Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалени са изискванията за хигиената при добива и преработката на храни

Промените са записани в нова наредба 26

Снимка: Ани Петрова

Министерството на земеделието отменя наредба 26 от 14 октомври 2010 година, която урежда изискванията за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Публикувана е за обществено обсъждане нова наредба за директните доставки на храни.
    

На 9 юни е публикуван нов закон за храните, отменящ стария, който беше в сила повече от 20 години. Това налага всички подзаконови нормативни актове по прилагане на стария закон да бъдат преиздадени. 

Предвидено е това да стане в 6-месечен срок от влизане в сила на новия закон за храните. Това каза в предаването "Преди всички" Галя Костадинова, началник отдел в Дирекция "Политики по агрохранителната верига" в Министерството на земеделието, храните и горите.

"При все още действащата Наредба 26 има цитирани директно приложими актове на Европейския съюз от областта на хигиената на храните, именно това сме се постарали да отстраним, тъй като европейското законодателство дава възможност да не се прилагат директно всички разпоредби на ЕС, а само минималните, които да гарантират, че продуктът, който се предлага на пазара, е безопасен", подчерта Костадинова.

В новата наредба са намалени както изискванията по отношение на хигиената при добива и преработката, така и по отношение на воденето на документация. Определени са количествата, които фермерите могат да продават директно на пазара.

"Запазили сме в по-голямата част количествата от действащата в момента наредба 26, тъй като наредбата е национално законодателство, преди да бъде публикувана тя се нотифицира до Европейската комисия и всички държави-членки".

Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните, допълни Костадинова: "Те имат правомощия съгласно новия закон да осъществяват ефективен контрол както физически, така и чрез документацията".

Наредбата е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на земеделието и могат да се изпращат коментари до 8 октомври.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50