Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Куцкова: Има желание, но липсват резултати - така може да се обобщи евродокладът

Записано е, че неспособността на правителството да се справи с корупцията е довела до протестите в страната, подчерта съдийката

Нели Куцкова
Снимка: БГНЕС

"Не виждам нищо ново от предишните доклади. Има опит, има желание, но липсват резултати. Така пред БНР съдия Нели Куцкова обобщи доклада на ЕК за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. По думите ѝ критиките към българската съдебна система в доклада са абсолютно основателни, но добави, че поради липса на воля за провеждане на истинска реформа, страдат хора, които съвестно си вършат работата.

Според нея има две похвали за съдебната система - едната е, че ВКС приключва делата в срокове, които са много по-добри от другите държави членки, а другата е, че работата на административните съдилища се е подобрила по отношение на спазването на сроковете.

"В отделите, които касаят парламента, са направени констатации, че регулаторната рамка в държавата е нестабилна, че законодателството много често се променя и не е предвидимо, че има случаи, в които с преходни и и заключителни разпоредби в един закон се променя друг закон, че между първо и второ четене закон се променят, без това да е било обсъждано със съответните заинтересовани страни", обясни тя.

В предаването "12+3" съдия Куцкова подчерта, че в доклада на ЕК е записано, че неспособността на правителството да се справи с корупцията е довела до протестите в страната.

Тя беше категорична, че не става дума за доноси от НПО и отделни хора от България, както евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев ги нарече, и посочи, че в края на доклада (на 24 и 25 страница) е записано представители на ЕК с кого са се срещали.

Съдия Нели Куцкова сподели, че изпитва неприятно усещане от това, че страната ни продължава да бъде под наблюдение от европейските институции, но уточни:

"Ако механизмът бъде прекратен и не се осъществява наблюдение над България, хептен зле ще станем, както и без това сме тръгнали по пътя на Унгария и Полша, но още не сме ги стигнали".

Тя изрази надежда, че някакъв механизъм от типа "Бръкни му в джоба, за да си свърши работата" би проработил, въпреки, че звучи тъжно да се надяваме на такъв контрол от Брюксел.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Нели Куцкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Комисия на ЕП одобри резолюция за продължаване на наблюдението на съдебната реформа в България

35 гласа „за“ 30 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и..

обновено на 01.10.20 в 21:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена..

публикувано на 02.10.24 в 11:08

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Първа копка на втория надлез над Бакърена фабрика

Столичната община започва изграждане на втори надлез над Бакърена фабрика.  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите Връбница, Надежда и Люлин, подчерта кметът Васил Терзиев

публикувано на 02.10.24 в 10:54
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради.  Пожарни екипи от Сандански..

публикувано на 02.10.24 в 10:37

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено,..

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Момчил Драганов

Момчил Драганов за предстоящите кино ленти

Вълнуващо кинолято изпратихме, зрителите сякаш вече окончателно се завърнаха към големия киносалон, готови да се потопят в магията на седмото изкуство.  Много филми пробудиха дискусии по различни теми, завърнаха се известни лица в киното,..

публикувано на 02.10.24 в 10:16

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да..

публикувано на 02.10.24 в 10:06