Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Муудис" повиши дългосрочния рейтинг на България

| обновено на 10.10.20 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Муудис" повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.  Оценката се дължи на очакването за запазване на фискалната стабилност, но допускането е за временно повишаване на дефицита и държавния дълг.

Това е първата оценка след присъединяването ни към валутния механизъм, предхождащ еврозоната и Банковия съюз.

Българската икономика ще отбележи спад от 3,5 на сто тази година, а хазната ще завърши с дефицит от три на сто, прогнозира "Муудис". Въпреки като цяло добрата оценка агенцията за кредитен рейтинг извежда на преден план необходимостта от борба с корупцията и реформа в съдебната система.

В профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов отбелязва, че за последните два месеца това е втората авторитетна международна агенция, която дава позитивна оценка на България.

"Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса", заключава министър-председателят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът възложи спешни разговори с Румъния заради проблема с опашките на "Дунав мост" при Русе

Премиерът Димитър Главчев е възложил на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регоналното развитие да разговарят с румънските си колеги за предприемането на спешни мерки за преодоляване на проблема с опашките от тежкотоварни автомобили на „Дунав мост“ при Русе. В момента камионите изчакват близо 30 часа да минат "Дунав мост". От граничния..

публикувано на 28.08.24 в 15:18
Дан Йоргенсен

Дания е номинирала Дан Йоргенсен като свой кандидат за европейски комисар

Дания е номинирала Дан Йоргенсен като свой кандидат за европейски комисар, предаде "Ройтерс". Йоргенсен е настоящ министър в лявоцентристкото правителство на скандинавската страна, като отговаря за климатичните политики.  От 2004 до 2013 г. той беше евродепутат от групата на "Прогресивния алианс на социалистите и демократите".  В настоящата Европейска..

публикувано на 28.08.24 в 15:11
Добромир Живков

Добромир Живков: И двете ДПС-та могат да влязат в следващия парламент

Електоралният потенциал на ДПС дава основание да мислим, че ще има електорален ресурс за влизане в НС и на двете политически сили, ако те се разделят.  Това заяви пред БНР социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.  "Независимо от фракцията, към която се самоопределят избирателите на ДПС понастоящем, се вижда висока степен на..

публикувано на 28.08.24 в 14:47

Израелската армия е изпратила танкове в Хан Юнис

Израелската армия е изпратила танкове в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, предаде "Ройтерс". Съобщава се за загинали. По-рано бе съобщено за най-малко 11 убити палестинци при мащабна операция на изрелската армия в северните части на окупирания Западен бряг. Израелските танкове са направили изненадващо настъпление в центъра на Хан Юнис, твърдят местни..

публикувано на 28.08.24 в 14:46

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос. Властите забраниха достъпа на туристи до шест плажа. По бреговете до град Волос събират тонове мъртва риба. Досега санитарните власти изчистиха 60 тона риба. Води се предварително разследване, за да се установят причините за този инцидент, съобщават от прокуратурата. Тонове мъртва риба..

публикувано на 28.08.24 в 13:56
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Целта ни за промените в Конституцията е да покажем, че в НС има поне 180 мислещи депутати

Надяваме се в 50-ото НС да има 180 мислещи депутати и да не чакаме двумесечен срок, а предложените промени в Конституцията да бъдат приети, каза Красимира Катинчарова, депутат от разпадналото се "Величие", в интервю пред БНР. Дебютиращата в НС политическа сила внесе предложение за промени в Конституцията на България, за да се върне..

публикувано на 28.08.24 в 13:56
Николай Василев

Николай Василев: Инфлацията е последният проблем, няма политическа воля за еврозоната

Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля. Това мнение изказа пред БНР икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.  "За мен на последно място проблемът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и сега в еврозоната, можехме..

публикувано на 28.08.24 в 13:39