Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: Надявам се електронизацията да затвори вратите за злоупотреби с ТЕЛК

При новата ТЕЛК система трябва да остане и старият начин за подаване на документи

Снимка: Светла Милчева

„Българските власти се задействаха и най-после разбраха, че в света електронизацията отдавна е в ход и е огромно удобство за гражданите и администрацията“. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация по повод дълго чаканата информационна система за контрол на медицинската експертиза. Днес е  официалното й представяне и от утре тя трябва да заработи.

„Надявам се постепенно и поетапно да отпадне висенето по опашки" , посочи д-р Хасърджиев

По повод необходимостта от електронния подпис и това, че ще има пенсионери, които няма да го направят, защото подписът се заплаща, смятам че за тези хора остава и старият начин за подаване на документацията, и се надявам при доста по – облекчен режим и с по-малко чакане“,  поясни още Станимир Хасърджиев.

„Вече има възможност да получиш електронен подпис и от вкъщи. Така че това не е пречка, пречка ще е това дали всеки ще може да се справи с новата информационна система.

Проблемът на нашите ТЕЛК- ове е, че тя е широко отворена врата за тези, които искат да злоупотребяват и се надявам електронизацията да затвори тези врати.

От друга страна тя е направена така, че затруднява хората, които действително се нуждаят от помощ.

Самата система досега е зле построена и не е в интерес на пациента, тя губи времето на всички, тя не е направена така, че да води до спестени пари от това, че този пациент няма да достигне до усложнения.

Докато това е така, ще има винаги въпроса „Аз сега защо да пиша документи за този пациент", коментира д-р Хасърджиев.


Още по темата чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин е арестуван на остров Крит за множество телефонни измами

Българин беше арестуван на гръцкия остров Крит заради множество телефонни измами. Заподозреният се е издал, като харчел много пари за развлечения. Властите не са имали сигнали за престъпната дейност на българина, но им направило впечатление, че дълго време живее в скъп хотел и харчи огромни суми за развлечения. След проверка на записите от..

публикувано на 29.08.24 в 16:05

Само 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ

Едва 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ , като за една голяма част от тях това се е случило по време на шофьорските курсове и то доста отдавна.  Днес малцина си дават сметка, че има много ситуации, при които можем да сме полезни , н о си казваме "На нас това не може да ни се случи!". Не така мислят обаче доброволците на..

публикувано на 29.08.24 в 15:37

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%...

публикувано на 29.08.24 в 15:35

ЦИК не може да коментира кое от двете крила в ДПС ще получи регистрация за изборите

На този етап Централната избирателна комисия не може да коментира кое от двете крила на ДПС ще получи регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври - на Ахмед Доган или на Делян Пеевски. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева: "Предполагам, в Софийския градски съд има регистрирана една партия с наименование "Движение за..

публикувано на 29.08.24 в 15:23
Демонстрираха как работят дефибрилатори в Софийското метро. С тях и немедици може да спасяват пътници със сърдечен арест

На 16 октомври анестезиолози обучават ученици за оказване на първа помощ в училище

В момента правим организация за кампанията за първа помощ в училищата,  за да сме максимално полезни на максимално много места тази година. Целта ни е да покрием максимален брой училища в страната. Идеята е да става по-мащабно обучението, защото учениците са хиляди и ефектът е значим, когато обхванем максимална част от тях. Това сподели..

публикувано на 29.08.24 в 15:07

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48