Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

Славчо Нейков
Снимка: БНР

Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга. „Нещо, което от много време стои на масата – при реорганизациите около Зелената сделка тази тема ще излезе отново на преден план“. 

На второ място е преквалификацията и то не само във въгледобивните региони. Третата сфера, в която трябва да се работи, е преоценка на икономическата политика от гледна точка на инвестициите – в нови технологии и в регионите. Според експерта у нас нещата са обърнати – местната власт и бизнесът на местно ниво имат много повече идеи от централната, но липсва платформа на национално ниво, на която да се представят такива инициативи. Нейков даде примери със Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Що се отнася до АЕЦ „Козлодуй“, като чух новината в началото помислих, че е някаква шега. След това се оказа, че не е шега и вчера беше материализирана в това решение на Министерския съвет“, коментира Славчо Нейков в предаването „Преди всички“.

Ние сме в ситуация, в която, както се казва – всичката Мара втасала с АЕЦ „Белене“, та стигнахме и до АЕЦ „Козлодуй“. Темата за нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ въобще не е нова, тя още от 2012 г. е формализирана в актове на парламента, но към днешна дата изглежда малко абстрактно това решение“, смята Нейков.

Според експерта решението за „Козлодуй“ не се вмества в проекта за енергийна стратегия и е необходимо и изчистване в юридически план. „На ниво енергийна политика виждам нужда от доуточняване какво точно има предвид правителството“. 

„Преди да е ясно какво ще стане с „Белене“ (проектът за мен е обречен и е време вече правителството официално да обяви това, да го признае), тогава може да се мисли за нови мощности“, допълни Славчо Нейков пред „Хоризонт".

Интервюто със Славчо Нейков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Любомир Попйорданов

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него..

публикувано на 16.10.20 в 18:08

Връща ли коронавирусът пластмасата в детските градини

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмасови изделия в целия свят. Природозащитни организации алармираха за проблема още през пролетта. Днес активистите от екологичното сдружение „За Земята“ отчитат и друга негативна тенденция – завръщането на пластмасовите чашки за еднократна употреба и в детските градини , които бяха обещали..

публикувано на 07.10.20 в 12:15

Една трета от храната в света се изхвърля

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект . Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза в предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”. Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия..

публикувано на 07.10.20 в 10:16

Никола Бончев: Общината не подпомага градското градинарство

Общинското дружество „Софпроект“ и  Инициативата за развитие на градско земеделие в София  са изготвили карта с потенциални общински терени, подходящи за градско земеделие. В момента няма административна уредба, която да улеснява гражданите в достъпа им до тези места – ако намерят подходящ терен, да заявят пред общинската администрация..

публикувано на 01.10.20 в 11:52
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата . Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия..

публикувано на 28.09.20 в 10:01

Представят създателите на „умна" сгъваема чаша на бизнес форум в София

Създателите на "умна" сгъваема чаша и българска компания за електрически велосипеди са сред участниците във форума "Европа, България и преходът към зелена икономика", организиран от списание „Мениджър“. Европа се намира в началото на изцяло нов дневен ред, който в следващите десетилетия ще променя начина на живот и начина на правене на бизнес,..

публикувано на 24.09.20 в 09:53