Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Имаме нужда от нов тип жилищна среда

Проф. Бойко Кадинов: Хората продават къщи и земи за парче бетон в "Обеля" или "Младост"

Държавата е празна, а всички се трупат в антрето, казва архитектът

Изглед към София
Снимка: БГНЕС

При население на България от 6-7 милиона души почти два милиона са обитатели на София, отбеляза в студиото на "Хоризонт до обед" архитектът проф. Бойко Кадинов.

Продължаваме да застрояваме този град. Пренасищаме пространствата между сградите, подчерта архитект Кадинов. 

Според него има нужда от нов тип жилищна среда, която ще направи хората по-мотивирани.

Този процес, който върви, трябва да бъде осмислен - хората продават къщи и земи, за да се сдобият с парче бетон в "Обеля" или "Младост". Много е важно да бъдат разгледани онези територии "отвъд" - забравени зелени територии, които пустеят, като Рударци и Чуйпетлово, подчерта архитектът. 

Covid доказа, че има нова хуманизация, която идва - желанието да живееш сред природата, за да се възстановяваш по-бързо. Мисля, че това е напълно възможно, вместо градът да "екплоатира". Животът в къща с дворове би бил по-добър от обитаване на апартамент на 10-ия и ли 15-ия етаж, аргументира се проф. Кадинов.

В тази връзка обаче е ключово развиването на довеждащия транспорт, отбеляза проф. Бойко Кадинов и допълни, че има места в Европа като Швейцария, която живее в постоянен диалог с транспорта, а при нас държавата е празна, а всички се струпват във входното антре.
  
Напълно възможно е първо да се инвестира в градските паркове и зелените пространства и реално да можем да виждаме дървета, да се върнем към онази зелена плацента, която е особено важнаДа се инвестира в здравеопазване, транспорт и всичко друго, което може да позволи да живеете на 30 минути от този град и да се възстановявате по-бързо. Подобен тип поведение ще даде по-добро качество на живот, коментира арх. Кадинов.

Върнахме се към концепцията, че публичното е особено важно - в какви пространства ходим, кого възпитаваме.  В резултат на предишни политики сега има дефицит на детски градини. Искахме да правим и паркинги в дворовете на училищата. В полза на обществото е архитектите да бъдат отговорни, смята проф. Кадинов.

Цялото интервю с проф. Бойко Кадинов чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Чернева

Анекс към договора със Северна Македония е врата за излизане от задънената улица

Анекс към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония би означавал препотвърждаване на намеренията, заложени в този договор. Това каза пред БНР  Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. „Има нужда от излизане от тази задънена ситуация, в която се намират двустранните отношения“,..

публикувано на 27.10.20 в 10:03
Д-р Димитър Петров

Димитър Петров: Ако това е пандемия, трябва да започне да се финансира директно от държавата

„Най-вероятно няма да разберем причините за оставката на началника на СРЗИ д-р Данчо Пенчев , но това, което се направи няколко дена по-рано от министерство на здравеопазването - да се изиска всички болници да разкрият Covid отделения породи голямо напрежение “. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Димитър Петров, бивш подуправител..

публикувано на 27.10.20 в 08:30

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност . Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като..

публикувано на 26.10.20 в 11:38

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората . Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто..

публикувано на 23.10.20 в 13:24

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“. "Системата за медицинска..

публикувано на 23.10.20 в 10:30

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Може ли нещо да е по-минимално от минималното?  Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“. Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за..

публикувано на 22.10.20 в 12:20
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14