Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дронът днес и утре

Снимка: БГНЕС

Вече е въпрос на време да се разработят правила, по които дроновете да участват във въздушния трафик, така че да са безопасни за останалите участници във въздуха и за хората на земята. Това каза пред БНР Антон Пулийски, който през последните години е ангажиран с развитието на дрон обществото в България.

Ново законодателство за дроновете ще ни задължи от януари догодина да проверяваме дали машината, която притежаваме, попада под регулация, предупреждава Пулийски. 

Вече се водят разговори за създаването на правила за дроновете. Това се случва в рамките на европейски регламенти, които ще влязат в сила в края на тази и началото на следващата година. Европейските правила са оставили доста възможности на държавите да разработят по-детайлни собствени регламенти. 

В събота и неделя предстои близо 28 състезатели да премерят сили в националното състезание за дронове.

Архив Антон Пулийски

Като „Формула 1“ за дронове – така Антон определя поредното за тази година състезание. Засега са се записали 28 участници, те са от България заради епидемичната обстановка. Гилдията нараства - този извод си правят организаторите на проявата.

Дронът обаче не е само спорт, твърди Антон Пулийски. По думите му приложенията на машината се увеличават, а хората започват да възприемат дроновете все повече като част от случващите се промени в средата около нас.

„В България имаме възможност да използваме дроновете както за заснемането на различни обекти просто като камера във въздуха, така и за заснемане със специфични сензори във връзка с отчитането на характеристики от почвата, културите, в аграрния сектор. Би могло дронът да се използва за обследване на критична инфраструктура – далекопроводи, газопроводи“, пояснява Пулийски.

Той е категоричен, че паралелно с нарастващия интерес към дроновете се наблюдават и все повече опити за приспособяване към бизнеса. „Преди три години с българска фирма направихме тестова доставка на бургер с дрон.“

Детайли по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“. „Горчилката и неприятното лично отношение на председателя към определени партийни кадри, не само към мен,..

публикувано на 18.01.21 в 09:16