Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мангъров: Значителна част от мерките на МОН са преувеличени и ненужни

Доц. Атанас Мангъров
Снимка: Стаматина Никова, БНР

"Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни". Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според него се случва същото, както с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата:

"На път сме да повтори същото нещо, но сега в училищата, водени от някакъв страх. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца".

Той посочи проста формула, за да се избегне притеснението и създаването на хаос - децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите деца да си ходят спокойно в учебните часове. 

По думите на доц. Мангъров изолационните стаи в училищата няма да са ефикасни, защото преди да бъде изолирано там детето вече е било с другите деца в класната стая.

"Друго нещо - да се разхождат в междучасието децата с маски, а в час - без маски. това е пълна безсмислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни - каквито са децата, а и самоделните маски от плат... Доказано е, че тези, които направят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски", подчерта инфекционистът.

По думите на Мангъров "изследователската дейност" трябва да спре:

"Това ще стане трудно, защото на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба". Това е бизнес на лабораториите, които правят тестовете, подчерта той и обясни:

"Защо трябва да се харчи обществен ресурс за това, който иска да се тества - да си се тества. Един положителен тест ни струва 3000 лева, а често става дума за хора, на които нищо им няма".

В предаването "12+3" доц. Мангъров коментира, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата бяха най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били "оставени свободно" с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Във връзка с ваксините, които се създават срещу Covid-19, доц. Атанас Мангъров коментира:

"Не е въпросът в самото правене на ваксината, а в това, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност".

Той определи руската ваксина "Спутник 5" като недобре изпитана.

Интервюто на Петър Волгин с доц. Атанас Мангъров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Астра Зенека" спря третата фаза на изпитанията на ваксината срещу Covid-19

Последните клинични опити с ваксина за коронавирус, разработена от „Астра Зенека“ и Оксфордския университет, бяха прекратени след като участник в тях получи нежелана реакция и се разболя. Разработваната от „Астра Зенека“ и университета в..

обновено на 09.09.20 в 15:14

До 15 октомври родителят трябва да прецени дали детето ще присъства в училище

„Формулата, която ще прилагаме, е намаляване на средата на взаимодействие – насърчаваме да няма близки контакти между класовете и учениците “, коментира в предаването „12+3“ Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието в..

публикувано на 09.09.20 в 12:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън,..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от..

публикувано на 27.07.24 в 19:49