Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев: Спешно да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера

Ерозията заблатява езерата, туристопотокът е огромен

Александър Дунчев
Снимка: Ани Петрова

„Хиляди хора, пеша и в джипове, посетиха през почивните дни Седемте рилски езера и не подозираха, че така езерата се съсипват", каза пред „Хоризонт“ Александър Дунчев, доктор по горско стопанство, дългогодишен експерт по горски политики на WWF - България.
Уникалните езера са защитена местност.

Снимка: БГНЕС

„Хората с които говорехме, не знаеха, че лифтът там е незаконен. Той няма актуален ОВОС, от 1998 година е изтекъл, имаме защитена зона Натура 2000 от 2007 година, която изисква специална оценка за съвместимост доколко лифтът и всички туристи, които качва в района на езерата, няма да доведат до увреждането имИмаме и Закон за защитените територии, който изискваше да се направи преценка дали този лифт няма да увреди и наруши режимите на Националния план за управление от 2001 година, съгласно който пише: „Това е зона в Националния парк за ограничаване на човешкото въздействие“, а не за увеличаване на човешкото въздействие", коментира Дунчев в предаването "Преди всички".

Според Александър Дунчев всички закони сочат, че този лифт на това място е недопустим. Лифтът е собственост на фирмата „Рила спорт“, която пък сега е собственост на четири офшорни компании, посочи той.

Снимка: БГНЕС

Тези офшорки в момента прибират по половин милион лева приходи годишно – чиста печалба. А ние в момента наливаме европейски средства за покриване на щетите от багерите, които се бяха качили на Рила да ремонтират пътеките“.

На въпрос какво може да се предприеме, за да се запази природата и Рилските езера и да се намали започналата ерозия в района, Дунчев беше категоричен:

Снимка: БГНЕС

Заблатяването на Рилските езера е в резултат на ерозията на туристическите пътеки, на биогенни отпадъци, които хората създават в района, това е доказано от редица експерти и учени - наши и чужди. Но замърсяването върви много преди построяването на лифта и ние сме сигнализирали за това. И планът за управление 2001 година имаше за цел именно да ограничи туристопотока не на хиляди хора, а на групи от по 7 до 10 човека. А виждате какво е сега…

Според Дунчев има достатъчно закони, според които, ако има данни за увреждане на природните забележителности, министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за спиране на дейностите, които водят до това увреждане.

Снимка: БГНЕС

„Факт е, че хората, които отиват там, не замърсяват с нищо тази красота, която те искат да видят и ние не можем да ги спрем. Това, което може да се направи, е държавата да си влезе като управленец на езерата и чрез обществен и експертен дебат да попитат как тези езера могат да бъдат опазени. По света има много такива примери. Ограничаване на потока от туристи, въвеждане на такса вход, определяне на различни пътеки за ползване“, изтъкна Александър Дунчев.

Снимка: БГНЕС

Ерозионните процеси дори при тези мерки обаче няма да бъдат спрени, отбеляза експертът. Първото езеро, което ще стане блато след десетки години, ще е Рибното езеро, каза Александър Дунчев.

Трябва да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера чрез каменни прагчета, а не чрез насипване на чакъл, ние имаме богат опит как се овладява ерозията“.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на климата. Най-високата средна температура на Земята, откакто се води статистика, беше измерена на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28