Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Надбягай мината" или екотуризъм срещу въглища

Снимка: Фейсбук страница на инициативата

Ще успее ли едно бягане да промени нагласите към една мина? Може ли алтернативният туризъм да наклони везните и да вземе превес пред аргумента - мината създава работни места?

Това ще се опитат да направят застаналите зад инициативата "Надбягай мината". На 3 октомври "Грийнпийс" - България организира спортно събитие за защита на природата в района на Сливница, на 40 км от София. 

Идеята е да се популяризират районът и казусът с изграждането на чисто нова въглищна мина, хората да видят района, за да могат да застанат зад тази кауза, обясниха пред БНР Северина Митева и Габриела Петкова от „Грийнпийс“ - България.

Районът прави опити да се развива в сферата на алтернативния туризъм и екотуризма. Това е и аргументът на природозащитниците – алтернативният туризъм ще създаде много повече работни места в региона, отколкото една мина.

Мината е разположена между селата Радуловци, Бърложица и Гратушково. Битката се води от три години. Има подписка срещу концесията за мината, която все още не функционира.

През платформата Time Heroes  могат да се регистрират доброволци, които да помогнат с маркирането на трасето. Планират се две трасета – късо, от 3 км и дълго – 12 км.

Повече по темата - в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирослав Маринов: Промени в Закона за лова - само с консенсус

Предложенията за промени в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, след като предизвикаха силна обществена реакция . Получени са над 1500 становища и предложения , които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да има консенсусен проект – това обясни пред БНР инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на..

публикувано на 28.10.20 в 08:52

Гръмотевичната активност в света се е удвоила, важно е сградите да имат мълниезащита

„ Не всички стари сгради у нас имат мълниезащита и това е необходимо да се направи, защото защитава от пожар сгради и пази хората. Повечето стари сгради нямат такава защита“. Това каза в „Хоризонт до обед“ експертът Татяна Попова. Гръмотевичната активност се е удвоила в света . Енергията на мълнията е огромна. Силата на тока,..

публикувано на 26.10.20 в 13:46

Две трети от отпадъците отиват на депа, вместо да бъдат рециклирани

Иновативна система за сметосъбиране на битовите отпадъци функционира от началото на месеца в столичния квартал "Дружба".  Новите контейнери са от т.нар. затворен тип и работят с ръчен механизъм за отваряне, което гарантира по-голяма чистота и удобство на гражданите. "Към момента са поставени около 50 нови съдове за смет , а намеренията..

публикувано на 26.10.20 в 13:10
Замърсяване на плажната ивица край Приморско

За младите климатичната криза не е абстрактна и далечна идея

Десетки български ученици се включват с послания за бъдещето на планетата в международен проект по случай германското председателство на Съвета на Европейския съюз. Видеоклиповете се споделят в интерактивна онлайн платформа, адаптирана на всички официални 24 езика на ЕС. Творческият проект има за цел да доближи посланията на младото поколение за..

публикувано на 22.10.20 в 12:23

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Любомир Попйорданов

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него..

публикувано на 16.10.20 в 18:08
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

„ Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга . „ Нещо, което от много време стои на масата..

публикувано на 15.10.20 в 08:46