Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири станции ще измерват качеството на въздуха в Русе

Днес се проведе заседание на парламентарната комисия по околна среда и водите
Снимка: БГНЕС

Русе ще бъде единственият град в страната, освен столицата, в който четири станции ще измерват качеството на атмосферния въздух. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който беше изслушан от ресорната парламентарна комисия.

Въпреки че министерството е изпълнило задълженията си, стриктният контрол върху промишлените обекти в града ще продължава, подчерта Димитров:

"МОСВ - четири станции, имате ги, съдействието на РИОСВ - имате го. Установен нарушител ще бъде санкциониран безкомпромисно. Какво повече искате да ви го гарантирам. Ако искате допълнителни уреди, нека Русе да ги закупи, да ги сложи, защото в момента Русе си мият ръцете с нас. Не е достатъчно да обичате града, дайте нещо от себе си в бюджета, купете една станция, преоборудвайте“.

Министър Димитров призова регионалната здравна инспекция да изпълнява своите отговорности и поясни, че това е институцията, от която зависи изготвянето на оценка за здравния риск за живущите в района. Контролните функции трябва да се осъществяват от директора на регионалната екоинспекция и местната власт:

"И да накажем действително виновния. И аз имам своите подозрения, че измерителните уреди в някои заводи не са на точното място, а на друго, че през нощта се отварят люкове и нарочно се изпуска, но всички работници си мълчат, за да си запазят работните места, а всички наоколо не виждат какво се случва, но това са само подозрения и не мога да кажа ти, ти и затуй нямаме право", каза екоминистърът Емил Димитров.

Активно участие по време на изслушването взеха депутатите от парламентарната група на БСП. Крум Зарков призова проблемът да бъде разпознат като национален казус, по който всички депутати и парламентарни групи да вземат отношение. 

Вече 35 години щом се спомене Русе, става дума за въздуха му. И той все е отровен. Първо румънски хлор, сега инвеститорски, клас А.

Поне трима от последните министри са заявявали, че са съпричастни към Русе и гражданите му, а проблемът си остава. Работата толкова се е вмирисала, че държавата изглежда предпочита да се прави на безсилна, отколкото да се разрови в политическите и икономическите връзки на най-високите нива.

Дауд Ибрям, на два пъти беше начело на екоинспекцията в Русе, но след като тръгна да се бори срещу замърсителите, си тръгна от службата. Пред „Хоризонт“ той каза:

„Русе стана заложник на корпоративни интереси. Проблем, който беше създаден от МОСВ и сега 8-10 години по-късно МОСВ е институцията, която трябва да реши този проблем и Русе да няма проблеми с чистотата на въздуха. Едно от основните предприятия, сочено за потенциален замърсител на въздуха, създава проблемите. Въпросът е да се спазват всички условия в подписаното комплексно разрешително. Това, което подозираме, и това, което институциите твърдят, че няма замърсяване, на практика има. Има отделяне на неорганизирани емисии в околната среда. И понеже процесът е цикличен, това става като бумеранг“.

Казано накратко - ако печката ви вкъщи пуши и от комина бълват сажди, но на задната входна врата към двора не се усеща нищо, значи печката не пуши. Тоест, трябва да се сложат измервателни устройства там, където им е мястото, а не където на инвеститорите би им е било удобно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти.   "Ще има случаи, при които избиратели гласуват за Европарламент, но се подписват в списъка за..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По нареждане на кмета на града Първан Дангов (БСП) обаче то е поставено отново. Това разказа за БНР..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради падналия дъжд. Причините за катастрофата, както ѝ за възникването на пожара в камиона се изясняват ...

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси в Делегацията на ЕС в Южен Судан.  По инициатива на Яшке преди повече от 30 г. в Русе е създадена..

публикувано на 09.05.24 в 15:43
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Само 3 места не стигат на ВМРО-ДПМНЕ, за да има пълно мнозинство в парламента на Северна Македония след вчерашни избори. Дясната партия, която постоянно използваше антибългарска реторика в предизборната си кампания, спечели разгромна победа на парламентарния вот, а нейният кандидат - Гордана Силяновска, ще бъде първата жена президент на страната...

публикувано на 09.05.24 в 15:38

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният Никулден е православен празник, на който се почита Св. Николай Чудотворец – небесният покровител на..

публикувано на 09.05.24 в 15:00