Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Нито машините правят изборите честни, нито липсата им ги прави фалшиви

Даниел Стефанов
Снимка: Иван Русланов, БНР

Има огромна нужда в това или следващото Народно събрание да бъде събран екип от експерти, който да направи Изборен кодекс. Този кодекс в момента не създава добър изборен процес.“ Този коментар направи в предаването „Нещо повече“ политологът Даниел Стефанов, експерт по изборен процес. Той смята, че „в България има хора със световен опит“, които могат да направят кодекс, отговарящ на условията за гласуване в страната ни.

В последните години се създава очакване, че сериозни политически въпроси могат да бъдат решавани с технически средства в изборния процес. Опитват се да ни убедят, че демократичността на изборите зависи от това колко са технологични, а по света няма доказателства за това, посочи Стефанов.

Големият проблем е, че всички политически партии в последните години смятат, че могат да ремонтират Изборният кодекс според своите интереси, изтъкна експертът.

Машинното гласуване предизвика полемика, защото метод за гласуване беше превърнат в политически инструмент. С машини или без машини – това е доста фалшива дилема, изтъкна политологът.

Нито наличието на машини ще направи изборите честни и демократични, нито липсата им ще ги направи априори фалшиви, подчерта Даниел Стефанов.

Българският изборен процес е доста утежнен. През година в него се добавят елементи, които смятаме, че ще решат всички проблеми като някаква панацея, отбеляза Даниел Стефанов.

От 2001 година насам ние практически не сме повторили един и същи вид избори, с един и същи вид гласуване. Или бюлетината се променя, или се добавя нещо към нея, или се вкарва друг тип гласуване, което обърква избирателите. И ако гледаме после колко невалидни гласове има, колко сгрешени протоколи има, част от причините е точно това – ние постоянно правим промени, Изборният кодекс стана обект на политически борби.“

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русана Бърдарска: Бъдещето ще е по-лошо от настоящето

Русана Бърдарска е автор на книгата "Опитът" и преводач в Европейската комисия. В едно поздравление за 24 май, вдиеобръщение към българите емигранти, Бърдарска каза, че езикът е нашата родина. "Това е онази съкровена родна стряха, иначе клиширана - родината в сърцата ни, това е нашата родина, езикът е нашата родина, която ние трябва..

публикувано на 30.10.20 в 13:28

Поредният атентат във Франция показва крах на френската система да интегрира голям брой хора

„ Изключително тежък е контекстът на този пореден терористичен акт във Франция , в Ница вчера“, коментира в „Преди всички“ Стефан   Манов пряко от Тулуза  - Франция за страната, която се намира между терора, коронавируса и мюсюлманския бойкот. „ В рамките на един месец във Франция се отбелязаха три терористични акта . Започна се с опита за..

публикувано на 30.10.20 в 10:37

Частни школи и учебни центрове ще фалират при продължително затваряне

Много от частните образователни школи и занимални ще бъдат изправени пред реална заплаха от фалит, ако останат затворени за продължителен период от време заради противоепидемичните мерки. Това предупреди пред БНР Миглена Генчева, която е собственик на такава школа. „Март месец, когато ни затвориха за няколко месеца, има колеги, които фалираха,..

публикувано на 30.10.20 в 10:21

Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19

Българското правителство пропусна да проведе обяснителна кампания, с която да информира и да подготви хората за втората вълна на коронавируса . Така смята Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в голяма канадска телекомуникационна компания. Сънародникът ни, който живее и работи в провинция Онтарио, е на мнение, че лятото е било..

публикувано на 30.10.20 в 08:28
Американците демонстрират висока активност на предварителните избори за президент.

Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година. Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за..

публикувано на 29.10.20 в 12:49

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път. „Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите , това ще даде необходимата тежест на отрасъла“,..

публикувано на 29.10.20 в 11:53
Галина Герасимова

Галина Герасимова: Внушението ни разболява

"Ако гледаме на сегашния си живот като плод на миналия, то е добре да помислим как живеем сега, изграждайки си тялото“, каза Галина Герасимова в предаването "Нощен хоризонт". Вече 21 години тя работи за разпространението на духовното наследство на Петър Дънов, автор е на документални филми за него. Учителят Петър Дънов препоръчва при възникване..

публикувано на 29.10.20 в 11:22