Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азербайджан „ще воюва, докато арменците не напуснат земите му“

Разпространена от арменското министерство на отбраната снимка с останки от самолет.
Снимка: БТА

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се закани да воюва, докато арменските сили не напуснат спорния Нагорни Карабах в четвъртия ден от яростните боеве в региона, предаде Би Би Си.

„Имаме само едно условие: арменските въоръжени сили трябва да напуснат безусловно, изцяло и незабавно нашите земи“, заяви Алиев.

Над 100 са жертвите на най-тежките сблъсъци от години в района на Нагарни Карабах, който официално е част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Двете бивши съветски републики водеха война през 1988-1944 г. за територията. Въпреки че Армения подкрепя самопровъзгласилата се република, тя не я е признала официално.

Не е ясно и какво точно предизвика възобновяването на боевете, които са най-кръвопролитните от 1994 г., на фона на нарастващи страхове, че световни сили може да бъдат въвлечени в конфликта.

В сряда френският президент Еманюел Макрон заяви, че е изключително обезпокоен от войнствените послания от страна на Турция, твърд съюзник на Азербайджан.

Турция от своя страна посочи, че е готова да помогне на Баку да си върне анклава.

Междувременно арменското министерство на отбраната публикува снимка на арменски Су-25, за който обяви, че е свален от турски Ф-16 във вторник. Анкара отхвърли твърдението като „евтина пропаганда“, а Азербайджан посочи, че Армения лъже.

В същото време боец заяви за Би Би Си, че е нает миналата седмица в Северна Сирия и изпратен през Турция да воюва в конфликта. От турското президентство обаче настояха, че тази информация е „абсолютно безпочвена“.

Русия междувременно предложи да бъде домакин на мирни преговори между Армения и Азербайджан.

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял по телефона с колегите си от двете страни и е изразил готовността на Москва да посредничи за уреждане на конфликта помежду им.

От руското външно министерство заявиха, че в сраженията участват бойци от „незаконни въоръжени групировки“, „включително от Сирия и Либия“.

Това може не само да засили напрежението в зоната на конфликта, но да създаде дългосрочна заплаха за всички държави в региона, смятат в Москва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арменски доброволци се готвят да напуснат Ереван за Нагорни Карабах.

Президентът на Азербайджан и премиерът на Армения си отправиха обиди

В ефира на руската държавна телевизия президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян си отправиха взаимни обвинения за започването на бойните действия в Нагорни Карабах. Президентът Алиев и премиерът Пашинян се..

публикувано на 30.09.20 в 11:57
Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“

Милен Керемедчиев: Турция е в основата на ситуацията в Нагорни Карабах

„ Ситуацията в Нагорни Карабах сега е различна и в основата стои Турция, Ердоган и неговият план за изнасяне на конфликти извън страната. Турция се нуждае от външни кризи, за да може Ердоган да консолидира обществеността, която става все..

публикувано на 29.09.20 в 13:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хървое Маркович: Военното обучение в Хърватия може да бъде атакувано в съда

Идеи без налично законодателство стоят зад решението на хърватските власти да върнат казармата в страната от догодина. Това обясни в интервю за БНР Хървое Маркович от Центъра за икономическо образование в Хърватия. Това е НПО, което прави..

публикувано на 26.08.24 в 09:24

Разнобой сред туроператорите за бъдещия гаранционен фонд. Искат ревизия на текстовете

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Тринайсет души загинаха в наводнения на източния индонезийски остров Тернате

Тринайсет души загинаха на източния индонезийски остров Тернате, след като поройни дъждове причиниха внезапни наводнения. Залети бяха жилищни райони.  Най-тежко засегната от природното бедствие е провинция Северно Молуку, където е прекъснат..

публикувано на 26.08.24 в 08:57

Поройни валежи взеха жертва и нанесоха щети в Турция

Поройни валежи се изсипаха в редица окръзи на Централна Турция, като взеха жертва и нанесоха големи материални щети, съобщава БТА, като се позовава на новинарската агенция Ихляс. В окръг Кайсери река е преляла от коритото си и е причинила..

публикувано на 26.08.24 в 08:54
Павел Дуров

Телеграм: Павел Дуров няма какво да крие

Социалната платформа Telegram публикува официално изявление във връзка с ареста на основателя и Павел Дуров.   В него се посочва, че Теlegram спазва законите на Европейския съюз, включително Закона за цифровите услуги, а правилата за модериране..

публикувано на 26.08.24 в 08:52

Украйна зове Беларус да изтегли войските си от общата граница

Украйна заяви, че Беларус струпва войници по общата им граница и призова Минск да ги изтегли. Украинското външно министерство предупреди съседната страна да не допуска "трагични грешки" под натиска на Москва. Украинското Министерство на външните..

публикувано на 26.08.24 в 08:50

Кои авиокомпании отменят полетите си до Тел Авив

 Заради напрежението в Близкия Изток, френската авиокомпания "Ер Франс" спря полетите си до Тел Авив.  Самолети няма да летят и днес до тази дестинация, а кога полетите ще бъдат възстановени ще стане ясно след анализ на ситуацията, съобщиха..

публикувано на 26.08.24 в 08:48