Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подемът на онлайн търговията продължава

Расте броят на картовите разплащания

Снимка: Pixabay

Продължава подемът на онлайн търговията, отбелязан след началото на пандемията от коронавируса. За следващите месеци се прогнозира още по-категоричен ръст.

Същевременно потребителската кошница се свива, но се разнообразяват методите за разплащане.

Все повече предприемачи се насочват към електроните продажби и все повече търговци се преориентират от физическите към електроните магазини.

Според проведено проучване повече от 40% от клиентите са започнали да пазаруват онлайн след началото на пандемията, а 16% са категорични, че ще продължават да го правят и след това.

„Пазарувам електронно – много по-удобно ми е. Абсолютно всичко, дори напоследък вече и козметика.“

„Много рядко. Правя го за дрехи и в повечето случаи не ми стават.“

„Детски стоки. Доста съм зает и така практикувам. Смятам, че това е бъдещето.“

„Дрехи, обувки, неща за децата, неща за дома – почти всичко пазарувам от интернет“, отбелязват анкетирани от "Хоризонт".

Онлайн търговията у нас все още се развива и не е показала целия си потенциал, смятат експертите. Това се дължи и на стереотипите на българите, твърди анализаторът Сава Ахмаков.

„Ние сме свикнали да пазаруваме конвенционално – да отидем във физическия обект, да видим стоката, да я пипнем, да поговорим с търговеца…“

Сава Ахмаков отбелязва, че много от потребителите си набелязват стоката онлайн, а след това предприемат физически покупката й.

Расте доверието към покупките в интернет, отчитат още пазарни тенденции анализаторите. За това според тях свидетелства все по-големият брой на електронните картови разплащания в сравнение с наложения платеж. От 80% преди пандемията, разплащанията в брой при получаване на стоката са паднали до около 50 на сто по време на извънредната обстановка, сочат данните.

„Предпочитам наложен платеж, особено ако има преглед и тест.“

„Не желая да споделям данни за личните си сметки в интернет.“

„Картово предпочитам. Пазарувам от международни сайтове, нямам проблем.“

Светлозар Димитров е представител на фирмите за доставки. Пояснява, че в някои държави практиката на контакт с куриера вече е сведена до мининум и пратките даже се оставят близо до входа. Димитров уверява, че компаниите доставчици са взели сериозни мерки по отношение на обезпаразитяването – както на превозните средства, така и относно хигиенните материали на работещите в складовите пространства.

След първоначалното свиване на пазара, куриерските компании увеличават продажбите си почти на 100%, коментира Димитров. „Имаше магазини, които реално в рамките на 10 дена удвоиха среднодневните си продажби.“

Интернет магазините, които продават хранителни добавки, уелнес продукти и семейни игри са се радвали на засилен интерес, допълва Светлозар Димитров. „Всичко, което може да се ползва вкъщи, така че да разнообразява живота добре – всичко това се търсеше доста.“  

Търговци в България все по-често излизат и на европейските пазари, подчертава Светослав Тодоров - мениджър на софтуерна компания, която работи в сферата на онлайн търговията.

Имали сме случаи с търговци, които са постигали 100% ръст просто от един нов пазар в друга държава“, посочва той.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“. „Горчилката и неприятното лично отношение на председателя към определени партийни кадри, не само към мен,..

публикувано на 18.01.21 в 09:16
виенската зоологическа градина

WWF България започва най-новата си младежка програма Panda Labs

През 2020 г. WWF България създаде нов отдел „Образование, иновации и младежка ангажираност“. Фокусът на работата му е обучението и овластяването на младежи, които да станат застъпници за устойчиво развитие на страната ни, за опазване на дивата природа и за справяне с климатичните промени. Като част от тази дейност организацията открива 2021..

публикувано на 17.01.21 в 15:26