Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчо Чолаков: Министерският съвет може да реши дали Обзор да се обособи в отделна община

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас
Снимка: БНР Бургас


Единствено по брой на население Обзор и шестте села не отговарят на условието да се обособят в отделна община. Това коментира за БНР-Бургас областният управител Вълчо Чолаков след направената проверка на документацията, внесена при него. Минимумът за население на една община е 6 000 души, каза той и поясни, че това може и да не бъде взето предвид.

"Има член в закона, който казва, че в случаите, в които географски, стопански, комуникационни, исторически и други причини, правят невъзможно изпълнението на някой от условията за образуване на община, тогава Министерският съвет може да вземе решение за създаване на нова община, т. е. законодателят е предоставил правомощието по целесъобразност, Министерският съвет да вземе такова решение", уточни областният управител Вълчо Чолаков.

Дори общинският съвет в Несебър да откаже да насрочи референдум, гражданите могат да поискат това от мен, поясни Вълчо Чолаков. Дори при положителен резултат от допитването, крайното решение дали ще се обособи нова община е в ръцете на Министерския съвет. 

Подробности в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.