Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Опасно е конфликтът в Нагорни Карабах да не стане нова Сирия

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова

"Опасностите от конфликта в Нагорни Карабах е да не прерасне в пълномащабна война между Армения и Азербайджан, както и да не бъдат въвлечени и други държави, така че конфликтът да се интернационализира и да стане нещо от типа на Сирия". Това каза пред БНР Димитър Гърдев от Европейската асоциация за международни отношения.

В предаването "12+3" анализаторът посочи, че много удачно е било избрано времето за начало на тази операция от страна на Азербайджав:

"В Армения в момента има смяна на властта с един нов човек - Никол Пашинян, който дойде с цветна революция, който няма топли връзки с Москва, която е основният съюзник на Армения, там се обтегнаха отношенията и Азербайджан видя един отворен прозорец".

Според него във военните действия, започнали в неделя, 27 септември, ясно се вижда настъпателна операция от страна на Баку и посочи, че един армейски корпус с 5 бригади - 20 000 души, с идеята да се постигне бърза победа, но военните действия според него показват, че това не е постигнато.

"Това, което се наблюдава не е пълномащабна война, което означава, че целите, които си е поставила Азербайджан, са ограничени във времето и като задачи. Те не го и крият вече, кои са целите - овладяването на тези 7 района, които са около Нагорни Карабах", обясни международният анализатор.

По думите му бойните действия се водят на територията на Азербайджан, тъй като Нагорни Карабах не е признат като субект на ООН и не е признат като независима държава дори от Армения.

Гърдев прогнозира, че конфликтът ще бъде ограничен чрез една локална победа, с която Азербайджан да възвърне контрола си върху тези спорни райони, защото нито една от държавите в спора не е в състояние да води дълготрайна война. Според него там ще има периодични бойни действия, но конфликтът няма да получи трайно решение. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Димитър Гърдев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европейските лидери обсъждат Беларус и Нагорни Карабах

Европейските лидери се събират на специално заседание днес и утре, за да обсъдят последните събития в глобален мащаб, единния пазар и дигиталната трансформация.  Днешното заседание, което ще започне в ранния следобед, е посветено на..

публикувано на 01.10.20 в 07:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 3000 регистрирани престъпления срещу жени и момичета във Великобритания всеки ден

Насилието срещу жени и момичета е "национално извънредно положение“ с близо 3000 регистрирани престъпления всеки ден, предупреждава в нов доклад водещ британски полицейски началник, предаде Пи Ей мидиа, цитирана от ДПА. Според доклада, изготвен по..

публикувано на 23.07.24 в 09:22
Университетската болница

Детето, оцеляло след смъртоносен инцидент с мълния в Стара планина, е в добро състояние

Оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче е в добро състояние. Това съобщиха от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Детето беше докарано в здравното заведение с линейка от Карлово, след свалянето му от планината с..

публикувано на 23.07.24 в 09:08
Христо Христев

Христо Христев: По-лошо от най-лошото управление е да няма управление

"Изборите са най-легитимният способ за излъчване на управление, но тази формула е вярна, когато в резултат на изборите действително се излъчва управление. Ние не сме в тази хипотеза ." Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател в..

публикувано на 23.07.24 в 08:53

Радев призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам МС да предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и..

публикувано на 23.07.24 в 08:30
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на..

публикувано на 23.07.24 в 08:27
Воден салют посреща машините.

Словакия получи от САЩ първите си два изтребителя Ф-16

Словакия получи вчера първите два от 14-те нови изтребителя Ф-16 Блок 70, които ще заменят произведените в Русия самолети, които тя вече дари на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Словакия разчита на централноевропейските си съседи за..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Даренията - архивни..

публикувано на 23.07.24 в 08:16