Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

Снимка: Ани Петрова

Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години.

Ако годишно по статистиката на Министерството на туризма до eзерата се качват около 200 хиляди, то тази година те няма да надхвърлят 35-40 хиляди.

Но и при такъв слаб сезон Седемте рилски езера станаха известни с нарушения, дори и с инциденти. Сръбски туристи се къпаха на воля и безнаказано в езерото Бъбрека. През целия август, когато горе са на стан от Бялото братство, въпреки издадена в средата на август т.г.  заповед на екоминистъра Емил Димитров за забрана, джипове продължиха да карат туристи към Седемте езера. Стигна се до гонки с полицията и патрулите на НП "Рила", наскоро имаше и инцидент, при който пострада полицай от областната дирекция в Кюстендил.  

Същевременно по циркуса върви реновиране на пътеките, беше качена тежка земекопна техника, а прокуратурата спря работата по рехабилитацията след сигнали на разгневени туристи. После работата продължи, но само на ръка и с каране на материалите с коне.

Кирил Фалин

Най-сериозен проблем по Езерата и сега са джиповете. Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили, стана ясно след среща по проблема с нерегламентиран превоз на туристи с джипове по циркуса при областния управител на Кюстендил Виктор Янев. 

Всяка от инстанциите и структурите, които имат отношение, ще трябва да представят свое становище в срок до 3 месеца, който вече изтича“, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ началникът на Регионалната дирекция по горите в Кюстенди инж. Здравчо Тодоров.

„Проблемът идва от това, че има нерегламентирана дейност, там е напрежението. Да се докаже, че шофьорите на джипове взимат пари и возят туристи нагоре – това трябва да се докаже – тогава се намесва и полиция, и НАП, това са криминални случаи“.

Последните дни не са регистрирани нарушения, посочват от общината и от Националния парк "Рила".

„Не видях нито един джип. Лифтът работеше, но има малко хора“, обясни в предаването "Хоризонт до обед" планинарят и природозащитник инженер Севделин Атанасов.

Не само при областния управител има срещи и обсъждания как да спрат нарушителите превозвачи горе. Такава правиха преди дни и на посетителския център на Паничище. 

„Това са законовите действия. Директорът на регионалната дирекция по горите, съгласувано с Изпълнителна агенция по горите. Проблемът е на кого ще се възложи да изпълнява тази заповед – жандармерия ли, горски стражари ли", заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев в предаването „Хоризонт до обед“.

Имаше и обсъждане за екопътеките със зелените – пак имаше напрежение. Не им изнася на зелените – казахме екопътеките няма да се правят с камък, ще се правят с дърво, а не искаме и с дърво – е, не става само с обичане, става с говорене. И не са те хората, които ще определят свободното придвижване на всеки един български граждани“, категоричен е кметът на Сапарева баня.

Освен административните намеси и контрол, има идея и да се въведе платен вход за посещенията по Седемте езера.

Когато го нямаше лифтът, хората горе бяха само истински планинари и езерата се опазваха“, твърди още планинарят Севделин Атанасов.

WWF алармира за нарушения, които унищожават Седемте рилски езера и призовава масовият, механизиран достъп до езерата да бъде прекратен.

„Засиленият туристически поток е причина за ерозията при Рилските езера. Опазването на защитените зони става чрез законови механизми и спазване на законодателството за това“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Добромир Добринов от WWF- България.

„В случая става въпрос за законите за защитените територии и за биологичното разнообразие. Според тези закони в защитените територии се забранява всякакво изграждане на съоръжения, освен поддръжка на предишни съоръжения. Затова ние твърдим, че този лифт в границите на парк "Рила" е противозаконен", посочи още Добринов.

"Какво трябва да се направи, когато има нарушение – чрез административна процедура този лифт трябва да бъде спрян.“

Още по темата слушайте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11