

„Формулата, която ще прилагаме, е намаляване на средата на взаимодействие – насърчаваме да няма близки контакти между класовете и учениците“, коментира в предаването „12+3“ Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието в Плевен. „Във всички училища и детски градини в Плевен учебната градина ще започне и всички са в готовност да спазват противоепидемичните мерки“. 

Снимка: Радио Шумен

„Монтирали сме дизенфектанти, отворени са всички входове, направили сме различен график за започване на часовете и за използваме на голямото междучасие, обособили сме зона на всеки клас за отдих, въведена е домофонна система за родителите“, изтъкна в предаването „12+3“ Даниела Кермова, заместник-директор в основно училище в Плевен.

„Има възможност и родителските срещи да се проведат онлайн. В класните стаи ще има информация как се спазват противоепидемичните мерки“, разясни още Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието в Плевен.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център  „Тренд“.  Последното проучване на центъра показва, че 40% от..

публикувано на 25.11.20 в 09:29

Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия . Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова - Толева. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега , изтъкна тя. „Изглежда вирусът по-рядко..

публикувано на 24.11.20 в 10:40
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: При „влизането“ ни в Запада той вече беше по-лоша версия на себе си

„В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее.  1962 г. ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват от Love Me Do…" Така проф. Евгений Дайнов въвежда в новата си книга „Духът на времето - Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп?“ 60 години..

публикувано на 23.11.20 в 13:34

Д-р Павлина Михайлова: Временно да се разкрият повече кръвни центрове за плазма

През последния месец нещата около плазмата драматично се промениха. Промениха се взаимоотношенията между участниците в процеса – кръвния център, лекуващия лекар и близките на болния, които искат да дарят плазма. Под натиск те започнаха да налагат свои правила. Това обясни пред БНР д-р Павлина Михайлова от Сдружението за лечение на Covid-19..

публикувано на 23.11.20 в 08:30
Коледен базар в София, 21 ноември 2020 г.

Поредна седмица под знака на коронавируса

„Ваксините срещу Covid-19 ще бъдат безплатни и доброволни“, заяви премиерът Бойко Борисов в седмицата, когато двама пациенти изгубиха живота си, след като чакаха повече от 40 минути да бъдат приети в пловдивска болница. 36-годишен мъж почина в Бургас, тъй като семейството му не успя да намери къде да бъде приет за лечение от двойна..

публикувано на 22.11.20 в 09:46

Морис Гринберг: За невербалните деца комуникацията е основен проблем

„ Комуникацията е в основата на всичко. Тя е основно право и особено за децата, които имат ограничения в тази насока, това е много сериозен проблем .“ Това каза пред БНР доц.  Морис Гринберг, преподавател в Департамент „Когнитивна наука и психология“ в Нов български университет. Чрез Фондация „Асист – помагащи технологии“ и с подкрепата на..

публикувано на 20.11.20 в 11:03
Бойко Борисов и Зоран Заев по време на официалната междудържавна среща в Скопие и Дойран, август 2019 г.

Станимир Панайотов: Борисов ще се опита да се превърне в бащица-обединител на Западните Балкани

Съвсем скоро премиерът и кабинетът ще смекчат позицията си за Северна Македония. Това прогнозира пред БНР  Станимир Панайотов, научен сътрудник към Института за социални и хуманитарни науки - Скопие и в Центъра за академични изследвания в София. „Твърдата позиция на Захариева или на кабинета – както искате я наречете, ще стане скоро за..

публикувано на 19.11.20 в 11:59