Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: Училищата са се готвили за това през последните 2 месеца

Системата на образование е спокойна в ситуацията на пандемия, уточни синдикалистът

Снимка: Петя Генова, БНР

"Нямаме повод да мислим за нещо по-различно от това, за което сме се готвили през последните 2 месеца". Това каза пред БНР Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа" по повод случаите на Covid-19 в различни училища в страната и преминаването на отделни класове в електронна среда на обучение.

Той подчерта, че системата на образование е спокойна в ситуацията на пандемия, в която се намира на този етап. 

"В момента нямаме затворени училища заради карантина. Има затворени за ден - за дезинфекция, което е сложен процес, който се извършва само от оторизирани фирми", обясни синдикалистът.  

В предаването "Нещо повече" Петров уточни, че от синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа" са изпратили писмо до министъра на здравеопазването:

"Ние не сме срещу глобите, които са част от наредбите, които са част от закон, който се спазва, но ние сме против заплахите, които си позволиха някои служители, без да знаят каква е ситуацията в образователните институции, без да знаят дори, че и техният министър е бил в процеса на подготовката и е дал мандата за мерките, които се случват. Без самите те да са издали някакъв алгоритъм на това - какво ще проверяват, си позволиха да отправят заплахи към българските учители и директори, които имат достойнство. Това беше повод за нашата реакция".

Интервюто на Диана Янкулова с Юлиян Петров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Вероятно е по-мащабно превключване на обучение в електронна среда

Много вероятно е да се наложи по-мащабно превключване на обучението в електронна среда. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Свищов, където участва в откриването на академичната учебна година в Стопанската академия...

публикувано на 21.09.20 в 12:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сериозен спад на тежките катастрофи по Великден

Сериозен спад на тежките катастрофи по време на Великденските празници тази година отчитат от полицията. За периода от 2 до 6 май произшествията са с 9 по-малко от миналата година. Регистрирани са 63 тежки пътни инцидента, при които е загинал..

публикувано на 07.05.24 в 13:37
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска: У нас няма регистър на пациентите с астма. Предполагаме, че са около 15% от населението

Белодробната болница в Троян организира за трета поредна  година  безплатни профилактични прегледи  за пациенти, които са в риск от астма, както и за такива, които вече са диагностицирани със заболяването. Предвидени са също обучения за..

публикувано на 07.05.24 в 13:30

Деница Сачева: Дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава

За два мандата от област Добрич в следващото Народно събрание ще се борят на предсрочните парламентарни избори от коалиция ГЕРБ-СДС. Водач на листата им в 8 МИР отново е Деница Сачева. При регистрацията на листата в РИК в Добрич тя посочи, че дългосрочно..

публикувано на 07.05.24 в 13:14

До 22 май продължава записването на малките ученици в Габрово за летни занимания

Летни занимания за малките ученици в Габрово се организират за поредна година. Днес започва записването онлайн на електронната страница на Община Габрово или на място в Община Габрово. До 22 май ще продължи записването за летните занимания на..

публикувано на 07.05.24 в 13:11

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх..

публикувано на 07.05.24 в 13:00
ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков

ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева..

публикувано на 07.05.24 в 12:59

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат. "Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и..

публикувано на 07.05.24 в 12:48