Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Танева: Поисканата оставка на Караянчева е инструмент в предизборната ситуация

доц. Албена Танева
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Поисканата оставка на Караянчева е инструмент в предизборната ситуация", така коментира пред БНР доц. Албена Танева - политолог и университетски преподавател, подписката с искане за отстраняването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, подкрепена от 96 народни представители от БСП и ДПС, внесена в деловодството на парламента. Тя подчерта, че искането за оставка може да се гледа и в светлината на търсенето на консолидация на политическите субекти в процеса по-нататък.

"Всички търсят да максимизират своите резултати при изборите, когато и са проведат те, извличайки пределно полезното от една вече хронична криза. ... Въпрос на изключително умение на всяка една от политическите сили е да се държи така, че не просто да е добра в инженеринга, а да е добра в онова, което ще бъде денят, който е след това".

Доц. Танев обясни, че този ден - след изборите - ще е един процес и когато вече има нова конфигурация в следващия парламент, да се справят с излъчването на органите на влас, които да се справят със ситуацията така, че да не попаднат в слаба позиция.

В предаването "Нещо повече" тя коментира, че в предизборна ситуация е всеки политическите сили да се позиционира така, че да е разпознаваема не срещу какво е, а ако бъде тя на власт, кои ще бъдат водещите позиции, около които тя ще изгради управлението:

"Ако е опозиционна, също е добре да е разпозната какво ще утвърждава. Истинското политическо лидерство е това, което е разпознато не само в предизборния период, а и след това. С какво лидерите са необходими на избирателите? Това е умението да задържат следовничеството, което означава да се поддържа всеки един политически деец през цялото време, което означава, че ще се държи сметка за почтеността и т.н". 

Според доц. Танева евентуалната оставка на Цвета Караянчева няма да задълбочи политическата криза. 

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Албена Танева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Корнелия Нинова прави изказване от парламентарната трибуна

БСП и ДПС: Оставка на Караянчева, ГЕРБ: Ползвате НС за политически цели

Подписка с искане за отстраняването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, подкрепена от 96 народни представители от БСП и ДПС, беше внесена в деловодството на парламента. Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „В..

обновено на 14.10.20 в 11:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Криптовалута Toncoin

Срив на свързаната с Telegram криптовалута Toncoin след ареста на шефа на приложението за съобщения

Криптовалутата Toncoin, свързана със социалната медийна платформа Telegram Messenger, загуби около 2,7 милиарда долара от пазарната си капитализация след новината за задържането на съоснователя на приложението за съобщения, съобщава Блумбърг...

публикувано на 26.08.24 в 15:52

Две смолянски момчета предотвратиха голям пожар

Двете момчета снощи към 17.30 ч били на терасата на къща, на ул. "Станковица", когато видели гълъб да се удря в кабели на електрически стълб, в непосредствена близост до боровата гора край къщите. Птицата се заплела в жиците и от електропровода..

публикувано на 26.08.24 в 15:30

Канада е готова да наложи аналогични на американските мита върху вноса на китайски електромобили

Канада е готова да наложи нови мита върху произведените в Китай електрически автомобили, алуминий и стомана, съобщи Блумбърг, като се позова на "запознати с въпроса". Според тях правителството планира да обяви 100% данък върху китайските..

публикувано на 26.08.24 в 15:27
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Кражбите на вода и лошото управление на МОСВ са причини за водния режим в страната

Кражбите на вода са главната причина за безводието в България и то не само по водопроводните системи, за които се твърди, че имало загуби. По изявление на бивш министър на МРРБ от язовир "Черни Осъм", откъдето е водата за Плевен, има над 1000..

публикувано на 26.08.24 в 15:11

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна в последните седмици. Разрушена е и комунална инфраструктура. Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна При атаката са били ударени енергийни..

публикувано на 26.08.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Санкциониран руски танкер е засечен да прехвърля втечнен газ в открито море

Санкциониран от Съединените щати танкер с руски втечнен газ е засечен да прехвърля товара си на друг кораб в открито море, предаде "Ройтерс“. Втечненият газ, произведен в Русия, е обект на санкции заради водената от Москва война срещу Украйна...

публикувано на 26.08.24 в 14:49

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон. Предложението за Закон за пазарите на криптоактиви трябва да въведе някои европейски регулации, пишат в мотивите си вносителите. Общественото обсъждане е до средата на септември...

публикувано на 26.08.24 в 14:46