Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуството на барока" с Анна Фусек, Жорди Савал и още прекрасни музиканти

Анна Фусек
Снимка: annafusek.com

След откриването на 6 октомври с концерт на изключителния нидерландски блокфлейтист Ерик Босграаф фестивалът "Изкуството на барока" продължава и отново пространството на столичното Ларго ще бъде сцена за гости от чужбина - на 14 октомври от 18 часа там ще свирят Анна Фусек - блокфлейта и барокова цигулка, Джанлука Джеремия - лютня и Людовико Минази - бароково виолончело, с участието и на българската цигуларка Зефира Вълова, която е артистичен директор на фестивала.

14-ото издание на форума за старинна музика е по-компактно, заради условията и ограниченията, наложени от пандемията, но не се отказва от традиционните връзки със забележителни изпълнители на старинни инструменти от цяла Европа - с надежда те да се осъществят, въпреки всичко.

Концертът в сряда е под надслов "Виртуозите на XVII век" и е с италианска програма, а в афиша следват "Барок и съвременност" с изгряващата звезда Ева Зайчик, гостуване на гръцки музиканти за отбелязване на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен и "Барок за всички" с талантливи деца-изпълнители, а за финал - "Копнеж по екзотичното" с шедьоври на късния барок. С надежда организаторите очакват да се осъществи в края на ноември и гостуването на големия гамбист Жорди Савал в програма, обвързваща музикално Изтока и Запада, в която към интернационалния ансамбъл ще се присъедини и българският кавалджия Недялко Недялков.

Чуйте повече за акцентите в тазгодишното издание на фестивала "Изкуството на барока" от разговора с артистичния директор Зефира Вълова в първия звуков файл.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представихме и една от звездните гостенки тази година - Анна Фусек, която свири на блокфлейта, цигулка и пиано, специализирала философия и музикология, както и актьорско майсторство. Тя е сред най-търсените изпълнителки на старинна музика в Европа, работи с елитни ансамбли.

"Аз и Зефира се запознахме в ансамбъл Il Pomo d'Oro преди няколко години. Много съм щастлива, че най-накрая намерихме общ проект с камерна музика, защото досега не сме свирили заедно по този начин, а само в оркестър, и се радвам да си партнирам с толкова добра цигуларка и с останалите тук, в София.

Заедно участвахме и в проекта на Джойс ДиДонато, наречен “Във война и мир”. Смятам, че е много ценно нейното усилие да промени стандартната концертна форма. По някакъв начин тя превръща концертите си в шоу - със светлини, специални костюми и т.н. Може би не винаги е посоката, в която аз бих поела, но въпреки това мисля, че е чудесно, че някой се опитва да разбие правилата за правене на класически концерт. И, разбира се, има значение, че тя го прави по нейния блестящ начин. Моето мнение е, че класиеските сцени имат нужда от определени импулси в посока на експеримента с актьорко участие, или с видео - разбира се, че винаги съществува риск, защото вниманието на публиката може да бъде отклонено от главното, но е важно да се опитва в търсенията как да се съчетават изкуствата, за да се създава нещо ново на сцената."

Интервюто с Анна Фусек чуйте във втория звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Блокфлейтистът Ерик Босграаф откри фестивала "Изкуството на барока" 2020

Холандският виртуоз Ерик Босграаф не за първи път радва почитателите на фестивала "Изкуството на барока" с уникалното си присъствие, но както казва артистичният директор Зефира Вълова, той "обича да гъделичка българската публика и да я закача с..

публикувано на 08.10.20 в 15:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър...

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови..

публикувано на 19.04.24 в 14:59