Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Спирова: В България и Великобритания наблюдаваме два отчаяни популистки режима

Ваксината срещу Covid-19 е начин светът да излезе от паузата, в която изпадна, смята журналистът

Мария Спирова
Снимка: БНР

На избори в България мирише от юли насам, а догодина вече ще вони до степен да са ни насълзени очите, каза в предаването „Хоризонт до обед" журналистът Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания.

Протестите днес са протести не само на поколението, което се чувства измамено от 2013-а, но и на поколението, за което 2013-а беше още някакво парти, защото те бяха деца.“

В България и Великобритания наблюдаваме два отчаяни популистки режима, при които липсва управленска компетентност, но за сметка на това цялата инвестиция на ресурси се излива в управление през пропаганда, смята журналистът.

През обещания, които от кота нула са неизпълними и биват шприцовани отгоре с още обещания, които от кота нула са неизпълними. Това са хора, които нямат никакъв проблем да дадат заден ход за нещо, в което са се клели в предишните седмици. До пълно побъркване на публиката. До невъзможност на публиката въобще да ги държи под контрол. Идеята е обществото да бъде зашеметено и да се оттегли в личното си пространство и да ги остави да управляват по телевизора“, коментира Мария Спирова. По думите й, в България това се случва през джипка, а във Великобритания по по-префинен начин. 

Мария Спирова е доброволец, участник в изпитания на ваксината на Университета в Оксфорд срещу Covid-19.

„Една личност не може да се свежда до понятието антиваксър. Аз напълно уважавам скептицизма на хората към фармацевтичната индустрия. Не искам да се обръщам към хора, които проявяват този скептицизъм, с идеята, че по принцип са сбъркали. Не, по принцип не са сбъркали, но реалността, в която се намираме, е една и съща“, коментира журналистът.

За мен ваксината е най-вече начин да се преодолее тази пауза, в която светът изпадна през тази година и от която не може да излезе. Защото хората, които са уязвими, могат да бъдат защитени. В крайна сметка не е нужно всички да си поставим тази ваксина“, заяви Спирова пред БНР. Ваксината би помогнала и на тези, които смятат че нямат нужда от помощ, да живеят свободен живот, допълни журналистът.

Ние сме в етап, в който ваксината все още се тества за безвредност и ефективност едновременно, уточни Мария Спирова.

В хода на следващите месеци учените очакват да установят дали при доброволците, срещнали се с вируса, ваксината „помага на организма повече, отколкото една нормална здрава имунна система би си помогнала сама“.

При клиничните изпитания потоците се разделят на две – на едната група се поставя ваксина срещу менингит (в случая плацебо), а на другата – реална ваксина срещу Covid-19.

„Това е тънкостта на изследването. Идеята е доброволните участници да не знаят коя ваксина им е поставена, за да не могат неволно, знаейки какво се случва, да сътрудничат на лаборантите и на учените, като им дават обратна връзка, която те биха искали да чуят. На практика ние трябва да не знаем, това знание да не предопределя поведението ни.“

Самото изпитване трае десет месеца, а двете получени дози ваксина са били разделени от едномесечен интервал. Спирова ще научи едва през 2021 г. коя от двете ваксини са й поставили.

„Когато се мащабира едно такова изпитване, когато хиляди хора получат ваксина, обикновено някой от тях получава реакция, която не е желана. Това е част от естеството на работата с медикаменти. В този смисъл не съм била изненадана, че се стигна до спиране на проучването“, изтъкна Мария Спирова.

По време на клиничните изпитвания от доброволците се очаква да спазват строг режим, докладват, взема им се кръв.

„Ние получаваме цяла „библиотека“ от PCR тестове, която държим вкъщи, всеки петък си ги поставяме сами и ги изпращаме с бърза услуга до определена лаборатория. Всеки понеделник получавам sms с резултат“, разказа още Мария Спирова.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен ?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания. Книгата е предназначена за момичета на..

публикувано на 20.10.20 в 12:48

Повече часове за упражнения по математика за учениците от 5-и до 7-и клас

Повече часове за упражнения по математика за учениците в 5-и, 6-и и 7-и  клас, както и усвояване на умения и решаване на житейски казуси по природните науки - география, физика и химия. Това предлагат Министерството на образованието и науката.  В началото на тази година просветното министерство проведе мащабно допитване до..

публикувано на 19.10.20 в 13:02

Есента на протеста - има ли ясна посока

„ Онова, заради което хората са на улицата, е промяна на една система, в която живеем вече поне 20 години и която продължава цинично да се нарича преход . А тя не е преход. Тя е добре преходила система, чийто основен механизъм е корупцията в латинския смисъл на думата, което означава разруха, разложение и от тази разруха и разложение определени..

публикувано на 18.10.20 в 14:07
Н. Пр. Наргиз Гурбанова

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан защитава суверенна територия от арменската агресия

Азербайджан има легитимното право да защити територията си в отговор на военната агресия на Армения , заявява в интервю за Българското национално радио Н. Пр. Наргиз Гурбанова - извънреден и пълномощен представител на Баку в София. Посланик Гурбанова предупреждава, че Ереван търси военен конфликт с цел разширяване на територията си и..

публикувано на 16.10.20 в 10:59
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Доброслав Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“ , коментира в „Преди всички“ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската..

публикувано на 16.10.20 в 08:06