Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Спирова: В България и Великобритания наблюдаваме два отчаяни популистки режима

Ваксината срещу Covid-19 е начин светът да излезе от паузата, в която изпадна, смята журналистът

Мария Спирова
Снимка: БНР

На избори в България мирише от юли насам, а догодина вече ще вони до степен да са ни насълзени очите, каза в предаването „Хоризонт до обед" журналистът Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания.

Протестите днес са протести не само на поколението, което се чувства измамено от 2013-а, но и на поколението, за което 2013-а беше още някакво парти, защото те бяха деца.“

В България и Великобритания наблюдаваме два отчаяни популистки режима, при които липсва управленска компетентност, но за сметка на това цялата инвестиция на ресурси се излива в управление през пропаганда, смята журналистът.

През обещания, които от кота нула са неизпълними и биват шприцовани отгоре с още обещания, които от кота нула са неизпълними. Това са хора, които нямат никакъв проблем да дадат заден ход за нещо, в което са се клели в предишните седмици. До пълно побъркване на публиката. До невъзможност на публиката въобще да ги държи под контрол. Идеята е обществото да бъде зашеметено и да се оттегли в личното си пространство и да ги остави да управляват по телевизора“, коментира Мария Спирова. По думите й, в България това се случва през джипка, а във Великобритания по по-префинен начин. 

Мария Спирова е доброволец, участник в изпитания на ваксината на Университета в Оксфорд срещу Covid-19.

„Една личност не може да се свежда до понятието антиваксър. Аз напълно уважавам скептицизма на хората към фармацевтичната индустрия. Не искам да се обръщам към хора, които проявяват този скептицизъм, с идеята, че по принцип са сбъркали. Не, по принцип не са сбъркали, но реалността, в която се намираме, е една и съща“, коментира журналистът.

За мен ваксината е най-вече начин да се преодолее тази пауза, в която светът изпадна през тази година и от която не може да излезе. Защото хората, които са уязвими, могат да бъдат защитени. В крайна сметка не е нужно всички да си поставим тази ваксина“, заяви Спирова пред БНР. Ваксината би помогнала и на тези, които смятат че нямат нужда от помощ, да живеят свободен живот, допълни журналистът.

Ние сме в етап, в който ваксината все още се тества за безвредност и ефективност едновременно, уточни Мария Спирова.

В хода на следващите месеци учените очакват да установят дали при доброволците, срещнали се с вируса, ваксината „помага на организма повече, отколкото една нормална здрава имунна система би си помогнала сама“.

При клиничните изпитания потоците се разделят на две – на едната група се поставя ваксина срещу менингит (в случая плацебо), а на другата – реална ваксина срещу Covid-19.

„Това е тънкостта на изследването. Идеята е доброволните участници да не знаят коя ваксина им е поставена, за да не могат неволно, знаейки какво се случва, да сътрудничат на лаборантите и на учените, като им дават обратна връзка, която те биха искали да чуят. На практика ние трябва да не знаем, това знание да не предопределя поведението ни.“

Самото изпитване трае десет месеца, а двете получени дози ваксина са били разделени от едномесечен интервал. Спирова ще научи едва през 2021 г. коя от двете ваксини са й поставили.

„Когато се мащабира едно такова изпитване, когато хиляди хора получат ваксина, обикновено някой от тях получава реакция, която не е желана. Това е част от естеството на работата с медикаменти. В този смисъл не съм била изненадана, че се стигна до спиране на проучването“, изтъкна Мария Спирова.

По време на клиничните изпитвания от доброволците се очаква да спазват строг режим, докладват, взема им се кръв.

„Ние получаваме цяла „библиотека“ от PCR тестове, която държим вкъщи, всеки петък си ги поставяме сами и ги изпращаме с бърза услуга до определена лаборатория. Всеки понеделник получавам sms с резултат“, разказа още Мария Спирова.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31
доц. Григор Сарийски

Григор Сарийски: Щетите от Плана за възстановяване ще бъдат повече от ползите

" Щетите от вкарването на Плана за възстановяване в действие ще бъдат доста повече от ползите ".  Това мнение изказа пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той допусна обвързване на спиране на предвидени средства заради неприетата от България Истанбулска конвенция: "Става дума за формулировки, които отварят..

публикувано на 26.07.21 в 16:01
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Никой не е свалил от дневния ред още едни избори

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. (...) Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство.“ Това каза в своя..

публикувано на 26.07.21 в 08:49
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Случаят с "Пирогов" е знак, че здравната реформа не търпи отлагане

" Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане , още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна".  Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Директорът на "Пирогов"  проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната..

публикувано на 25.07.21 в 10:05
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без диалог правителството ще е жертва на конюнктурни интереси и комбинации

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява, каза пред БНР   доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП. Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост..

публикувано на 23.07.21 в 07:58

Катя Михайлова: Младите и ерудирани българи са в България

„Младите и ерудирани българи се намират в България. Не е необходимо да ги търсим пръснати по света. Тук са се родили, тук са живели, тук до момента са влагали всичките си капитали – човешки, социални, финансови.  Българите в България са младите, ерудирани, образовани българи, които могат тази промяна, която в момента се случи, да я овладеят . Защото..

публикувано на 22.07.21 в 09:35
Калоян Буковски

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това мнение изрази в интервю за БНР  Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“ . В..

публикувано на 22.07.21 в 08:48