Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Росен Калпачки: Съвременното лечение на инсулт намалява инвалидите

Внезапно лицево изкривяване, нарушение на говора, слабост на ръка или крак са сред сигурните белези за инсулт

Доц. Росен Калпачки
Снимка: УМБАЛ „Света Анна”

Невролозите отчитат по-малък брой инсулти у нас през последните месеци, но по - тежки като протичане. Оказва се, че това е един от краткосрочните ефекти от Covid-епидемията. Специалистите го отдават на страха от заразяване с коронавирус, който кара хората да пренебрегват симптомите и да търсят лекарска помощ чак когато състоянието им сериозно се влоши.

Първите 3-4 часа са жизненоважни за пациента с инсулт, затова реакцията на околните в такива случаи е от ключово значение, припомнят лекарите.

Първият белег е изкривяване на лицето – внезапно, не постепенно и не от три месеца. Вторият белег е проблем с говоренето с този човек. Всеки проблем с говора, внезапен, е може би инсулт. И третият проблем е слабост на ръка или крак, не изтръпване, не усещане за мравучкане. Слабост – тази ръка не може да държи вилицата, изпуска телефона, не може да уцели ключа за осветлението. Не от вчера, не от половин година, не ту я има-ту я няма. Внезапна слабост. Това почти сигурно е инсулт“, насочва ни доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”.

Много рядко тези белези се явяват съвместно, но дори само един от тях да е налице, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, подчертава доц. Калпачки.

„Обикновено зад тези три белега се крие инсулт, който представлява това, което представлява да видите човек на бесилката. При обесения кръвта към целия мозък спира. При инсулта кръвта към определена зона в мозъка спира, но тя може да е жизненоважна и да доведе до смърт дори за няколко часа.“

Всяка минута е важна, категоричен е Росен Калпачки. „Лечение за инсулти вече има“, казва той и именно затова съветва близките на пострадалия да действат веднага, без паника и колебание и без да губят време да мерят кръвно и пулс и да дават някакви лекарства, храна, вода и т.н.

„Бърза помощ“ не е панацея, въпреки че там нещата съществено се подобряват и кодът „инсулт“ вече е спешно състояние, изтъква доц. Калпачки.

„Тя невинаги може да се озове веднага до вас. Всеки път, когато разполагате с транспорт, който може да стигне до болницата, не се питайте дали човекът може да бъде транспортиран, не се питайте дали може в такава кола, дали можете вие самият, дали ще му стане по-лошо в колата – просто грабнете вашия близък и го водете в спешното отделение.“

Инсултите рядко стават в работно време и това е нещо, което ни отдалечава от други заболявания, отбелязва още лекарят.

Ако приемем, че сме се справили с острата фаза, ефектът от това правилно, съвременно лечение е, че повече от два пъти се увеличава броят на болните, които няма да имат нужда от никакъв лекар след излизането си от болницата, допълва Калпачки. 

„Това е уникално – да видиш един парализиран или в безсъзнание човек, който след няколко часа или след няколко дни си тръгва на крак и ти казва „довиждане“, и се ръкува с теб, и може да ти благодари  – това е безценно“, коментира доц. Росен Калпачки.

"Много от болните, които губим, с инсулти, в България, ги губим в този, следостър период. Здравеопазването в България е длъжник на тези хора", допълва доц. Калпачки, визирайки по-тежките случаи на трайно или продължителна инвалидизация, които налагат постоянна грижа за болния след неговото изписване. И отново апелира – „бързайте, за да може доброто лечение на инсулта да не създава инвалиди“.

Със съвременното лечение намаляваме броя на инвалидите, обобщава специалистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

„ Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години , а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга. Иванов е автор, режисьор и..

публикувано на 22.01.21 в 11:13
Васил Тончев

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от..

публикувано на 22.01.21 в 09:48
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39