Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасно ли е да се продават лекарства с вендинг машини

Проф. Генка Петрова: Правителственото решение за вендинг машините е твърде рисково

Машина за лекарства
Снимка: Пламен Христов

Ловеч е един от областните центрове, където няма денонощна аптека от много години. В 34-те села от общината дори няма никаква аптека и местните жители са принудени да пътуват до областния град, за да се снабдяват с необходимите лекарства. Ако на ловчанлии им се наложи спешно да си купят обезболяващи например през нощта, трябва да отидат до намиращия се на 35 км Плевен.

В Ловеч има две вендинг машини за лекарства, за които обаче много от местните жители не знаят. Едната от тях е към аптека.

Защо трябва правителството да помага на точно определена фирма? Не може ли да работи върху закона, да промени закона и който може, и който иска да се ангажира с това нещо, да направи каквото иска правителството“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ аптекарят Боряна Кечева.

Всички ще бъдат ощетени, които имат аптеки, от гледна точка на това, че една верига ще дръпне много от пазара на колегите. Вендинг автоматите, в които законът позволява в момента да се продават дадени артикули и продукти, не е нищо страшно, защото е много ограничен асортиментът и оборотите са нищожни“.

Според сега действащата наредба през вендинг машините не могат да се продават лекарства с рецепта.

„Тези продукти са по лекарско предписание и не може да има свободен достъп до тях“, категорична е още аптекарката.

„А пък да може да се купуват и лекарства по рецептурна книжка, това вече става много сложно. За мен е много специфично и не би могло точно така да се случи“, посочва още Боряна Кечева.


Държавата даде зелена светлина на проект, в рамките на който вендинг машини с лекарства ще предоставят възможност на хората в селищата без аптечна мрежа да имат достъп до лекарства.

Жителите на Ловеч споделят, че вендинг автоматите са от полза, за да си закупиш лекарства без рецепта като аналгетиците. Идеята от тях да се купуват и антибиотици е опасна и трябва да има контрол.

„Хората по селата нямат достъп до лекарства, но за пенсионерите ще е трудно да се оправят с тези машини. Не е ясно как точно пък ще се продават лекарства с рецепта през тези машини“, коментираха пред БНР жители на града.

Гражданите са също обезпокоени от въвеждането на такива вендинг машини за лекарства“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицински университет в София.

„Въведохме изключително много защитни механизми във верфикация на лекарствата, задължихме всички по веригата да въведат нови технологии с цел предотвратяване на продажба на фалшиви лекарства, в интерес на защита на здравето на пациентите. Има твърде много неясноти в правителственото решение, а те се отнасят до това за кои лекарства се отнася този режимИ гражданите, и фармацевтите се питат защо само на определени фирми се дава това право. Затова считам, че тази иновация на този етап не е с установен механизъм как ще действа и защитени ли ще бъдат интересите на гражданитеЗа мен все още е прекалено рискова“, категорична е проф. Петрова.

„За кол център с фармацевти, които да предписват лекарства по този начин – това ми се струва твърде авангардна и твърде небезопасна идеяКой ще оцени пациентът каква инфекция има, за да му предпише антибиотик – антибиотиците са нож с две остриета. Не става въпрос за търговски интерес, а за здравето на гражданите, да не говорим за резистентността…Колкото повече либерализираме режима на отпускане на лекарства, за които от години обществото е установило, че трябва да са под надзора не само на фармацевта, но и на лекаря, толкова повече застрашаваме здравето. Този въпрос е безспорен“, коментира проф. Петрова.

Още по темата в звуковия файл.

Машина за лекарства                                      Снимка: Пламен Христов

Междувременно от Пациентски организации „Заедно с теб“ отправиха писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с настояване да излезе с позиция относно проект на частната фирма „Пос фарма“, получила държавно финансиране за инсталиране на вендинг машини за продажба на лекарствени препарати с рецепта.

"Фирмата е предвидила през тази година да купи земя и сгради на стойност близо 8 млн. лв. и да вложи 12 млн. лв. в оборудване, което включва и 120 вендинг машини", се посочва още в писмото до министъра.

"Министерство на здравеопазването има ли позиция относно отпускането на финансови средства на данъкоплатците за частен проект, който е за незаконна търговия с лекарства?" - питат от организацията.

Припомняме, че в момента лекарствени препарати по лекарско предписание могат да се отпускат само в аптеки или да се доставят от личните лекари в малките населени места след специално разрешение.

От Пациентски организации „Заедно с теб“ посочват, че не са принципно против вендинг машини за лекарства с рецепта, но е недопустимо финансирането на този частен проект без публично обсъждане, положителни становища на експертите от Български фармацевтичен съюз, Български лекарски съюз, промяна на редица закони.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59