Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археолози настояват Могилата Малтепе от I-II век след Христа да се превърне в музей

Доц. Костадин Кисьов
Снимка: личен архив

Завърши археологическото проучване на Могилата Малтепе от I-II век след Христа край село Маноле. Припомням, че разкритата през 2019 година внушителна кула от римско време, висока повече от 20 метра, се превърна в истинска сензация, като очакванията бяха при последващи разкопки да бъде намерено и гробно съоръжение. Това, което в крайна сметка стана ясно след няколко месеца работа на обекта през лятото е, че гробница няма и че най-голямата могила на Балканския полуостров – Малтепе е изкуствено изграден насип, като на върха се е извисявал  култов храм. Междувременно преди старта на проучванията тази година трябваше да се извърши и укрепване на разрушените от дъждовете участъци от кулата, чиято конструкция е била компрометирана още през XVI век от набезите на иманяри. Сега градежът е вече засипан и тепърва ще се обсъжда как да бъде възстановен и експониран храмовият комплекс.

"Това съоръжение представлява един подземен фундамент, чиято цел е била да държи, да изведе на голяма височина една постройка, изградена с колонада, така наречената храмова постройка и поради тази причина в края на годината започнахме да засипваме южната стена, но тъй като в края на годината нямахме време  и средства, оставихме за тази година засипването, но преждевременно през февруари се срути част от фасадния слой и по-голямо разрушение имаше в югоизточния ъгъл на най-горната част на структурата поради факта, че вътре е издълбана от иманяри. Тази година възстановихме градежа на 5 метра от върха", каза директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов. 

И още от категорично установеното при разкопките:

"Цялата периферия в кръг е проучена. Ние открихме 5 капитела, 2 фрагмента от барабанните колони и 30 квадрови блока. Всичко това е било горе, те са били част от 5 стъпален мраморен постамент, който е стоял на фундамента и над него е била изградена храмова постройка, чиято височина, като изчисляваме диаметъра на колоните и капителите, е била около 4 метра", допълни Кисьов.

Могилата да се превърне в музей на открито – за такова бъдеще на обекта ще настояват археолозите. След края на техните проучвания е ред на инженерите и архитектите да преценят как това да се случи. Според доц. Кисьов единият вариант е да бъде свален насипът от северната страна на Малтепе, така че да се види фундаментът, върху който е стоял и храмът. Туристическа атракция може да бъде според него и 40-метровият иманярски тунел в основата, който е запазен напълно. На ход са администрацията на Община Марица, която стана инициатор на начинанието преди 3 години и Министерството на културата. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русана Бърдарска: Бъдещето ще е по-лошо от настоящето

Русана Бърдарска е автор на книгата "Опитът" и преводач в Европейската комисия. В едно поздравление за 24 май, вдиеобръщение към българите емигранти, Бърдарска каза, че езикът е нашата родина. "Това е онази съкровена родна стряха, иначе клиширана - родината в сърцата ни, това е нашата родина, езикът е нашата родина, която ние трябва..

публикувано на 30.10.20 в 13:28

Поредният атентат във Франция показва крах на френската система да интегрира голям брой хора

„ Изключително тежък е контекстът на този пореден терористичен акт във Франция , в Ница вчера“, коментира в „Преди всички“ Стефан   Манов пряко от Тулуза  - Франция за страната, която се намира между терора, коронавируса и мюсюлманския бойкот. „ В рамките на един месец във Франция се отбелязаха три терористични акта . Започна се с опита за..

публикувано на 30.10.20 в 10:37

Частни школи и учебни центрове ще фалират при продължително затваряне

Много от частните образователни школи и занимални ще бъдат изправени пред реална заплаха от фалит, ако останат затворени за продължителен период от време заради противоепидемичните мерки. Това предупреди пред БНР Миглена Генчева, която е собственик на такава школа. „Март месец, когато ни затвориха за няколко месеца, има колеги, които фалираха,..

публикувано на 30.10.20 в 10:21

Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19

Българското правителство пропусна да проведе обяснителна кампания, с която да информира и да подготви хората за втората вълна на коронавируса . Така смята Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в голяма канадска телекомуникационна компания. Сънародникът ни, който живее и работи в провинция Онтарио, е на мнение, че лятото е било..

публикувано на 30.10.20 в 08:28
Американците демонстрират висока активност на предварителните избори за президент.

Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година. Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за..

публикувано на 29.10.20 в 12:49

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път. „Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите , това ще даде необходимата тежест на отрасъла“,..

публикувано на 29.10.20 в 11:53
Галина Герасимова

Галина Герасимова: Внушението ни разболява

"Ако гледаме на сегашния си живот като плод на миналия, то е добре да помислим как живеем сега, изграждайки си тялото“, каза Галина Герасимова в предаването "Нощен хоризонт". Вече 21 години тя работи за разпространението на духовното наследство на Петър Дънов, автор е на документални филми за него. Учителят Петър Дънов препоръчва при възникване..

публикувано на 29.10.20 в 11:22