Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се кандидати за 190 работни места в производството и услугите във Велико Търново

| обновено на 07.10.20 в 19:10
Снимка: Здравка Маслянкова

В световния ден за достоен труд на трудова борса във Велико Търново работодатели предложиха 190 свободни работни места в производството, строителството и туризма.

В деня на достойния труд пред бившия профсъюзен дом във Велико Търново се изви опашка от хора. Десетки безработни дойдоха, за да се срещнат с работодателите, да си поговорят очи в очи, да проверят има ли пресечна точка в очакванията на двете страни. С папка с документи, доказващи уменията ѝ, на опашката е 31-годишната Силвана, загубила работата си в коронакризата: 

Достоен труд за мене е работата, която обичам, която ме прави щастлива, и която да върша с удоволствие. Мястото на парите също е важно в днешно време и вече е според зависи от сферата, в която работим. В сферата на туризма съм работила, мога да работя и в административен офис. Поради коронавируса се наложи да затворят офиса в нашата агенция“.

Мелиха също е на опашката за работа, била метачка, до пенсия ѝ остават 20 години:

Работих в „Зелени системи“ в Общината. От 5-6 месеца съм без работа. Вземах пари от борсата, но свърши борсата. Търся си работа за чистачка, хигиенистка. Като дойде гласуването, казват: “Гласувай за мене“. Нали гласуваме, а пък никой не помага с нищо. Нямам образование, това е пречка. Аз, ако съм учена, охо, тук ли ще идвам да чакам на опашката?“ 

Надеждите на някои от безработните бяха попарени:

„Тук като гледам такава работа не виждам. Аз по принцип съм специалист в дадена област и като гледам какво е изнесено, такава работя няма. Специалист съм в оръжейната промишленост“.

„Аз никога не съм работил цял живот. Завършил съм Националния военен университет и съм затънал в блатото. Съкратиха ме 8 месеца след дипломирането, поради стечение на обстоятелствата. Надявам се да си намеря работа по специалността -офицер от запаса, лейтенант, инженер“.

190 свободни работни места предложиха на трудовата борса 12 работодатели от Велико Търново. Големите производствени фирми са се справили сами, реорганизирали са производство, пускали са работници в отпуск, но не се стигнало до съкращения, не са ползвали и държавните програми за запазване на работните места.

Димитър Захариев, управител на компания за производство на торбички, която търси настройчици на машини коментира:

Трансформиране на производството с промяна на изделията, пускане на нови изделия съобразно конюнктурата на пазара и по този начин да се стабилизираме. Към момента нещата нормално се движат от производствена гледна точка. Машините са специфични, като всеки новопостъпил служител, работник има въведение, докато получи необходимата квалификация. Заплати - няма ограничение на таван на заплащането“, посочи  Димитър Захариев.

Ания Дончева от шивашка фирма, където има свободни места за шивачки, гладачки и технолог заяви, че не се е наложило да ползва някоя от мерките на държавата:

"В периодите на липса на доставки пуснахме персонала в платен отпуск".

С марката 60 на 40, която в туризма прерасна на 80 към 20, всичките си работни места е успял да запази Александър Карачолев:

„Ползвахме мярката 60 на 40, запазихме всички".

Според Карачолев мярката е ефективна: "В момента трудно се намират хора, но винаги има нужда от кадри, които имат желание да работят, имаме нужда от готвачи, бармани, сладкари“.

В началото на есента безработицата във Велико Търново е 5,2 %, което е значително под средното за страната.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на КОНПИ и НАП

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на Антикорупционната комисия или Националната агенция за приходите, свързани с твърденията за оказван натиск върху представители от ДПС.  По-рано днес народни представители от ДПС, лоялни на Ахмед Доган, излязоха с позиция, в която казват, че не са получили..

публикувано на 30.07.24 в 16:24
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дава брифинг след срещата в НС с Красимира Катинчарова - нечленуваща в парламентарна група (от бившата ПГ

Докъде стигнаха разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за кабинет с третия мандат

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Трето дете е починало след нападението с нож в град Саутпорт

Трето дете е починало след нападението с нож в детска занималня в град Саутпорт, Северозападна Англия, съобщиха от местната полиция. Пет деца и двама възрастни остават в тежко състояние.  9-годишното дете е починало в резултат на получените наранявания.  Властите смятат, че двамата възрастни са били ранени, докато се опитвали да защитят децата,..

публикувано на 30.07.24 в 15:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Нямаме регистър на енергийно бедните, никой не иска да свърши работата

След година и половина битовите потребители излизат на свободния пазар на ток, а все още не се знае колко са енергийно бедните домакинства в България. След като бе приета дефиниция, законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в интервю пред БНР за л иберализацията на..

публикувано на 30.07.24 в 15:48

Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар

Предупреждение за евакуация издаде системата BG-ALERT за жителите на села в община Струмяни, първо в Каменица и Кърпелево, заради големия пожар, който избухна в района. Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица В потушаването на огъня са се включили и хеликоптери, на терен са пожарникари и доброволци, съобщи..

публикувано на 30.07.24 в 15:16
Деница Сачева

Сачева: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат за правителство, срещите са добра основа за следващото НС

Многократно сме казали, че няма да подкрепяме други мандати, освен първия, коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева преди началото на заседанието на Комисията по европейски въпроси. При първия мандат предложихме всички тези срещи, припомни тя. По думите ѝ е хубаво да има диалог, да се провеждат срещи...

публикувано на 30.07.24 в 14:53

Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Застрашени са жителите на село Каменица и е започнала евакуация. На място е пристигнал и директорът на ГДПБЗН Александър Джартов. Два самолета от планината Славянка са пренасочени към Малешево и са направили обливания в..

публикувано на 30.07.24 в 14:14