Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

Снимка: Ани Петрова

Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години.

Ако годишно по статистиката на Министерството на туризма до eзерата се качват около 200 хиляди, то тази година те няма да надхвърлят 35-40 хиляди.

Но и при такъв слаб сезон Седемте рилски езера станаха известни с нарушения, дори и с инциденти. Сръбски туристи се къпаха на воля и безнаказано в езерото Бъбрека. През целия август, когато горе са на стан от Бялото братство, въпреки издадена в средата на август т.г.  заповед на екоминистъра Емил Димитров за забрана, джипове продължиха да карат туристи към Седемте езера. Стигна се до гонки с полицията и патрулите на НП "Рила", наскоро имаше и инцидент, при който пострада полицай от областната дирекция в Кюстендил.  

Същевременно по циркуса върви реновиране на пътеките, беше качена тежка земекопна техника, а прокуратурата спря работата по рехабилитацията след сигнали на разгневени туристи. После работата продължи, но само на ръка и с каране на материалите с коне.

Кирил Фалин

Най-сериозен проблем по Езерата и сега са джиповете. Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили, стана ясно след среща по проблема с нерегламентиран превоз на туристи с джипове по циркуса при областния управител на Кюстендил Виктор Янев. 

Всяка от инстанциите и структурите, които имат отношение, ще трябва да представят свое становище в срок до 3 месеца, който вече изтича“, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ началникът на Регионалната дирекция по горите в Кюстенди инж. Здравчо Тодоров.

„Проблемът идва от това, че има нерегламентирана дейност, там е напрежението. Да се докаже, че шофьорите на джипове взимат пари и возят туристи нагоре – това трябва да се докаже – тогава се намесва и полиция, и НАП, това са криминални случаи“.

Последните дни не са регистрирани нарушения, посочват от общината и от Националния парк "Рила".

„Не видях нито един джип. Лифтът работеше, но има малко хора“, обясни в предаването "Хоризонт до обед" планинарят и природозащитник инженер Севделин Атанасов.

Не само при областния управител има срещи и обсъждания как да спрат нарушителите превозвачи горе. Такава правиха преди дни и на посетителския център на Паничище. 

„Това са законовите действия. Директорът на регионалната дирекция по горите, съгласувано с Изпълнителна агенция по горите. Проблемът е на кого ще се възложи да изпълнява тази заповед – жандармерия ли, горски стражари ли", заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев в предаването „Хоризонт до обед“.

Имаше и обсъждане за екопътеките със зелените – пак имаше напрежение. Не им изнася на зелените – казахме екопътеките няма да се правят с камък, ще се правят с дърво, а не искаме и с дърво – е, не става само с обичане, става с говорене. И не са те хората, които ще определят свободното придвижване на всеки един български граждани“, категоричен е кметът на Сапарева баня.

Освен административните намеси и контрол, има идея и да се въведе платен вход за посещенията по Седемте езера.

Когато го нямаше лифтът, хората горе бяха само истински планинари и езерата се опазваха“, твърди още планинарят Севделин Атанасов.

WWF алармира за нарушения, които унищожават Седемте рилски езера и призовава масовият, механизиран достъп до езерата да бъде прекратен.

„Засиленият туристически поток е причина за ерозията при Рилските езера. Опазването на защитените зони става чрез законови механизми и спазване на законодателството за това“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Добромир Добринов от WWF- България.

„В случая става въпрос за законите за защитените територии и за биологичното разнообразие. Според тези закони в защитените територии се забранява всякакво изграждане на съоръжения, освен поддръжка на предишни съоръжения. Затова ние твърдим, че този лифт в границите на парк "Рила" е противозаконен", посочи още Добринов.

"Какво трябва да се направи, когато има нарушение – чрез административна процедура този лифт трябва да бъде спрян.“

Още по темата слушайте в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания. Книгата е предназначена за момичета на..

публикувано на 20.10.20 в 12:48

Повече часове за упражнения по математика за учениците от 5-и до 7-и клас

Повече часове за упражнения по математика за учениците в 5-и, 6-и и 7-и  клас, както и усвояване на умения и решаване на житейски казуси по природните науки - география, физика и химия. Това предлагат Министерството на образованието и науката.  В началото на тази година просветното министерство проведе мащабно допитване до..

публикувано на 19.10.20 в 13:02

Есента на протеста - има ли ясна посока

„ Онова, заради което хората са на улицата, е промяна на една система, в която живеем вече поне 20 години и която продължава цинично да се нарича преход . А тя не е преход. Тя е добре преходила система, чийто основен механизъм е корупцията в латинския смисъл на думата, което означава разруха, разложение и от тази разруха и разложение определени..

публикувано на 18.10.20 в 14:07
Н. Пр. Наргиз Гурбанова

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан защитава суверенна територия от арменската агресия

Азербайджан има легитимното право да защити територията си в отговор на военната агресия на Армения , заявява в интервю за Българското национално радио Н. Пр. Наргиз Гурбанова - извънреден и пълномощен представител на Баку в София. Посланик Гурбанова предупреждава, че Ереван търси военен конфликт с цел разширяване на територията си и..

публикувано на 16.10.20 в 10:59
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Доброслав Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“ , коментира в „Преди всички“ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската..

публикувано на 16.10.20 в 08:06

Патрик Смитьойс: Най-голямата драма на България е, че вече няма за кого да гласуваме

"За да излезем от този омагьосан кръг, в който се въртим от 30 години, най-накрая топката е у хората, вече не е при политиците ", коментира пред БНР Патрик Смитьойс, създател на движение "Свободни", които дават заявка да променят политическия дневен ред в страната. Нидерландецът, който от години живее в България, разказа, че в последните 5 години е..

публикувано на 15.10.20 в 13:55

Ваня Матанова: Социалната изолация на заразените и болните става все по-голям проблем

„ Беше ясно, че ще се покачат нивата на тревожност, на обърканост, на гняв, на безизходност, на безразличие . Както и изключително много се повиши процентът на хора, които вярват, че това е някаква конспиративна дейност – Covid“. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ проф. Ваня Матанова, преподавател в Софийския университет и..

публикувано на 15.10.20 в 10:09